Sfânta Liturghie „in Coena Domini” la Catedrala Sfântul Iosif

in Coena Domini” la Catedrala Sfantul Iosif

Sfânta Liturghie „in Coena Domini” la Catedrala Sfântul Iosif

În Joia Sfântă, 1 aprilie 2021, la ora 18.30, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a prezidat Sfânta Liturghie „in Coena Domini” în Catedrala Sfântul Iosif din București. Au concelebrat: ÎPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit emerit de București, PS Cornel Damian – Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, Mons. Ionuț Strejac – Secretariatul de Stat (Roma), preoții Catedralei.

Predica a fost ținută de PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București, care a prezentat semnificația acestei prime celebrări din Triduumul pascal. Pornind de la semnificația Paștelui Vechiului Legământ, PS Cornel Damian a arătat cum Isus a anticipat momentul morții sale, celebrând această anticipare în înființarea Sfintei Euharistii. „Celebrând Paștele așa cum l-au celebrat apostolii împreună cu Isus, noi știm că participăm la acest act de înființare al Sfintei Euharistii. Isus este prezent în timpul și în celebrarea noastră, și prin glasului preotului, se aude din nou cuvântul de jertfă: «Luați și mâncați», «Luați și beți»”.

PS Cornel Damian a subliniat că „Euharistia nu se desparte niciodată de jertfă, nu se desparte niciodată de Cruce”, iar Biserica „vrea să ne amintească faptul că Pătimirile, moartea și Învierea lui Isus sunt o manifestare a iubirii lui Dumnezeu față de noi”. Astfel, noi „descoperim cum ne iubește Isus: până la sfârșit, până la a-și da viața pentru noi”. Considerându-ne prietenii săi, Isus „ne iubește așa cum suntem, cu defectele și nevoia noastră de purificare, așa cum i-a iubit pe apostoli”, iar pentru a ni se dărui, El ne-a oferit Taina Sfintei Euharistii.

Din cauza măsurilor de prevenție împotriva coronavirusului, ritualul spălării picioarelor a fost omis, după cum a fost specificat de către Arhiepiscopul de București în Indicațiile pastorale și liturgice pentru Săptămâna Sfântă și pentru Triduumul pascal.

La Adorația care se făcea de obicei până la miezul nopții, credincioșii au putut participa până la ora 21.30, pentru a putea respecta restricțiile stării de alertă, însă Adorația a continuat până la ora 24.00 cu preoții Catedralei, fiind transmisă live pe platforma catedralaonline.ro și pe pagina de Facebook @CatedralaSfIosif.

 

 

Hits: 234

/ Știri

Share the Post