Sfânta Liturghie a Crismei în Catedrala Sfântul Iosif

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sfânta Liturghie a Crismei în Catedrala Sfântul Iosif

În Joia Sfântă, 1 aprilie 2021, la ora 9.00, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a prezidat Sfânta Liturghie a Crismei în Catedrala Sfântul Iosif din București. Au concelebrat: ÎPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit emerit de București, PS Cornel Damian – Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, PS Mihai Frățilă – Episcop greco-catolic de București, Mons. Mario Codamo  – consilier al Nunţiaturii Apostolice la Bucureşti, Mons. Ionuț Strejac – Secretariatul de Stat (Roma), Mons. Paul Butnaru – Secretariatul de Stat (Roma), membrii Consiliului Episcopal, decanii, preoți diecezani și călugări din Arhidieceză.

„Includem în amintirea noastră și pe preoții Fidei Donum, pe misionarii noștri, care lucrează în Africa – să fim cu toții în comuniune pentru a aduce laudă lui Dumnezeu pentru darul de care ne-a învrednicit” a menționat la începutul Sfintei Liturghii ÎPS Aurel Percă.  Credincioșii și persoanele consacrate au participat la celebrare în curtea Catedralei, urmărind pe ecranul amenajat Sfânta Liturghie la care a cântat Corul Congregatio Jesu din Popești-Leordeni. După doi ani, celebrarea Liturghiei Crismei a revenit în Joia Sfântă: în 2020, Liturghia Crismei nu a mai putut fi celebrată în Joia Sfântă din cauza restricțiilor impuse de starea de urgență. Prin dispoziția ÎPS Aurel Percă, Liturghia Crismei a fost celebrată ulterior în Solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, pe 19 iunie 2020.

În cadrul predicii, ÎPS Aurel Percă a subliniat importanța darului Sfintei Preoții, care este în slujba poporului lui Dumnezeu, făcând referire la mulțimile care îl urmau pe Isus, cu diferite suferințe și nevoi. „Să mulțumim Domnului și să trăim cu entuziasm preoția noastră, dincolo de provocările și greutățile din fiecare zi”, a îndemnat ÎPS Aurel Percă, referindu-se la reînnoirea promisiunilor din ziua hirotonirii, care a avut loc după predică.

La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă le-a mulțumit tuturor credincioșilor care au participat fizic sau prin intermediul transmisiunilor, adresând un gând special celor care se roagă pentru preoți. „Vă îndemn să vă rugați mai departe, pentru a avea vocații la Sfânta Preoție”. Totodată, ÎPS Aurel Percă a anunțat că în iunie va avea loc hirotonirea preoțească a celor trei diaconi prezenți la celebrare: Iulian Cochior, Iosif Fechet, Paul-Gabriel Onode.

Arhiepiscopul de București a amintit și preoții care în acest an sărbătoresc jubileul sacerdotal: Pr. Alexandru Cobzaru și Pr. Petru Țurcanu –  50 de ani de preoție; Pr. Claudiu Bărbuț, Pr. Eusebiu Cosma, Pr. Nicolae Farcaș, Pr. Gilbert Iavorschi, Pr. Paul Marțiu –  25 de ani de preoție. Un gând pios și un îndemn de rugăciune a fost îndreptat spre preoții din Arhiedieceză care au trecut la cele veșnice în acest an: Pr. Mihai Dascălu și Pr Ioan Balint,  și Pr. Ioan Eriș (Italia) care a trecut la Domnul de curând.

„Să aveți mai departe o preoție rodnică și să folosiți bine ungerea sfântă primită în ziua hirotonirii, pentru a aduce multe roade în sufletele credincioșilor”, le-a urat ÎPS Aurel Percă tuturor preoților prezenți.

 

Hits: 922

/ Știri

Share the Post