2022 în Arhidieceza Romano-Catolică de București: un an sub semnul solidarității și al comuniunii
Pentru Arhidieceza Romano-Catolică de București, anul 2022 a marcat trecerea de la pandemie la ridicarea restricțiilor și reluarea activităților pastorale, dar mai ales, anul solidarității cu Ucraina, atât la nivel spiritual, cât și material.
Mobilizare imediată pentru Ucraina
Declanșarea războiului din Ucraina a suscitat o reacție imediată din partea ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, care a declarat, pe 24 februarie:
„În această zi tristă, în care constatăm cu durere declanșarea războiului în Ucraina de către Rusia, într-o flagrantă încălcare a suveranității și independenței Ucrainei, ne exprimăm solidaritatea față de poporul ucrainean greu încercat.Susținem în rugăciune Biserica Catolică locală din Ucraina, pe tot poporul ucrainean și pe toți cei care se vor implica pe diverse căi pentru pace și dialog.”
Rugăciune și solidaritate
Întreaga Arhidieceză Romano-Catolică de București a adus rugăciuni la Sfintele Liturghii pentru intenția păcii, și în special în data de 2 martie, când Biserica Romano-Catolică a marcat intrarea în Postul Paștelui prin Miercurea Cenușii, declarată de Papa Francisc Zi de Post și Rugăciune pentru Ucraina. În Catedrala Sf. Iosif s-au desfășurat mai multe inițiative de rugăciune pentru pace, punctul culminant fiind reprezentat de Consfințirea la Inima Neprihănită a Mariei,care s-a făcut pe 25 martie, când ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a citit acest act de consfințire pentru a încredința Ucraina, Rusia și întreaga omenire grijii materne a Sfintei Fecioare Maria, în comuniune cu Sfântul Părinte Papa Francisc, eveniment care s-a desfășurat la nivel mondial, în întreaga Biserică Catolică.
Acțiuni pentru refugiați
La nivel concret, inițiativele de caritate au îmbrăcat o diversitate de forme, iar contribuțiile au venit pe diverse căi. Pe data de 6 martie, în toate bisericile din Arhidieceza de București s-a făcut o colectă de bani pentru Ucraina. Asociația Caritas București a organizat o colectă pe termen lung în bani și bunuri pentru refugiații din Ucraina, constând în produse de igienă personală, produse de curățenie și produse alimentare. Mănăstirea Părinților Carmelitani Desculți de la Ciofliceni, Parohia Sfântul Apostol Iacob din Câmpulung și alte structuri ale Arhidiecezei au găzduit refugiați. Asociațiile caritative din Arhidieceza de București au desfășurat proiecte complexe pentru ajutorarea refugiaților, atât cu sprijinul Statului Român, cât și cu sprijinul companiilor private și al altor organizații internaționale: Jesuit Refugee Service (JRS România), ONG specializat în suport acordat refugiaților, Serviciul de Ajutor Maltez din România, Fundația FARA, Comunitatea Sant’Egidio, Asociația Familiilor Numeroase, Asociația Familiilor Vladimir Ghika, Mănăstirea Sfânta Familie, Comunitatea Magnificat, FDP-Protagoniști în educație, dar și prin inițiative la nivel parohial.
Campania media Angelus TV
În fața crizei refugiaților din Ucraina, Angelus TV, postul catolic de televiziune din România, în parteneriat cu JRS Romania (Jesuit Refugee Service), și cu sprijinul Arhidiecezei Romano-Catolice de București, a demarat pe 2 martie o campanie media comună de sensibilizare, pentru creșterea vizibilității eforturilor din teren ale diecezelor și eparhiilor, ale organizațiilor și asociațiilor care se ocupă de ajutorarea în orice formă a refugiaților. Campania media „Adoptă un refugiat”, desfășurată cu scopul de a aduce mai multă vizibilitate structurilor care ajută refugiați, pentru a conecta organizatorii cu potențialii donatori și voluntari, prin emisiunea „Semne de speranță”, care continuă și în prezent, și prin edițiile speciale de știri dedicate războiului din Ucraina.
Papa Francisc a susținut inițiativele caritative ale ARCB
Pe 23 martie, Sfântul Părinte Papa Francisc a transmis o scrisoare către ÎPS Aurel Percă, îndemnând la continuarea faptelor de caritate: „Într-adevăr, în vremuri dificile, comunitatea catolică românească a știut să rămână statornică în credință, abandonându-se Celui de la care vine orice putere (cf. Fil 4,13). De aceea, în acest moment dureros în care ne confruntăm cu noi acte de barbarie, din cauza unui război nebunesc, vă invit, ca buni samariteni, să continuați opera de primire a fraților din Ucraina vecină, care trec granițele voastre. Este o datorie morală și creștină să le asigurăm cele necesare, pentru ca ei să poată simți acea tandrețe atât de indispensabilă în această tragedie oribilă care seamănă suferință și moarte”.
Ajutor pe termen lung
În afara ajutoarelor acordate imediat după declanșarea războiului, s-a avut în vedere constituirea unei structuri de suport pe termen lung, astfel încât pe 24 septembrie, ÎPS Aurel Percă a inaugurat Centrul Social-Educativ al Caritas București, destinat preșcolarilor refugiați din Ucraina. În cadrul acestui spațiu vor funcționa un centru de zi destinat preșcolarilor și un cabinet de terapie și logopedie. Tot cu privire la educație, în parteneriat cu Colegiul Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din București, 120 de copii ucraineni din clasele I-VIII au acces la cursuri remediale de limba ucraineană, limba engleză și matematică, iar în scurt timp și de cursuri de limba română. Refugiați ucraineni sunt găzduiți în continuare în structurile Arhidiecezei, precum Casa Genoveva din Parohia Sf. Apostol Iacob din Câmpulung. În vara anului 2022, Caritas București a ajutat și continuă să ajute peste 3.000 de persoane refugiate din Ucraina, care primesc săptămânal peste 6.000 kg de alimente, cu sprijinul important oferit de Banca pentru Alimente, produse de igienă și îmbrăcăminte.
Situația post-pandemică: luând pulsul comunității
Începând din luna martie, odată cu ridicarea restricțiilor și revenirea societății la un ritm normal de funcționare, s-au reluat și activitățile pastorale ale Arhidiecezei de București, anul fiind marcat de etapa diecezană a Sinodului Episcopilor (2021-2024), convocat de Papa Francisc. În acest stadiu, toate categoriile sociale din Arhidieceza de București – tineri, familii, preoți, laici, asociații și mișcări, persoane consacrate, dar și oameni de bunăvoință care au dorit să participe – și-au exprimat punctul de vedere asupra Bisericii locale printr-un proces consultativ, atât prin intermediul unor fișe-chestionar,cât și prin intermediul muncii echipei sinodale, rezultatul fiind o sinteză care a fost ulterior parte din documentul sinodal național. Este cea mai mare consultare la nivel public care a avut loc până în prezent în Arhidieceza de București, fiind parte a procesului de ascultare la care Papa Francisc a invitat întreaga Biserică Catolică, pentru a lua contact cu nevoile stringente ale lumii de azi.
Revenirea la ritmul vieții de dinainte de pandemie reflectă, totuși, o prezență mai redusă a credincioșilor la slujbele duminicale din biserici, ceea ce poate însemna prudență în continuare, dar și modificarea obiceiurilor cotidiene.
3 ani de la vizita Papei Francisc
Din cauza pandemiei, abia în 2022 a putut fi marcată la nivel public o aniversare a vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc la București (31 mai 2019). Marți, 31 mai, în Sala Lapidarium a Muzeului Național de Istorie a României a avut loc vernisajul expoziției „Papa Francisc – Pelerin în România, 3 ani de la vizita apostolică”, organizată de Arhidieceza Romano-Catolică de București, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României. Parcursul vizual al vizitei Papei în România a fost recompus de fotografiile puse la dispoziție cu amabilitate de Vatican Media și de imaginile semnate de un colectiv de fotografi români. Pe 14 iunie 2022 a avut loc concertul „Papa Francisc – Pelerin în România, 3 ani de la vizita apostolică”, organizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București și Opera Națională București.
Cathedral Plaza: comunitatea catolică susține inițiativa Primarului Nicușor Dan de a face recurs la decizia Tribunalului București
După ce pe data de 20 iulie Arhiepiscopia Romano-Catolică de București a salutat dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în imediata vecinătate a Catedralei romano-catolice Sf. Iosif, dispoziție semnată de domnul Primar General al Capitalei, Nicușor Dan, în data de 3 octombrie Tribunalul București – Secția contencios administrativ și fiscal a dispus suspendarea executării Dispoziției nr. 1454/20.07.2022 emisă de Primarul General.
„În plină campanie a statului român pentru ridicarea monitorizării țării noastre prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), decizia Tribunalului București afectează o întreagă comunitate și aruncă în aer demersurile de a scoate România de sub atenta supraveghere a justiției, precedentul creat prin suspendarea efectelor unei hotărâri judiciare irevocabile conducând inevitabil la protest față de această abatere gravă de la principiile statului de drept. În acest moment, singurul remediu procesual îl reprezintă recursul Primarului General al Municipiului București, dl. Nicușor Dan, demers pe care comunitatea catolică îl va sprijini, acesta fiind primul și singurul Primar General care a înțeles că hotărârea judecătorească nu se discută, ci se execută, a înțeles misiunea sa de a asigura Bucureștiului revenirea la normalitate, a procedat corect prin emiterea unui act care reflectă până la identitate dispoziția dată de instanță” a declarat Pr. Tarciziu Șerban, purtător de cuvânt al ARCB.
Hits: 138