17 octombrie: Sf. Liturghie solemnă pentru deschiderea parcursului sinodal în Arhidieceza de București

parcurs sinodal

17 octombrie: Sf. Liturghie solemnă pentru deschiderea parcursului sinodal în Arhidieceza de București

Duminică, 17 octombrie, la ora 10.30, în Arhidieceza de București se va deschide prima etapă a parcursului sinodal dedicat sinodalității Bisericii, cerut de Papa Francisc: ascultarea și consultarea Bisericilor locale, etapă care se va încheia în aprilie 2022. Parcursul sinodal de 3 ani intitulat „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune” va culmina cu Sinodul Episcopilor ce se va desfășura la Roma în octombrie 2023, cu participarea episcopilor din întreaga lume catolică.

Deschiderea parcursului sinodal în Arhidieceza de București va fi marcată printr-o Sfântă Liturghie solemnă în Catedrala Sf. Iosif, prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București.

În Scrisoarea pentru anul pastoral 2021-2022, ÎPS Aurel Percă explică importanța acestui moment: „«Parcurs sinodal» înseamnă «a merge împreună». Vom reflecta asupra valorii sinodalităţii şi asupra modalității de a o trăi real, având prezent faptul că «mergem împreună» pentru a atinge un scop. Şi cel evidențiat de programul nostru pastoral nu este departe de marele scop al parcursului sinodal. Pentru acest moment al deschiderii Anului pastoral ofer câteva principii, care vor fi detaliate într-un Mesaj pastoral care va însoți deschiderea Parcursului sinodal în Arhidieceză în ziua de 17 octombrie, când toate diecezele din lume vor proceda la începerea procesului sinodal”.

Papa Francisc a deschis în mod solemn parcursul sinodal la nivelul întregii Biserici, duminică, 9 octombrie 2021, printr-un Moment de reflecţie pentru începutul parcursului sinodal, în care subliniază semnificația acestui drum: „Sinodul nu este un parlament, Sinodul nu este o investigaţie cu privire la opinii; Sinodul este un moment eclezial, iar protagonistul Sinodului este Duhul Sfânt. Dacă nu există Duhul Sfânt, nu va exista Sinod.[…] Sinodul ne oferă oportunitatea de a deveni Biserică a ascultării: de a ne lua o pauză de la ritmurile noastre, de a opri neliniştile noastre pastorale pentru a ne opri ca să ascultăm”.

 

 

 

 

Hits: 335

/ Știri / Tags: ,

Share the Post