Concertul „Papa Francisc – Pelerin în România, 3 ani de la vizita apostolică”

cover 2 corul

Concertul „Papa Francisc – Pelerin în România, 3 ani de la vizita apostolică”

Marți, 14 iunie 2022 a avut loc concertul „Papa Francisc – Pelerin în România, 3 ani de la vizita apostolică”, organizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București și Opera Națională București.

Organizat de Arhiepiscopia Romano-Catolică de București, în parteneriat cu Opera Națională București, concertul a marcat împlinirea a trei ani de la vizita istorică a Papei Francisc în România, și se constituie în jurul memorabilei fraze rostite de către Suveranul Pontif, cu ocazia acestei vizite: „Vin în România, țară frumoasă și primitoare, ca pelerin și frate. Dumnezeu să binecuvânteze România!”. Proiectul a fost inițiat de Oficiul pentru Bunuri Culturale Ecleziastice și Patrimoniu al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, coordonat pe Pr. Eugen Răchiteanu; regia artistică a fost semnată de domnul Dan Michael Schlanger. Concertul a fost organizat în colaborare cu Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România.

online-3-ani-de-la-vizita-papei_opera-romana_dsc3767-20220614

În deschiderea concertului, dl Daniel Jinga, directorul general al Operei Naționale București, i-a mulțumit ÎPS Aurel Percă pentru parteneriatul dintre Arhidieceza de București și Opera Națională București în realizarea acestui concert omagial. Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, a adresat mulțumiri, în calitate de reprezentant al Papei, tuturor celor care au  făcut posibil acest concert aniversar, exprimându-și recunoștința pentru frumoasa inițiativă a Arhidiecezei de București de a marca astfel trei ani de la vizita Sfântului Părinte în România și adresând mulțumiri artiștilor Operei Naționale din București, care și-au reluat activitatea după pandemie, precum și tuturor celor prezenți. ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, și-a exprimat bucuria de a încheia prin acest concert manifestările dedicate aniversării vizitei Papei Francisc, care au debutat cu vernisajul expoziției omonime de la Muzeul Național de Istorie a României. „Ambele evenimente ne îndeamnă la armonie”, a subliniat Arhiepiscopul de București, „așa cum Papa Francisc ne-a îndemnat să mergem împreună. Mesajul muzical din aceasta seară completează sentimentele de bucurie pe care le-am trăit acum 3 ani, când Sfântul Părinte a sosit în țara noastră”.

online-3-ani-de-la-vizita-papei_opera-romana_dsc3990-20220614

Programul artistic a inclus momente de muzeistică muzicală din creaţia compozitorilor: Puccini, Mascagni, Gounod, Verdi, Mozart, Caccini, interpretate de Corul Operei Naționale București, împreună cu soprana Veronica Anușca, tenorul Andrei Lazăr și baritonul Cătălin Țoropoc, sub bagheta maestrului Daniel Jinga.

cover1-sala

La concertul festiv au participat E.S. Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiul Apostolic în România și Republica Moldova; ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit romano-catolic de București; ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit de București; PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București; PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București; Preasfințitul Ieronim Sinaitul, Episcop Vicar patriarhal, reprezentantul Preafericirii Sale Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române; reprezentantul Președintelui României, dl Sergiu Nistor, consilier prezidențial; dl ministru secretar de stat Victor Opaschi, din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, membri ai corpului diplomatic, preoți și numeroși credincioși din parohiile Arhidiecezei.

online-3-ani-de-la-vizita-papei_opera-romana_dsc4020-20220614

Spectatorii au avut ocazia să admire celebrul papamobil cu care Papa Francisc a călătorit pe meleagurile țării, care a fost expus pe esplanada Operei Naționale București, iar în foaierul operei a fost expus scaunul papal folosit de către Suveranul Pontif în timpul Sfintei Liturghii de la Blaj din 2 iunie 2019, în cadrul căreia au fost beatificați 7 episcopi greco-catolici. Tronul papal a fost realizat din lemn luat din fostele închisorile comuniste, unde au suferit preoți și episcopi martiri.

Foto: Alexis Dimcev

Mai multe fotografii de la eveniment pot fi accesate aici.

 

Hits: 176

Share the Post