Operele Misionare Pontificale aniversează 160 de ani de la trecerea la Domnul a Fericitei Pauline Jaricot

pauline jaricot

Operele Misionare Pontificale aniversează 160 de ani de la trecerea la Domnul a Fericitei Pauline Jaricot

Astăzi, Operele Misionare Pontificale aniversează 160 de ani de la întoarcerea Fericitei Pauline Jaricot în casa Tatălui Ceresc.

Pe 9 ianuarie 1862, la ora 7 dimineața, în urmă cu o sută șaizeci de ani, viitoarea fericită Pauline Marie Jaricot, fondatoarea operei Răspândirea Credinței, se întorcea în casa Tatălui ceresc la vârsta de 63 de ani, după o profundăsuferință fizică și spirituală. A murit în sărăcie totală, fiind înregistrată oficial printre săracii din Lyon. A fost înmormântată ca o necunoscută, în prezența câtorva oameni săraci din orașul natal. Ultimele sale cuvinte înainte de a muri au fost: „Mama mea, sunt toată a ta!” Sunt aceleași cuvinte alese ca motto de Sf. Părinte Ioan Paul al II-lea: Totus Tuus, referindu-se la Maica Domnului.

Răspândirea Credinței este o operă misionară, care a pornit din inima acestei tinere la vârsta de 16 ani. Născută la Lyon într-o familie catolică înstărită, Pauline trăiește primii 15 ani de viață în confortul pe care i-l oferea familia, lăsându-se atrasă de viața mondenă. Însă în 1815 Pauline suferă un accident domestic care îi afectează sistemul nervos. Din acelmoment, a început drumul connvertirii sale. Astfel, renunță la planurile ei lumești și își consacră viața lui Isus și misiunii Bisericii, oferind suferințele ei pentru întoarcerea păcătoșilor și evanghelizarea popoarelor.

În 1816 (24 decembrie), face un vot de castitate înaintea Sfintei Fecioare din capela Notre – Dame de Fourvière din Lyon. În 1817, Pauline organizează primele colecte, pornind la drum cu tinerele muncitoare din fabrica tatălui ei, cerându-le să contribuie cu un cent pe săptămână pentru misiuni.

În 1818, formează grupuri de câte zece tinere care susțineau misiunile prin rugăciune și un cent pe săptămână, fiecare având misiunea de a forma alte grupuri de câte zece.În 1819, mișcarea misionară a grupurilor de zece a trecut granițele Franței. În 1822, Pauline creează Asociația „Reparatoarele Inimii Sacre a lui Isus” și scrie broșura „Dragostea infinită în Euharistia divină”.

La 3 mai 1822, susținută de fratele ei, Philèas (care se pregătea să devină preot) și de membrii centrului misionar din Paris, fondează Asociația „Propagation de la Foi” (Răspândirea Credinței), care avea să deschidă inima fiecărui creștin către vastitatea orizontului misionar, prin sprijin spiritual și material pentru vestirea Împărăției lui Dumnezeu. În 1826, Pauline dă viață inițiativei „Rozariului viu”, având scopul de a uni toți oamenii într-o singură rugăciune comună pentru misiunea Bisericii.

O sută de ani mai târziu, la 22 mai 1922, Papa Pius al XI-lea, văzând imensa muncă de evanghelizare, care a izvorât din inima unei tinere, a adoptat opera, numind-o „Pontificală”.

La data de 9 ianuarie 1862, Pauline moare săracă și total desprinsă de această lume, după o viață trăită în uniune cu Isus și într-o dăruire continuă pentru susținerea misiunii Bisericii Universale, dedicându-și timpul îngrijirii săracilor și bolnavilor incurabili. O sută de ani mai târziu, în 1962,  Papa Ioan al XXIII-lea a proclamat-o Venerabilă.

În anul 2012, în Franța are loc un miracol prin intervenția Venerabilei Pauline. O fetiță de trei ani și jumătate, pe nume Maylin, s-a vindecat în urma unei sufocări, după ce întreaga comunitate a cerut mijlocirea misionarei, deși medicii nu-i mai dădeau nicio speranță de viață. Miracolul a fost supus cercetărilor de către Comisia pentru Cauza Sfinților și a fost validat în anul 2019.

La data de 4 octombrie 2021, Sfântul Părinte Papa Francisc a autorizat decretul prin care se recunoaște miracolul care deschide calea către beatificarea lui Pauline. Beatificarea va avea loc anul viitor, la data de 22 mai 2022, la Lyon, cu ocazia împlinirii a patru sute de ani de la înființarea Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, a două sute de ani de la înființarea Asociației Răspândirea Credinței și a o sută de ani de când aceasta a devenit Pontificală.

Opera Pontificală pentru Răspândirea Credinței (OPRC), promovează:

– Spiritualitate misionară. Prin rugăciune și jertfă ajută la reînvierea zelului misionar în comunitățile creștine prin meditația Cuvântului lui Dumnezeu, Adorația euharistică și Rozariul misionar.

– Solidaritatea universală. Prin contribuția la Fondul de solidaritate pentru evanghelizarea lumii, în special în Ziua Mondială a Misiunii care se sărbătorește în penultima duminică a lunii octombrie.

Pauline, această tânără carismatică, a reîmprospătat în Biserica Universală zelul și natura  misionară prin propria sa mărturie de viață. Suntem chemați să redescoperim această mică și valoroasă scânteie – Pauline – , prin care Duhul Sfânt a voit să aprindă focul iubirii pe Pământ și care, la fel ca acum două sute de ani, continuă să trăiască în creștinii care își asumă natura misionară primită șa botez.

Fie ca iubita noastră fondatoare misionară să mijlocească mereu pentru toți cei botezați, în special pentru cei care colaborează în fiecare zi cu Operele Misionare Pontificale, care sunt în slujba Sfântului Părinte pentru misiunile ad gentesși în sprijinul tinerelor Biserici din teritoriile de misiune.

Operele Misionare Pontificale

Hits: 177

/ Știri / Tags:

Share the Post