Vernisajul expoziției „Papa Francisc – Pelerin în România, 3 ani de la vizita apostolică” organizată de ARCB și MNIR

3 ani de la vizita Papei_DSC3314 20220531

Vernisajul expoziției „Papa Francisc – Pelerin în România, 3 ani de la vizita apostolică” organizată de ARCB și MNIR

Marți, 31 mai a.c., ora 17:00, în Sala Lapidarium a Muzeului Național de Istorie a României a avut loc vernisajul expoziției „Papa Francisc – Pelerin în România, 3 ani de la vizita apostolică”, organizată de Arhidieceza Romano-Catolică de București, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României. Evenimentul marchează împlinirea a trei ani de la vizita istorică a Papei Francisc în România (31 mai – 2 iunie 2019). Data vernisajului are o semnificație deosebită pentru Arhidieceza Romano-Catolică de București, fiind chiar ziua în care Papa Francisc a prezidat Sfânta Liturghie în Catedrala Sfântul Iosif din București (31 mai 2019).

3-ani-de-la-vizita-papei_dsc2790-20220531

La deschiderea expoziției, au luat cuvântul dl. Ernest Oberländer-Târnoveanu, Directorul Muzeului Național de Istorie a României; E.S. Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova; ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București; PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București; reprezentantul Președintelui României, dl Sergiu Nistor, consilier prezidențial; dl ministru secretar de stat Victor Opaschi, din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. S-au subliniat importanța istorică a vizitei Sfântului Părinte Papa Francisc în România, al doilea Suveran Pontif care a vizitat țara noastră după vizita Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea din 1999; semnificația faptului că Papa s-a putut întâlni cu diversele comunități de credință catolică și cu mai multe categorii de credincioși: tineri, vârstnici, bolnavi; evenimentul istoric al beatificării, pe Câmpia Libertății de la Blaj, a celor șapte episcopi greco-catolici martiri; impactul extraordinar pe care vizita Papei l-a avut asupra țării noastre, aducând România în prim plan la nivel mondial, fără a uita valul imens de simpatie, entuziasm și speranță creat de Sfântul Părinte la nivel național și deschiderea ecumenică prilejuită de întâlnirea cu reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române.

3-ani-de-la-vizita-papei_dsc2904-20220531

În cuvintele ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, „pelerinajul Papei Francisc în România a fost o invitație la un pelerinaj interior, de la inimă la inimă, la o întâlnire cu ceilalți. Călătoria Papei a fost ocazia unei invitații adresată tuturor românilor la fraternitate, la simplicitate, la prețuirea celuilalt, fără a se lăsa paralizați de diferențele comunitare sau confesionale”. Arhiepiscopul de București a mulțumit distinsei audiențe pentru participare, și în mod special, conducerii Muzeului Național de Istorie a României pentru parteneriatul impecabil în organizarea expoziției.

3-ani-de-la-vizita-papei_dsc3462-20220531

Proiectul a fost inițiat de Oficiul pentru Bunuri Culturale Ecleziastice și Patrimoniu al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, coordonat de Pr. Eugen Răchiteanu, și a beneficiat de consilierea artistică a doamnei lector universitar dr. Anna-Mária Orbán și de conceptul expozițional și regia artistică semnate de domnul Dan Michael Schlanger. Parcursul vizual al vizitei Papei în România este recompus de fotografiile puse la dispoziție cu amabilitate de Vatican Media și de imaginile semnate de un colectiv de fotografi români: Adrian Cuba, Alexis Dimcev, Octav Ganea, Alexandru Micsik și Iustin Toma, care au imortalizat fiecare moment semnificativ din cele trei zile cât Papa s-a aflat pe pământ românesc.

3-ani-de-la-vizita-papei_dsc3246-20220531

„Papamobilul” realizat de Dacia Automobile S.A întâmpină vizitatorii pe treptele muzeului; printre exponate se numără scaunul papal de la București; scaunul papal de la Blaj; ornatul, stola și mitra papală din timpul Sfintei Liturghii prezidate de Papa Francisc la Catedrala Sf. Iosif (31 mai 2022), iar prin bunăvoința PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, pe parcursul vernisajului a fost expusă icoana celor șapte episcopi greco-catolici martiri, binecuvântată de Sfântul Părinte la ceremonia de beatificare de pe Câmpia Libertății din Blaj.

3-ani-de-la-vizita-papei_dsc3566-20220531

La vernisaj au fost prezenți ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit de București; PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București; PS Petru Sescu, Episcop Auxiliar de Iași; Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar patriarhal, reprezentantul Preafericirii Sale Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; Dr. Daniel Zikeli, Episcop vicar al Bisericii Evanghelice Luterane C.A; reprezentanți ai Bisericii Armene din România; pastorul Zsold Béla, reprezentantul Bisericii Reformate Calvineum; dl Silviu Vexler, Preşedinte al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România; reprezentantul Excelenței Sale, Muftiul Muurat Iusuf; preoți romano-catolici, greco-catolici, ortodocși; membri ai corpului diplomatic; reprezentanți ai mass-media.

3-ani-de-la-vizita-papei_dsc2812-20220531

Patru membri ai Corului Catedralei Sf. Iosif, acompaniați de Maria Luisa Andrici (clasa de orgă, Universitatea Națională de Muzică București) și de violoncelistul Eugen Bogdan Popa, de la Filarmonica „George Enescu” din București, au interpretat piese de muzică sacră pe parcursul prezentărilor.

Expoziția este deschisă până la data de 17 iunie 2022 și poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Parteneri media: Angelus TV, ERCIS FM, Q Magazine.

Foto: Alexis Dimcev

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hits: 434

Share the Post