8 decembrie: Hramul Arhidiecezei de București

265195744_4606554952713657_4229197660108770891_n

8 decembrie: Hramul Arhidiecezei de București

Miercuri, 8 decembrie 2021, în Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri a Preasfintei Fecioare Maria, patroana Arhidiecezei de București, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a prezidat Sfânta Liturghie solemnă în Catedrala Sf. Iosif. Au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, Mons. Mario Codamo, Consilierul Nunțiaturii Apostolice, preoții Catedralei și alți preoți din Arhidieceză.

În cadrul predicii, ÎPS Aurel Percă a subliniat importanța sărbătorii Neprihănitei Zămisliri, care amintește de puritatea perfectă a Mariei, care a fost zămislită fără pata păcatului strămoșesc. ÎPS Aurel Percă a detaliat circumstanțele proclamării acestei dogme de către Papa Pius al IX-lea, în 8 decembrie 1854, explicând și legătura între proclamarea acestei dogme și apariția Sf. Fecioare Maria la Lourdes, în 1858. Prin viziunea Sf. Bernadeta s-a confirmat dogma Neprihănitei Zămisliri, care a amintit tuturor că lumea este răscumpărată de Isus Cristos.

„Acesta este sensul și conotația sărbătorii Neprihănitei Zămisliri: Maria, încă de la conceperea ei, este fără umbră de păcat. Dumnezeu o face atât de frumoasă – cea plină de har – cea mai sfântă, cea mai frumoasă și cea mai curată creatură din toată istoria omenirii”, a spus ÎPS Aurel Percă, arătând că fragmentul evanghelic proclamat în această zi, cel al Bunei Vestiri, subliniază cooperarea totală a Sfintei Fecioare Maria cu Dumnezeu.

La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă le-a mulțumit tuturor celor prezenți și a amintit de încheierea Anului Sfântului Iosif, ce va fi marcată în Arhidieceză printr-o Sfântă Liturghie solemnă în data de 9 decembrie, precum și de comemorarea martiriului Fericitului Episcop Anton Durcovici, ce va avea loc pe 10 decembrie.

Arhiepiscopul de București a mulțumit pentru urările primite cu ocazia aniversării consacării episcopale, întrucât toți cei trei Păstori ai Arhidiecezei aniversează în această zi consacrarea episcopală: ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, aniversează 22 de ani de episcopat (8 decembrie 1999); PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, aniversează 18 ani de episcopat (8 decembrie 2003); ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, aniversează 37 de ani de episcopat (8 decembrie 1984). În numele clerului și credincioșilor Arhidiecezei, ÎPS Aurel Percă i-a adresat urări PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, prezent la celebrare, care va aniversa pe data de 16 decembrie 14 ani de la consacrarea episcopală (16 decembrie 2007).

Sfânta Liturghie a fost transmisă live de Angelus TV și poate fi urmărită aici.

Foto: Paula Gabor

 

 

 

 

 

Hits: 109

Share the Post