ÎPS Aurel Percă: Indicații pastorale și liturgice pentru Săptămâna Sfântă și pentru Triduumul pascal

142435463_3659897850712710_6445041540887525480_o

ÎPS Aurel Percă: Indicații pastorale și liturgice pentru Săptămâna Sfântă și pentru Triduumul pascal

 

stema-ips-perca-4web

  Nr. 133 / 22 martie 2021

Către
Parohiile și comunitățile de viață consacrată
din Arhidieceza de București

 

 

Indicații pastorale și liturgice
pentru Săptămâna Sfântă și pentru Triduumul pascal

 

Dragi frați și surori,

„Itinerarul Postului Mare, ca de altfel cel al oricărui creștin” – a scris Papa Francisc în Mesajul pentru timpul Postului Mare din anul acesta – „stă în totalitate sub semnul luminii Paștelui, care animă sentimentele, atitudinile și alegerile celor care vor să-L urmeze pe Cristos”. Din acea dimineață strălucitoare, când într-o grădină, în fața pietrei dată la o parte, a răsunat anunțul bucuriei: „Nu este aici, a înviat!” (Lc 24,6), întreaga Biserică este trimisă să anunțe pe drumurile lumii: „L-am văzut pe Domnul” (In 20,18).

Anul acesta vom putea sărbători Paștele cu posibilitatea prezenței fizice a credincioșilor în biserici la celebrările liturgice; totuși, ținând cont că vom fi în starea de alertă decretată de autorități, aceasta ne obligă, pe de o parte la respectarea măsurilor împotriva răspândirii virusului (distanțare, purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor, respectarea orarului în care circulația pe străzi este restricționată), iar pe de altă parte, ne determină la o limitare a riturilor exterioare care însoțesc celebrările din Săptămâna Sfântă, fără a diminua intensitatea credinței și a evlaviei cu care dorim să trăim sărbătorile pascale.

Fiind Paştele, „sărbătoarea sărbătorilor”, invit credincioșii să participe în biserici la toate celebrările din Săptămâna Sfântă, culminând cu Vigilia pascală.

Prin Nota din 17 februarie 2021, Congregația pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor a dat câteva indicații utile pentru celebrările liturgice din Săptămâna Sfântă, pe care vom încerca să le observăm și în parohiile și comunitățile de viață consacrată din Arhidieceza de București, unde vor avea loc celebrări, în special, în Triduum-ul sacru.

Evident, este necesară respectarea strictă a tuturor normelor impuse de starea de alertă și de reglementările epidemiologice pentru protejarea sănătății: utilizarea măștilor în timpul celebrărilor – inclusiv preoții, lectorii și ministranții – , respectarea distanțării și evitarea aglomerațiilor, prin amenajarea locurilor și în exterior, acolo unde este posibil; programarea celebrărilor liturgice, cu observarea orarului în care este reglementată libera deplasare a credincioșilor (în mod obișnuit, să nu depășească orele 22.00).

În noaptea de Paști – Vigilia pascalăva fi o derogare de la acest orar aprobată de autorități şi celebrarea liturgică va fi astfel programată în parohii şi biserici, încât credincioșii să ajungă la casele lor până la ora 2.00, întrucât între orele 20.00-2.00 se poate circula în vederea participării la slujbele pascale.

În privința transmiterii celebrărilor liturgice prin mijloacele video sau streaming, participarea online la acestea este recomandată doar bolnavilor și persoanelor în vârstă, care nu pot participa fizic la celebrările din Triduum-ul sacru.

În Nota Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor se cere „facilitarea și privilegierea transmiterii mediatice a celebrărilor prezidate de Episcop, încurajând credincioșii care se află în imposibilitatea participării în propria biserică, să urmărească celebrările diecezane în  semn de unitate”.

Duminica Floriilor: Comemorarea intrării lui Isus în Ierusalim

Pentru celebrarea Intrării Domnului în Ierusalim, se va folosi a doua formă prezentată de Liturghierul Roman (Intrarea solemnă), cu această modalitate: credincioșii intră în biserică și se așază ca de obicei, ținând ramurile în mâini. În timp ce se cântă antifona „Osana” sau altă cântare, preotul celebrant (eventual împreună cu ceilalți preoți) și ministranții merg în spatele bisericii. Credincioșii sunt invitați să se întoarcă spre partea din spatele bisericii pentru a urmări ritualul binecuvântării ramurilor.

Preotul și ministranții țin în mâini ramurile proprii; eventuala împărțire de ramuri se va face numai de o persoană, care va purta mănuși și va evita atingerea persoanelor.

Preotul binecuvântează ramurile și se proclamă Evanghelia, așa cum este indicat în Liturghier. Apoi, în timp ce se cântă, preotul merge în procesiune la altar și stropește cu apă sfințită ramurile credincioșilor. Dacă sunt credincioși care participă la liturghie din curtea bisericii sau dintr-un spațiu adiacent bisericii, preotul va merge și acolo să stropească ramurile cu apă sfințită. Ajungând la altar, preotul continuă celebrarea așa cum este indicat în Liturghier.

Acolo unde se consideră necesar, se poate folosi forma a treia din Liturghier, care comemorează în formă simplă intrarea Domnului în Ierusalim.

Joia Sfântă

Liturghia Crismei

Joia Sfântă este ziua Sfintei Preoții. În cursul dimineții, la ora 9.00, se va celebra în Catedrala Sfântul Iosif Liturghia sfințirii uleiurilor și consacrarea Sfintei Crisme. Toți preoții Arhidiecezei sunt așteptați la această Liturghie specială cu Arhiepiscopul, aceasta fiind ziua instituirii Sfintei Preoții; cu  această ocazie se va face și reînnoirea promisiunilor din ziua hirotonirii.

Preoții vor lua loc din timp în catedrală. Procesiunea de intrare va fi limitată la Arhiepiscop, membrii Consiliului arhiepiscopal, decani şi parohul Catedralei.

Credincioșii care vor participa la celebrarea Liturghiei Crismei pot să o facă în limita locurilor libere disponibile, în Catedrală şi în curte, având la dispoziție ecranul și sonorizarea corespunzătoare.

Distribuirea uleiurilor sfinte către parohii se va face de către preoții numiți special pentru acest scop, pentru evitarea atingerii vaselor și obiectelor.

Liturghia „in Coena Domini”

După amiază, în fiecare parohie, se va celebra Liturghia specială „Cina Domnului”, care amintește instituirea Sfintei Preoții și a Sfintei Euharistii.

Ritualul spălării picioarelor se va omite.

Procesiunea de la sfârșitul celebrării Sfintei Liturghii pentru așezarea Sfintei Taine la locul special pregătit în acest scop este făcută doar de preotul celebrant și de ministranți.

Adorația care se făcea de obicei până la miezul nopții va fi redusă astfel încât credincioșii să poată ajunge la casele lor în limita timpului până la orele 22.00.

Liturghia de seară „Cina Domnului” va putea fi celebrată și în bisericile și în capelele institutelor de viață consacrată unde, de obicei, se celebrează liturghia cu participarea credincioşilor.

Vinerea Sfântă

Celebrarea Pătimirii Domnului se face ca de obicei, cu excepția următoarelor modificări:

– La Rugăciunea credincioșilor se introduce o intenție (între invocația a IX-a și a X-a din Liturghier) „pentru cei care se află în situație de tulburări provocate de coronavirus, pentru bolnavi și răposați din cauza pandemiei” (a se vedea modelul din anexă).

– Expunerea Sfintei Cruci are loc așa cum prevăd normele liturgice. Numai preotul celebrant exprimă actul de adorație prin sărutarea Crucii și îngenunchiere, în timp ce toți ceilalți rămân în genunchi câteva clipe, în tăcere, contemplând Sfânta Cruce, de la locurile lor.

– Orice altă celebrare publică a pietății populare, inclusiv Calea Sfintei Cruci, poate fi propusă în mod obișnuit, ca în timpul Postului Mare, eventual în după-amiaza zilei de Vinerea Sfântă.

Colecta care se face în Vinerea Sfântă este pentru Țara Sfântă. Sfântul Părinte Papa Francisc şi Prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale insistă și ne îndeamnă foarte mult să fim generoși la această colectă.

În zilele de vineri și sâmbătă, bisericile rămân deschise pentru rugăciunea personală a credincioșilor și pentru spovezi.

Celebrarea liturgică a Pătimirii Domnului se va face numai în bisericile parohiale și în capelele (bisericile) institutelor de viață consacrată, unde de obicei participă credincioșii.

Vigilia pascală

Este celebrarea solemnă a Învierii Domnului și se desfășoară așa cum este prevăzut de Liturghierul Roman, cu următoarele precizări:

Celebrarea Vigiliei pascale se va face în limita derogării de la orarul impus de starea de alertă, astfel încât credincioșii care participă la celebrare să ajungă la locuințele lor până la miezul nopții. Oricum, se va ține cont că celebrarea din Noaptea de Paști trebuie să aibă loc după lăsarea serii, având un caracter nocturn.

Binecuvântarea focului și aprinderea lumânării se va face în fața bisericii, la ușa de intrare, iar credincioșii vor asista din interiorul bisericii, rămânând la locurile lor;  numai preotul (eventual și alți preoți) și ministranții se deplasează pentru acest rit.

Se va evita aglomerația la aprinderea lumânărilor.

Anul aceasta nu se va face procesiunea tradițională după celebrarea Sfintei Liturghii.

În mod excepțional, anul acesta se poate celebra Vigilia pascală în bisericile (capelele) mănăstirilor, unde în mod obișnuit se celebrează Sfânta Liturghie cu participarea credincioșilor în zile de duminică și sărbătoare.

Dragi confrați preoți, iubiți credincioși,

Continuăm cu încredere drumul nostru spre Paște. Aspectele organizatorice își au cu siguranță importanța lor, dar nu pot umbri pregătirea noastră interioară: să încercăm, așadar, să le abordăm cu seninătate și să ne pregătim cât mai bine sufletește pentru celebrarea Învierii Domnului.

În speranța că aceste Indicații pastorale și liturgice vor fi de folos în toate comunitățile Arhidiecezei noastre, vom continua să ne rugăm pentru terminarea cât mai rapidă a pandemiei; ne vom ruga pentru răposații, victime ale pandemiei de coronavirus, pentru bolnavi și familiile lor, precum și pentru toți cei care sunt angajați să aline consecințele acestei crize pe care o traversăm, sperând că celebrarea zilelor Pătimirii, Morții și Învierii Domnului va aduce în fiecare parohie și casă bucurie, binecuvântare și darurile Celui Înviat.

În noaptea de Paști, Biserica este în sărbătoare și dorim ca bucuria pascală însoțită de Aleluia să răsune în fiecare inimă.

Vă doresc tuturor un drum spiritual binecuvântat spre Înviere,

 

                                                                        † Aurel Percă

                                                                Arhiepiscop Mitropolit

 

 

___________

Anexă

 

La Rugăciunea universală din Vinerea Sfântă, se adaugă o intenție specială după a noua invocație:

 

  1. RUGĂCIUNE SPECIALĂ ÎN TIMPUL EPIDEMIEI

 

Să ne rugăm fraților și surorilor pentru cei bolnavi,

pentru cei răposați din cauza pandemiei,

dar și pentru cei care au pierdut persoane dragi,

pentru ca poporul creștin să poată vedea că

Isus Cristos, Regele Universului,

este alături de noi, atât în viață, cât și în moarte.

 

Rugăciune în liniște, apoi preotul continuă:

 

Dumnezeule atotputernic și veșnic,

Protector providențial al suferințelor:

Privește cu milostivire la grijile noastre,

alină necazurile fiilor tăi

care suferă din cauza pandemiei;

Primește-i în împărăția ta pe cei răposați

şi întărește credința noastră slabă.

Așa cum l-ai întărit pe Fiul tău cel sfânt, Isus Cristos,

cel care pentru noi a golit paharul suferinței,

fă-ne să ne încredem întotdeauna în providența ta părintească.

Prin Cristos, Domnul nostru.

C.: Amin.

 

 

 

 

Hits: 1065

/ Comunicate de presă

Share the Post