Formare misionară despre sinodalitate pentru copii și adolescenți, organizată de Operele Misionare Pontificale

WhatsApp Image 2022-01-08 at 09.45.30 (1)

Formare misionară despre sinodalitate pentru copii și adolescenți, organizată de Operele Misionare Pontificale

 Unul din cuvintele-cheie din cele trei propuse de Papa Francisc pentru a forma o biserică sinodală este misiunea, alături de comuniune și participare. Aceste cuvinte care se împletesc împreună într-o colaborare perfectă ne ajută să ne reîntoarcem la seva primelor comunități creștine: comuniune și participare impregnate de misiune.

Plecând de la această premisă și dorind să sprijine inițiativa Sfântului Părinte Papa Francisc, oficiul Operelor Misionare Pontificale a organizat în vacanța de iarnă două serii de formare misionară pentru copii și adolescenți, dându-le un caracter sinodal.

whatsapp-image-2022-01-08-at-09-44-43

Prima serie s-a desfășurat în perioada 27-30 decembrie la Mănăstirea Franciscană de la Pârâul Rece, cu prezența a 51 de adolescenți din toată țara. Fiind un număr destul de mare, o parte din adolescenți au fost cazați în casa de oaspeți și în cea tradițională (muzeu) care aparțin mănăstirii de la Pârâul Rece, iar 20 dintre ei au fost găzduiți la parohia Adormirea Maicii Domnului din Predeal.

whatsapp-image-2022-01-08-at-09-44-54

În prima zi de formare misionară, după Rugăciunea Laudelor, la care i-am însoțit pe călugări, Pr. Eugen Blaj, Directorul Național al Operelor Misionare Pontificale, le-a dat adolescenților un exemplu biblic al Bisericii sinodale. Este vorba despre Faptele Apostolilor, cap. 11: Conciliul din Ierusalim. Acest conciliu s-a reunit pentru a rezolva o criză datorată admiterii în Biserică a păgânilor. Sf. Luca pune în evidență cum au fost implicați apostolii, prezbiterii și comunitatea. Apoi, reunindu-se apostolii cu prezbiterii, au deliberat și au făcut cunoscută comunităților decizia pe care au luat-o. Este un exemplu de Biserică sinodală, care merge împreuna în mod simfonic. Un exemplu de lipsă de sinodalitate este cel al Bisericii din Corint, unde erau divizați, „unii ai lui Apolo, alții ai lui Chefa, alții ai lui Paul, alții ai lui Cristos”. Sf. Paul va trebui sa găsească drumul – odos – ca să îi unească, să îi armonizeze, lucru deloc ușor, întrucât reprezentau diferite  categorii de persoane.

whatsapp-image-2022-01-08-at-09-44-55

După sesiune, adolescenții au participat la Sfânta Liturghie, iar după-amiază au avut parte de „o sesiune de aer curat”, timp în care au construit un om de zăpadă și au făcut concurs la bătaia cu bulgări în curtea mănăstirii. Spre seară s-a organizat „Crăciunul CMP”, moment în care cei prezenți au cântat colinde și și-au schimbat daruri de la „îngerași”.

whatsapp-image-2022-01-08-at-09-45-30

În cea de-a doua zi, întâlnirile au fost călăuzite de doamna Matilda Andrici. Sesiunile au avut un caracter misionar, discuțiile fiind în jurul activității de Advent/Crăciun, pe care anul acesta membrii misionari au parcurs-o într-o manieră mai diferită față de cele propuse în anii precedenți, punând accent în mod deosebit pe dăruire și renunțare de sine, aspecte fundamentale care ne ajută să înțelegem că nu este suficient să îl imităm pe Isus, ci este fundamental să punem în comportamentul nostru însușirile lui, ca astfel să devenim El.

whatsapp-image-2022-01-08-at-09-45-32

În după amiaza zilei de miercuri, după cea de-a doua „sesiune de zăpadă”, s-a organizat un workshop în echipe, adolescenții fiind invitați să pună în evidență modalitățile prin care au reușit să renunțe la anumite aspecte din viața lor care îi împiedicau să se apropie de Isus, totodată pregătind un dar și un mesaj deosebit, pe care fiecare echipă a fost invitată să le prezinte în cadrul unui concurs.

whatsapp-image-2022-01-08-at-09-44-50

În timpul Sf. Liturghii, 5 adolescenți au depus adeziunea la CMP, iar cei prezenți au reînnoit-o, cerându-i Duhului Sfânt să-i înflăcăreze de zel misionar, ca astfel să transmită prin viața lor mesajul de speranță adus de Pruncul Isus.

whatsapp-image-2022-01-08-at-09-46-09

La cea de-a doua serie de formare misionară care a avut loc la în perioada 3-6 ianuarie, au participat 24 de copii misionari, cu vârstele cuprinse între 6 și 10 ani, de data aceasta fiind cazat tot grupul împreună, la parohia Adormirea Maicii Domnului din Predeal.

Deși întâlnirea copiilor a avut aceeași tematică ca a adolescenților – despre sinodalitate – s-a ținut cont de vârsta lor, activitățile fiind mai dinamice. Copiii au participat cu mult entuziasm la sesiunile de formare misionară, susținute de doamna Matilda Andrici, unii dintre ei fiind plecați din sânul familiei pentru prima dată. În plus, au avut parte de momente de destindere pe pârtia de săniuș, bucurându-se astfel de zăpadă și de razele blânde ale soarelui, în timp ce doamna Cecilia i-a răsfățat cu gogoși și plăcinte cu mere.

whatsapp-image-2022-01-08-at-09-46-11

Nu a lipsit momentul mult așteptat de copii al împărțirii darurilor din partea îngerașilor, dar nici spectacolul magilor, în ajunul Epifaniei, când copiii au pregătit scenete și au sărbătorit Ziua Mondială a Copilăriei Misionare Pontificale. Cu această ocazie, copiii misionari au reînnoit adeziunea la CMP, 7 dintre ei depunând-o pentru prima dată în cadrul Sf. Liturghii concelebrată de Pr. Eugen și Pr. paroh Alois Arcana.

whatsapp-image-2022-01-08-at-09-46-48

După aceste zile de formare, copiii și adolescenții s-au reîntors acasă însuflețiți de Duhul Sfânt, gata să-i „molipsească” de iubirea lui Isus și pe alți copii și adolescenți din comunitățile lor.

Operele Misionare Pontificale

 

Hits: 451

Share the Post