Mesajul Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Misiunilor: este urgentă misiunea compasiunii

122223303_675823960034372_1600511642611491704_o

Mesajul Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Misiunilor: este urgentă misiunea compasiunii

Pe 29 ianuarie, Papa Francisc a transmis Mesajul său pentru cea de-a 95-a Zi Mondială a Misiunilor, care se va sărbători la data de 24 octombrie 2021. Tema Zilei Mondiale a Misiunilor de anul acesta este „Nu putem să nu vorbim despre ceea ce am văzut şi am auzit” (Fap 4,20).

Mesajul Sfântului Părinte începe cu o explicație a dinamicii interioare a misiunii: „Atunci când experimentăm forţa iubirii lui Dumnezeu, atunci când recunoaştem prezenţa sa de Tată în viaţa noastră personală şi comunitară, nu putem să nu vestim şi să împărtăşim ceea ce am văzut şi am auzit. Relaţia lui Isus cu discipolii săi, umanitatea sa, care ni se revelează în misterul Întrupării, în Evanghelia sa şi în Paştele său, ne arată până unde Dumnezeu iubeşte umanitatea noastră şi îşi însuşeşte bucuriile noastre şi suferinţele noastre, dorinţele noastre şi neliniştile noastre (cf. Conciliul Ecumenic al II-lea din Vatican, Constituţia pastorală Gaudium et spes, 22).

Pornind de la experiența Apostolilor, Papa Francisc subliniază că nici experiența Bisericii primare nu a fost una ușoară: „Primii creștini și-au început viața credinței în mijlocul ostilității și al greutăților. Experiențe de marginalizare și închisoare combinate cu lupte interne și externe care păreau să contrazică și chiar să nege ceea ce văzuseră și auziseră. Cu toate acestea, în loc ca dificultatea sau obstacolul să-i determine să se retragă sau să se închidă în ei înșiși, acele experiențe i-au determinat să transforme problemele, conflictele și dificultățile în oportunități de misiune”.

Sfântul Părinte a atras atenția și asupra faptului că „în aceste zile de pandemie, când există tentația de a deghiza și justifica indiferența și apatia în numele distanțării sociale sănătoase, este urgentă misiunea compasiunii, care poate face ca distanțarea necesară să fie o oportunitate de întâlnire, îngrijire și promovare… În circumstanțele noastre actuale, este urgentă nevoie de misionari ai speranței”. Tema Zilei Misiunilor din acest an „este o chemare pentru fiecare dintre noi să ne însușim și să aducem altora ceea ce purtăm în inimile noastre”, deoarece „prin însăși natura sa, viața de credință necesită o deschidere tot mai mare spre a-i îmbrățișa pe toți, oriunde ar fi”.

Totodată, Ziua Mondială a Misiunilor ne ajută „să ne reamintim cu recunoștință de toți acei bărbați și femei care, prin mărturia lor de viață, ne ajută să ne reînnoim angajamentul de la botez, de a fi apostoli generoși și plini de bucurie ai Evangheliei. Să ne amintim mai ales de toți cei care au plecat cu hotărâre la drum, lăsând casa și familia în urmă, să ducă Evanghelia la toate acele locuri și oameni însetați de mesajul ei mântuitor”.

În încheiere, Papa Francisc a subliniat că oriunde în jurul nostru putem găsi un teritoriu de misiune: „A fi în misiune înseamnă a fi dispus să gândești așa cum o face Cristos, a crede împreună cu el că cei din jurul nostru sunt și frații și surorile mele”.

 

Sursa: press.vatican.va

Foto: Operele Misionare Pontificale România

Hits: 46

/ Știri

Share the Post