ÎPS Aurel Percă la hramul Capelei comunității Congregatio Jesu din Popești Leordeni

Screenshot 2021-01-30 at 20.11.37

ÎPS Aurel Percă la hramul Capelei comunității Congregatio Jesu din Popești Leordeni

Sâmbătă, 30 ianuarie 2021, comunitatea din Popești Leordeni a Congregatio Jesu a sărbătorit hramul capelei dedicată Venerabilei Maria Ward, fondatoarea congregaţiei. Sfânta Liturghie de hram a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București; au concelebrat Pr. Ioan Ciobanu, paroh al Catedralei Sf. Iosif; Pr. Emil Diac, paroh la Parohia Sfânta Fecioară Maria, Regina Sfântului Rozariu din Popești-Leordeni, Pr. Antonio Prestipino OCD, Vicar episcopal pentru viața consacrată; Pr. Daniel Bulai, paroh la Parohia Preasfântul Mântuitor (Italiană); Pr. Emil Moraru, Responsabil Academia Teologică „Anton Durcovici”; Pr. Gabriel Popa, secretar arhidiecezan; Pr. Marian Blaj, Responsabil al Oficiului  pentru pastoraţia tineretului; Pr. Martin Marius CSI, Superiorul comunității Congregației Sf. Iosif din Popești-Leordeni; Pr. Rossetto Elio CSI; Pr. Cristinel Țâmpu, paroh la Parohia Sfânta Maria a Harurilor.

ÎPS Aurel Percă a amintit de „Săptămâna Maria Ward” (23-30 ianuarie, ce marchează data nașterii – 23 ianuarie 1585 și data trecerii la Domnul a Venerabilei Maria Ward – 30 ianuarie 1645), perioadă în care în fiecare an sunt aduse în lumină aspecte din viața și spiritualitatea Mariei Ward. În cadrul predicii, ÎPS Aurel Percă a subliniat că tot ceea ce Maria Ward a realizat, s-a datorat faptului că „a avut o iubire profundă, față de Cristos, față de Biserică, față de toți cei care au nevoie de ajutor”. Comentând Evanghelia zilei, Arhiepiscopul de București a explicat parabola fecioarelor invitate la nuntă, care ne „trimite la o realitate interioară, aceea a întâlnirii noastre cu Cristos, a unirii spirituale profunde cu El”. Acest lucru solicită din partea noastră a rămâne în starea de veghe și de a face fapte de iubire față de aproapele, semnificate de făcliile aprinse, prin care rămânem într-o „așteptare activă”. Nu le putem oferi celorlalți decât din iubirea personală pe care o avem în inima noastră, așa cum a procedat și Maria Ward, care poate fi „o lumină și un exemplu” pentru surorile care trăiesc astăzi carisma Congregatio Jesu.

Este prima vizită a ÎPS Aurel Percă în comunitatea din Popești Leordeni a Congregatio Jesu de la crearea noii Provincii din care face acum parte comunitatea; în sărbătoarea Preasfântului Nume al lui Isus (3 ianuarie)  două provincii din Congregatio Jesu, România și Italia, s-au unit și au devenit o singură provincie, purtând numele de Provincia Latino-Europeană. Tot pe data de 3 ianuarie, sora Monica Cojan și-a preluat misiunea de Superioară Provincială pentru noua provincie, pentru un mandat de 6 ani.


Congregatio Jesu este o congregaţie religioasă de drept pontifical înfiinţată de Maria Ward în 1609, adoptând Constituţiile Societăţii lui Isus, a Sf. Ignaţiu de Loyola. Congregaţia, cunoscută cu numele Damele engleze sau Institutul Sf. Fecioare Maria, a adoptat numele Congregatio Jesu în 2003. Congregaţia este prezentă în România din 1852, iar în Arhidieceza Romano-Catolică de București are comunități la Popești-Leordeni (IF), București, Timișu de Sus (BV) şi Brăila. Surorile sunt implicate în pastoraţia tineretului şi în proiecte sociale, şi desfăşoară activitate educaţională în 3 grădiniţe (Bucureşti) şi o şcoală (Brăila, învăţământ preşcolar şi primar).

 

 

 

 

 

 

 

Hits: 217

/ Știri

Share the Post