Crăciunul, o întâlnire minunată. Experiența comunității vietnameze din ARCB

WhatsApp Image 2022-01-08 at 18.49.47

Crăciunul, o întâlnire minunată. Experiența comunității vietnameze din ARCB

„Pe măsură ce contemplăm scena Crăciunului, suntem invitați să pornim la un drum spiritual, atrași de smerenia Celui care s-a făcut om pentru a-L întâlni pe fiecare om. Și descoperim că ne iubește atât de mult încât se unește cu noi, ca să ne putem uni și noi cu el”(Admirabile Signum, n. 1).

În Scrisoarea Apostolică Admirabile Signum, Papa Francisc ne amintește de unul dintre semnificațiile esențiale ale Crăciunului, și anume întâlnirea iubitoare dintre Dumnezeu și poporul său. „Să mergem până la Betleem şi să vedem acest cuvânt care s-a făcut și ce ne-a făcut cunoscut Domnul!” Spre deosebire de mulți alți oameni, angajați în multe lucruri, păstorii săraci și smeriți devin primii care văd cel mai esențial lucru din toate: darul mântuirii. Ei îi răspund lui Dumnezeu care vine să ne întâmpine în Pruncul Isus mergând să-l întâlnească cu dragoste, recunoștință și uimire. Datorită lui Isus, această întâlnire între Dumnezeu și copiii Săi dă naștere religiei noastre (cf. Admirabile Signum, n. 5). Experiența păstorilor este și experiența muncitorilor vietnamezi din București din zilele de Crăciun.

Sub presiunea sărăciei patriei lor, în fiecare an mii de tineri vietnamezi vin în România pentru a-și căuta de lucru și o viață mai bună. Printre acești muncitori se numără aproximativ două sute de catolici. Printre diferitele grupuri de imigranți din Arhiepiscopia de București, comunitatea catolică vietnameză rămâne încă o minoritate. Deși sunt puțini, au primit întotdeauna mare grijă și sprijin din partea păstorilor locali. Conștient că acești muncitori nu vorbesc româna sau engleza, delegatul episcopal pentru grupurile lingvistice a invitat la București preoții vietnamezi care locuiesc în țările învecinate să-i asiste de cel puțin două ori pe an, de Crăciun și de Paște.

whatsapp-image-2022-01-08-at-18-49-47-4

În ciuda pandemiei de Covid-19 care există de aproape doi ani, peste o sută de muncitori vietnamezi, veniți la muncă în România, au fost extrem de fericiți să fie la București pentru a sărbători Crăciunul în limba maternă. Părintele Paul Hung Tran, O.Carm. și subsemnatul suntem foarte recunoscători Excelenței Sale Aurel Percă, Arhiepiscop de București, Excelenței Sale Cornel Damian, Episcop auxiliar de București, Pr. Francisc Doboș, Responsabilul Oficiului pentru Evanghelizare și Dezvoltare Umană în Arhidieceza de București, pentru că ne-au invitat și ne-au găzduit în Palatul Arhiepiscopal. A fost un Crăciun special pentru noi toți.

Adevărata lumină a Crăciunului ne-a luminat inimile în mai multe feluri. Părintele Paul Hung și cu mine am fost uimiți de mărturia și credința puternică a lucrătorilor noștri vietnamezi. Unii dintre ei au luat trenul timp de 11 ore, alții au luat autobuzul sau alt mijloc de transport public mai mult de 3 sau 4 ore pentru a ajunge la Biserica Sfânta Tereza a Pruncului Isus, în Ajunul Crăciunului, sau la Catedrala Sf. Iosif, în ziua de Crăciun, pentru a se spovedi și a participa la Sfânta Liturghie. Nu numai tinerii vietnamezi, ci și noi am fost mișcați de dragostea autentică și grija paternă a Arhiepiscopului Aurel Percă. După ce l-am întâlnit pe Excelența Sa Aurel Percă, i-am auzit cuvintele care ne-au inspirat, i-am primit binecuvântările și darurile, am purtat discuții cu el, ne-am simțit cu toții de parcă l-am întâlnit pe Dumnezeu aici pe pământ.

whatsapp-image-2022-01-08-at-18-49-47-2

Întâlnirea noastră cu Emanuel în timpul Liturghiei, în Sacramentul Reconcilierii, în Cuvântul lui Dumnezeu, la frângerea pâinii, întâlnirea cu Arhiepiscopul și alte întâlniri festive ne dau curaj să facem față provocărilor. Lumina Pruncului Isus aduce speranță pe cărările noastre. Am învățat că dragostea lui Dumnezeu pentru noi învinge toate păcatele. Bucuria Crăciunului este mai mare decât orice fel de frică.

whatsapp-image-2022-01-08-at-18-54-01

Legătura de credință este mai puternică decât orice impediment al limbii sau culturii. Suntem o singură familie adunată și protejată de Tatăl Ceresc. La fel ca cei trei magi, suntem încurajați să împărtășim roadele întâlnirii noastre cu Dumnezeu cu alți frați și surori. Ducem cu noi experiența dulce și surprinzătoare a Crăciunului în viața noastră de zi cu zi, și vom transmite „Vestea cea Bună celor pe care îi întâlnim, dând mărturie despre bucuria de a-l fi întâlnit pe Isus și iubirea Lui în acțiuni concrete de milostivire” (Admirabile Signum, n. . 9).

Pr. Joseph Tri Phan, O.Carm.

Hits: 389

/ Știri / Tags: ,

Share the Post