Papa Francisc îl omagiază pe poetul Dante Aligheri prin Scrisoarea Apostolică Candor Lucis Aeternae (Splendoarea vieţii veşnice)

cq5dam.thumbnail.cropped.1500.844-2

Papa Francisc îl omagiază pe poetul Dante Aligheri prin Scrisoarea Apostolică Candor Lucis Aeternae (Splendoarea vieţii veşnice)

Joi, 25 martie 2021, a fost publicată Scrisoarea Apostolică Candor Lucis Aeternae (Splendoarea vieţii veşnice) a Sfântului Părinte Papa Francisc în al VII-lea centenar al morții lui Dante Aligheri (Florența 1265 – Ravenna 1321).

„Cu această Scrisoare Apostolică doresc să-mi alătur vocea cu cei ai Predecesorilor mei care au onorat și celebrat Poetul, în special cu ocazia aniversărilor nașterii sau morții sale, pentru a-l propune din nou în atenția Bisericii, tuturor credincioșilor, cărturarilor, teologilor, artiștilor”, afirmă Papa Francisc.

Scrisoarea aduce în prim-plan și intervențiile Papilor din secolul trecut cu privire la Dante Aligheri: Benedict al XV-lea, Paul al VI-lea, Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea. Cu privire la viața poetului, pe care scrisoarea o numește „paradigmă a condiției umane” Papa afirmă: „opera lui Dante este o parte integrantă a culturii noastre, ne referă la rădăcinile creștine ale Europei și Occidentului, reprezintă patrimoniul idealurilor și valorilor pe care și astăzi Biserica și societatea civilă le propun ca bază a coexistenței umane, în care putem și trebuie să ne recunoaștem cu toții ca frați”. Dante este „poet al milostivirii lui Dumnezeu și al libertății umane”, cântând „dorința omului”, „nevoia profundă interioară de a-și schimba viața pentru a obține fericirea”. Există o mare asemănare între Francisc de Assisi și Dante, „deschiderea către frumusețea și valoarea lumii create, oglindă și «vestigiu» a Creatorului ei”.

La finalul documentului, Papa lansează o provocare cu privire la „Poetul suprem”: „Ce ne poate comunica în timpul nostru?” Dante „nu ne cere astăzi să fie doar citit, comentat, studiat, analizat. Mai degrabă ne cere să fie ascultați, să fie imitat într-un fel, să ne facem tovarășii lui de călătorie, pentru că și astăzi vrea să ne arate care este calea spre fericire, calea corectă de a trăi pe deplin umanitatea noastră”. Totodată, Papa îi îndeamnă pe artiști „să dea voce, față și inimă, să dea formă, culoare și sunet poeziei lui Dante, pe calea frumuseții pe care a parcurs-o cu măiestrie și astfel să comunice cele mai profunde adevăruri și să le răspândească limbile artei, mesaje de pace, libertate, fraternitate”.

„În acest moment istoric particular, marcat de multe umbre, de situații care degradează omenirea, de lipsa de încredere și de perspective pentru viitor, figura lui Dante, profetul speranței și martor al dorinței umane de fericire, încă ne poate da cuvinte și exemple care dau impuls călătoriei noastre”, concluzionează documentul.

Consiliul Pontifical pentru Cultură a înființat un comitet de organizare științifică, condus de cardinalul Gianfranco Ravasi, pentru crearea și promovarea inițiativelor care vizează sărbătorirea și omagierea marelui poet. Printre acestea se numără o expoziție virtuală curatoriată de Biblioteca Apostolică Vaticană și un proiect virtual al Muzeelor Vaticanului, numit „Dante în Muzeele Vaticanului”, în care vor fi evidențiate toate operele muzeelor ​​care se referă, într-un fel, la figura și opera marelui poet.

 

Sursa: Biroul de presă al Sfântului Scaun

Foto: Dante Alighieri pictat de Rafael–FOTO © GOVERNATORATO SCV – DIREZIONE MUSEI VATICANI – Vatican News

Hits: 63

/ Știri

Share the Post