Ziua Mondială a Misiunilor: Veghe misionară la Catedrala Sf. Iosif și pelerinaj misionar

WhatsApp Image 2021-10-26 at 07.31.36

Ziua Mondială a Misiunilor: Veghe misionară la Catedrala Sf. Iosif și pelerinaj misionar

În ajunul Zilei Mondiale a Misiunilor (24 octombrie 2021), Copiii și Adolescenții Misionari din București,  care fac parte din opera Copilăriei Misionare Pontificale, însoțiți de Pr. Eugen Blaj, Director Național al Operelor Misionare Pontificale și de câțiva părinți, au pornit într-un pelerinaj simbolic prin București, care să ne amintească de călătoria noastră pe acest pământ, în calitate de creștini misionari ai Bisericii lui Cristos. Participanții au venit „echipați” de acasă cu crucea misionară, rozariul și stegulețe confecționate chiar de ei, marcate cu simboluri misionare.

Primind o binecuvântare în capela sediului Operelor Misionare Pontificale –  punctul de începere a pelerinajului – micii pelerini au inițiat itinerariul printr-o vizită la Biserica Sfânta Fecioară Maria, Regină – Cioplea, unde, fiind așteptați de Pr. Paroh Fabian Măriuț, au închinat un mister de bucurie și un cântec Sfintei Fecioare Maria, Mama noastră cerească. Următoarea oprire a fost la cimitirul parohiei, unde misionarii au dorit să-și amintească de cei  dragi, care au plecat din această lume. Pelerinajul a continuat către Biserica Sf. Elena, loc în care copiii au recitat Litania Tuturor Sfinților, după care și-au „îndulcit” sacrificiul cu bomboane din partea Pr. Paroh Petru Husariu.

whatsapp-image-2021-10-25-at-20-47-10-3

După câteva minute de odihnă, pelerinii au pornit mai departe, către Biserica Sfânta Maria a Harurilor – Bărăție, unde au rămas în tăcere, preț de câteva minute, cerându-i Sfintei Fecioare, în mod personal, harurile necesare pentru a crește în credință. La ieșirea din biserică, Pr. Paroh Cristinel Țâmpu le-a oferit copiilor suc din fructe și covrigi pentru a se înviora pentru drum. Ultimul popas, înainte de a ajunge la Catedrala Sf. Iosif, unde micii misionari aveau să participe la Veghea misionară, a fost la Biserica Italiană – Preasfântul Mântuitor. Aici au ajuns în timp ce Pr. Daniel Bulai celebra Sfânta Liturghie. Văzându-i la ușă, Părintele i-a invitat pe pelerini în biserică, iar la sfârșit și-a exprimat admirația față de curajul lor de a evangheliza și le-a explicat semnificația picturii din altarul bisericii.

Îndată ce au ajuns la Catedrala Sf. Iosif, copiii și adolescenții, alături de câțiva credincioși, s-au organizat pentru a anima Veghea misionară, care a fost prezidată de Preasfințitul Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, însoțit fiind de Pr. Paroh Ioan Ciobanu, Pr. Ciprian Anton, Paroh la Sf. Anton de Padova și Pr. Eugen Blaj.

Celebrarea Veghii misionare a început cu cântecul „Mergeți în toată lumea” și a continuat cu lecturile biblice luate din Isaia 1-6 (prima lectură), Psalmul Responsorial 97 și Faptele Apostolilor 4, 8-21 (lectura a doua),  fragment din care face parte și tema aleasă de Sfântul Părinte Papa Francisc pentru Ziua Mondială a Misiunilor din acest an: „Nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut și am auzit”.

whatsapp-image-2021-10-26-at-07-30-33

A urmat procesiunea copiilor cu Sfânta Evanghelie, pe care au încredințat-o Preasfințitului Cornel Damian, în semn de confirmare a adeziunii lor misionare, aceea de a răspândi Cuvântul lui Dumnezeu în lumea întreagă. Pr. Ciprian Anton a proclamat Evanghelia, iar Pr. Eugen Blaj le-a oferit celor prezenți  o meditație asupra semnificației mesajului Sfântului Părinte și a operei Răspândirii Credinței, care a fost inițiată din intuiția tinerei Pauline Marie Jaricot.

Apoi, a urmat Rugăciunea credincioșilor, cu opt intenții speciale, prezentate de Copiii și Adolescenții Misionari, și rugăciunea Tatăl nostru. După un moment de tăcere, în care fiecare a prezentat intențiile personale în fața lui Isus, s-a dat citire unui fragment din mesajul Sfântului Părinte pentru ZMM, celebrarea încheindu-se cu Rugăciunea pentru beatificarea Venerabilei Pauline Jaricot și cu binecuvântarea finală, specifică acestei celebrări, care a fost însuflețită de cântări alese cu tematică misionară, intonate de organista Maria Luisa Andrici.

După celebrare, cei care au participat la Veghe au primit câte un breloc „misionar” și o iconiță cu imaginea Ven. Pauline Jaricot. Pelerinajul și Veghea misionară a membrilor CMP s-au încheiat cu înmânarea Carnetului de pelerin, care poartă imaginea celor patru fondatori ai Operelor Misionare Pontificale (OMP): Ven. Pauline Marie Jaricot – Răspândirea Credinței; Mgr. Charles de Forbin Janson – Copilăria Misionară; Jeanne Bigard – Sf. Petru, Apostol; Paolo Manna – Uniunea Misionară, cu numele și ștampila fiecărei biserici vizitate, în semn de recunoștință și frumoasă amintire.

Veghea misionară din Catedrala Sf. Iosif a fost transmisă în direct de Angelus TV și poate fi urmărită aici.

Operele Misionare Pontificale

Hits: 165

Share the Post