Miercurea Cenușii la Catedrala Sf. Iosif: rugăciuni pentru pace

Screenshot 2022-03-05 at 00.27.57

Miercurea Cenușii la Catedrala Sf. Iosif: rugăciuni pentru pace

În contextul evenimentelor dramatice care au izbucnit Ucraina în urmă cu doar câteva zile, Miercurea Cenușii 2022 la Catedrala Sf. Iosif a stat sub semnul mijlocirii păcii pentru Ucraina, la îndemnul Sfântului Părinte Papa Francisc: „Îi invit pe toți să țină pe 2 martie, Miercurea Cenușii, o Zi de post pentru pace. La aceasta, îi încurajez în special pe cei care cred, pentru ca în ziua aceea să se dedice intens rugăciunii și postului. Regina Păcii să ferească omenirea de nebunia războiului!”

Începând cu ora 16.00, Surorile Carmelitane Misionare au animat o oră de rugăciune pentru pace, inițiind programul de rugăciune a persoanelor consacrate ce se va desfășura în Catedrală în fiecare miercuri din martie, cu participarea a cinci comunități de viață consacrată din Arhidieceză.

Sfânta Liturghie cu ritul impunerii cenușii a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, alături de care au concelebrat ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, preoții Catedralei și preoți greco-catolici.

La începutul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă a reamintit invitația Sfântului Părinte Papa Francisc de a ne ruga pentru pace în Ucraina. „Ne oferim și rugăciunea, și toate intențiile noastre pentru ca pacea să revină cât mai curând în această parte a Europei”.

În cadrul predicii, Arhiepiscopul de București a subliniat chemarea profetică la pocăință din lecturile liturgiei zilei: „o invitație personală, pentru că fiecare dintre noi are ceva de revizuit, pentru că nu întotdeauna îl avem în vedere pe Dumnezeu și ceea ce El cere de la noi”. ÎPS Aurel Percă a dat citire unui text al Cardinalului Jean-Claude Hollerich, Președintele Comisiei Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană (COMECE), care a rezumat situația dramatică a conflictului din această zonă a Europei, îndemnând la cooperare și solidaritate.

Totodată, Arhiepiscopul de București a prezentat mesajul primit din partea Președintele Conferinței Episcopilor de rit latin din Ucraina Mieczysław Mokrzycki, „În numele tuturor Episcopilor Conferinței Episcopale de Rit Latin, vă îndemn să perseverați în rugăciunile voastre. Domnul, Împăratul istoriei, să asculte cererile și prin mijlocirea Preasfintei Maria, Regina Păcii, să ne dăruiască harul păcii! La final, ÎPS Aurel Percă a citat din mesajul video din data 2 martie al Preafericitului Sviatoslav Șevciuk, Arhiepiscop-major de Kiev-Halici, care, descriind situația grea a țării sale încercate de război, îndeamnă la speranță. ÎPS Aurel Percă a încheiat cu rugăciunea ierarhului ucrainean: „Doamne, primește-ne postul și rugăciunile noastre. Doamne, unește-ne pe noi toți, pentru ca viața să învingă moartea și rugăciunea comună a lumii întregi să aducă pacea în Ucraina”.

La finalul Sfintei Liturghii s-a recitat Rugăciunea pentru pace a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. ÎPS Aurel Percă le-a urat tuturor „un Post binecuvântat și bogat în fapte bune”.

Sfânta Liturghie a fost transmisă live de Angelus TV și poate fi urmărită aici.

 

 

 

Hits: 387

Share the Post