TVR2, 2 aprilie, ora 22: Calea Crucii prezidată de Papa Francisc. Textul în română tradus de Pr. Tarciziu Șerban

Calea Crucii-2

TVR2, 2 aprilie, ora 22: Calea Crucii prezidată de Papa Francisc. Textul în română tradus de Pr. Tarciziu Șerban

Douăzeci de copii şi adolescenţi îl vor însoți pe Sfântul Părinte în cursul rugăciunii „Via Crucis” din Vinerea Sfântă care, şi în acest an marcat de pandemia de coronavirus, va fi prezidată de Papa Francisc pe esplanada bazilicii Sfântul Petru şi nu la Colosseum, cum se face în mod tradiţional.

Textele meditaţiilor pentru cele 14 popasuri sau staţiuni ale Căii Crucii au fost pregătite de copiii care frecventează cursurile de catehism din Parohia romană „Sfinţii martiri ugandezi” şi de grupul de cercetași Agesci (Foligno II) din localitatea italiană Foligno, iar desenele au fost realizate de copii din două case de tip familial din Roma (Vatican News).

TVR2 va transmite „Via Crucis” în direct, de la 22.oo ora României.

Traducerea de mai jos a Căii Crucii în limba română a fost realizată de Pr. Tarciziu Șerban.

În imagine: Isus este condamnat la moarte, desen realizat de o fetiță din casa familială „Tetto Casal Fattoria” (Libreria Editrice Vaticana)

 

CALEA CRUCII

 prezidată de

 SFÂNTUL PĂRINTE PAPA FRANCISC

Vinerea Mare

2 aprilie 2021

Piața Sf. Petru

Meditații și rugăciuni realizate

cu colaborarea a două grupuri

de copii și de adolescenți

 

Introducere

 

În numele Tatălui și al Fiului

Și al Sfântului Duh.

R/. Amin.

 

Dragă Isuse,

Tu știi că și noi, copiii, avem cruci care nu sunt nici mai ușoare, nici mai grele decât cele ale celor mari, ci sunt adevărate cruci, pe care le simțim grele, chiar și pe timp de noapte. Și doar tu le știi și le iei în serios. Doar tu.

Doar tu știi cât îmi este de greu să învăț să nu-mi fie frică de întuneric și de singurătate.

Doar tu știi cât este de greu să nu reușesc să mă rețin și să mă trezesc în fiecare dimineață ud leoarcă.

Doar tu știi cât este de greu să nu reușesc să vorbesc la fel de bine ca și ceilalți, să gândesc la fel de repede și să fac calculele corect.

Doar tu știi cât este de greu să-i văd pe părinții mei certându-se, trântind ușa și nevorbindu-și zile întregi.

Doar tu știi cât este de greu să fiu batjocura altora și să îmi dau seama că sunt exclus de la petreceri.

Doar tu știi ce înseamnă să fii sărac și să fiu nevoit să renunț la ceea ce au prietenii mei.

Doar tu știi cât este de greu să mă eliberez de un secret care îmi produce atâta durere, și să nu știu cui să i-l spun de teamă să nu fiu trădat, acuzat sau necrezut.

Bune Isuse, tu ai fost copil ca și mine, te-ai jucat și tu și poate ai căzut și te-ai rănit;  și tu ai mers la școală, și poate că o temă nu a ieșit cum trebuie; și tu ai avut o mamă și un tată, și tu știi că uneori nu prea am chef să fac ceea ce ei îmi cer să fac: să-mi fac temele, să duc gunoiul, să-mi fac patul și să fac ordine la mine în cameră; și tu ai mers la orele de catehism și la rugăciune și știi bine că nu mă duc întotdeauna acolo cu multă bucurie. Dragul meu Isus, știi mai ales că, în lume, există copii care nu au ce mânca, care nu au parte de educație, care sunt exploatați și siliți se lupte în război. Ajută-ne în fiecare zi să ne purtăm crucile așa cu tu ai purtat-o pe a ta. Ajută-ne să devenim mereu tot mai buni: să fim așa cum tu ne vrei. Și îți mulțumesc pentru că știu că tu îmi ești mereu aproape și că nu mă părăsești niciodată, mai ales atunci când îmi e mai tare frică, și pentru că l-ai trimis Îngerul meu Păzitor care să mă ocrotească în fiecare zi și să mă lumineze.

Amin.

 Stațiunea I

Ponțiu Pilat îl condamnă pe Isus la moarte

 Pilat, dorind să-l elibereze pe Isus, le-a vorbit din nou. Dar ei strigau: „Răstigneşte-l, răstigneşte-l!” Atunci Pilat a decis să li se îndeplinească cererea: l-a eliberat pe cel care fusese aruncat în închisoare pentru revoltă și pentru crimă, iar pe Isus l-a lăsat în voia lor. (Lc  23, 20-21.24-25).

Meditație

Când eram la clasa pregătitoare, Marc, un copil din clasa mea, a fost acuzat că a furat gustarea colegului său de bancă. Știam că nu e adevărat, dar am tăcut, nu era problema mea, și, în plus, toți l-au desemnat ca fiind vinovatul. De ce ar fi trebuit să intervin?

De fiecare dată când îmi aduc aminte de asta, mă încearcă un sentiment de rușine, simt durere pentru ceea ce am făcut. L-aș fi putut ajuta pe acest prieten al meu, să spun adevărul și să ajut să se facă dreptate, dar m-am comportat întocmai ca Pilat și am preferat să mă prefac că nu știu nimic. Am ales calea cea mai ușoară și m-am spălat pe mâini. Astăzi, regret foarte mult: mi-aș fi dorit să fi avut puțin curaj, să-mi fi urmat inima și să-mi fi ajutat prietenul aflat în dificultate.

Uneori nu auzim decât glasul celui care face și dorește răul, când dreptatea este un drum abrupt, cu obstacole și dificultăți, dar îl avem pe Isus alături de noi, gata să ne susțină și să ne ajute.

Rugăciunea tinerilor

Isuse, dă-mi o inimă simplă și sinceră; aș avea atunci curajul și puterea de a umbla în dreptatea ta, chiar și în mijlocul dificultăților: Chiar dacă ar fi să trec prin valea întunecată a morții, nu mă tem de nici un rău, căci tu ești cu mine (Ps  23, 4).

Să ne rugăm

Doamne, Părinte bun, revarsă în noi Duhul tău Sfânt și dă-ne puterea ta, pentru că numai așa vom avea curajul să dăm mărturie despre adevărul tău, care este calea dreptății și a reconcilierii. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

 

Stațiunea a II-a

Isus ia crucea pe umeri

 Oamenii care-l păzeau pe Isus îl batjocorau şi-l loveau şi, legându-l la ochi, îl întrebau: „Profeţeşte-ne cine te-a lovit?” Şi spuneau multe alte cuvinte de batjocură împotriva lui.  (Lc22, 63-65).

Meditație

În clasă, citeam pe rând cartea Pescărușul și pisica. Când a fost rândul Martinei, ea a început să confunde literele între ele și astfel propozițiile și-au pierdut sensul. După câteva cuvinte am început să râd, și împreună cu mine toți ceilalți. Mi-o mai amintesc încă pe Martina, cu fața roșie, cu vocea spartă și cu ochii plini de lacrimi.

Poate că nu a fost intenția noastră să râdem de ea, și totuși am rănit-o cumplit cu râsetele noastre!

Persecuția nu este o amintire îndepărtată de acum două mii de ani: uneori, unele dintre gesturile noastre pot judeca, răni și călca în picioare un frate sau o soră.

Uneori, a-l face pe cineva să sufere ne-ar putea aduce puțină plăcere, pentru că în spatele acestor suferințe, noi am mascat propriile noastre nemulțumiri.

Isus ne-a învățat să iubim, iar răspunsul la toate suferințele se află în dragostea sa. Trebuie să fim pregătiți pentru orice, în așa fel încât să nu facem rău altora; dimpotrivă, să le facem bine.

Rugăciunea tinerilor

Isuse, nimic nu ne va despărți de iubirea ta. Fă-ne capabili să-i iubim pe frații și surorile noastre mai puțin norocoși.

Să ne rugăm

Doamne, Părinte bun, care ni l-ai trimis pe Isus, ascultător până la moarte, dă-ne puterea iubirii tale pentru ca să luăm și noi cu mult curaj [pe umeri] crucea noastră. Dă-ne speranța ta și vom ști să te recunoaștem chiar și în cele mai întunecate momente din viața noastră. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

 

Stațiunea a III-a

Isus cade întâia oară

 El s-a împovărat cu suferinţele noastre şi a luat asupra lui durerile noastre. Noi îl credeam lovit, bătut de Dumnezeu şi umilit. Dar el era străpuns pentru nelegiuirile noastre, zdrobit pentru greșelile noastre. (Is 53, 4-5)

Meditație

În clasa a V-a, eram cel mai bun la matematică, îmi terminam extemporalele în câteva minute și nu cunoșteam decât un singur rezultat: „Excelent!”

Când, pentru prima dată, am citit „Insuficient”, am avut senzația că sunt un zero, am simțit greutatea unui eșec neașteptat, m-am simțit singur și nimeni nu m-a încurajat.

Dar acel moment m-a făcut să cresc: acasă, părinții mei m-au încurajat și m-au făcut să le simt dragostea; m-am ridicat și am continuat să mă dedic studiului.

Astăzi, știu că șovăim în fiecare zi și că putem cădea, dar Isus este întotdeauna acolo pentru a ne ține de mâna, pentru a se împovăra de greutatea crucilor noastre și pentru a reaprinde în noi speranța.

Rugăciunea tinerilor

Isuse, tu ai căzut sub crucea ta mare pe care o purtai. Și eu cad foarte des și mă rănesc. Ocrotește-mă pe calea mea și dă-mi puterea să-mi port poverile împreună cu tine.

Să ne rugăm

Doamne, tu ai luat asupra ta suferințele noastre și le-ai purtat împreună cu noi până la picioarele crucii care zdrobește și umilește. Nu ne părăsi când suntem apăsați de crucile noastre care ni se par adesea prea grele. Tu, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin!

 

Stațiunea a IV-a

Isus o întâlnește pe Mama sa

 Terminându-se vinul, mama lui Isus i-a zis: „Nu mai au vin”. Isus i-a răspuns: „Ce vrei de la mine? Ceasul meu încă nu a sosit”. Mama lui le-a spus slujitorilor: „Faceţi tot ce vă va spune”(Ioan 2, 3-5).

 Meditație

Când mă gândesc la mama, îi văd fața bună, simt căldura îmbrățișărilor ei și îmi dau seama de toată dragostea ei pentru mine.

Mă însoțește peste tot, la antrenamentele de fotbal, la cursul de engleză și la catehism duminică dimineața.

Seara, chiar dacă este obosită, mă ajută la lecții; și atunci când noaptea am coșmaruri, se așază lângă mine, mă liniștește și așteaptă să adorm din nou.

Dacă am o problemă, o îndoială, sau doar gânduri rele, ea este întotdeauna gata să mă asculte cu zâmbetul ei.

Și în momentele cele mai grele, nu e nevoie să rostesc vreun cuvânt; e suficientă o privire; ea înțelege îndată și mă ajută să depășesc orice suferință.

Rugăciunea tinerilor

Isuse, fă-ne capabili să ne lăsăm îmbrățișați de Maria, mama noastră cerească.

Să ne rugăm

Doamne, Părinte bun, fă-ne să întâlnim privirea  iubitoarea Mariei, astfel încât fiecare dintre noi, eliberat de singurătatea lui interioară, să se poată odihni în îmbrățișarea de mamă a Aceleia pe care, în Isus, a îmbrățișat-o și iubit-o fiecare om. El, care viețuiește și domnește în vecii vecilor. Amin!

 

Stațiunea a V-a

Simon din Cirene îl ajută pe Isus să-și ducă crucea

 Pe când îl duceau, l-au prins pe un oarecare Simon din Cirene, care venea de la câmp, şi i-au pus lui crucea ca s-o poarte după Isus. (Lc 23:26).

Meditație

În timpul verii, m-am jucat cu prietenii din cartier în parcul din fața casei. De câteva luni, aveam vecini noi care au un fiu de vârsta mea. El însă nu se juca cu noi, nici nu înțelegea bine limba noastră. Într-o zi l-am văzut că se uita la noi de departe; voia să se joace cu noi, dar nu a avut curajul să o ceară. M-am apropiat, m-am prezentat și l-am invitat să joace un meci de fotbal împreună cu noi. Din ziua aceea, Walid este unul dintre cei mai buni prieteni ai mei și portarul echipei noastre.

Privind de departe la o persoană, îi vedem mai întâi silueta, apoi înțelegem dacă este un bărbat sau o femeie și, încet, capătă contur detaliile feței sale; dar numai atunci când îl recunoaștem ca pe un frate ne deschidem inimile lui Isus.

Rugăciunea tinerilor

Isuse, fă-mă să-i primesc cu iubire pe toți frații singuri și marginalizați pe care îi voi întâlni în cale.

Să ne rugăm

Doamne, fă-ne capabili să te recunoaștem în cei din urmă pe care îi întâlnim în calea noastră; dă-ne curaj și bucurie atunci când le dăm de mâncare celor flămânzi, de băut celor însetați, când îl primim pe străin, îl îmbrăcăm pe cel gol și îl îngrijim pe cel bolnav, pentru a te întâlni și a te primi în fiecare frate și în fiecare soră. Tu, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin!

 

Stațiunea a VI-a

O femeie îi șterge fața lui Isus

 Atunci cei drepți îi vor răspunde (regelui): «Doamne, când te-am văzut flămând sau însetat, străin sau gol, bolnav sau în închisoare?» Iar regele le va spune: «Adevăr vă spun: tot ce aţi făcut unuia dintre fraţii mei cei mai mici, mie mi-aţi făcut» (Mt 25,37-40).

Meditație

În ziua aceea trebuia să joc meciul cel mai important din campionat; era ocazia de a-mi arăta toate abilitățile. În vestiar eram neliniștit și speriat, dar intrând pe teren, l-am văzut printre spectatori pe Marc, cel mai bun prieten al meu care, deși nu iubea fotbalul, venise să mă susțină. Era prima dată când venea să mă vadă jucând și, din păcate, am pierdut.

În timp ce făceam duș, m-am simțit trist și descurajat, dar când am ieșit din vestiar, l-am găsit pe prietenul meu: mă așteptase cu un suc de portocale în mână. Am petrecut puțin timp împreună, așa că acel moment și acel suc de portocale au făcut totul mai suportabil; înfrângerea a devenit o amintire mai puțin amară.

O întâlnire, o privire, un gest ne poate schimba ziua și ne poate umple inimile. În chipul suferind al unui prieten sau chiar al unui străin, se află chipul lui Isus care trece chiar pe strada mea… Voi avea oare curajul să mă apropii?

Rugăciunea tinerilor

Isuse, fă ca privirile noastre să se încrucișeze în momentele grele, ca să găsesc alinare în dragostea ta.

Să ne rugăm

Doamne, fă ca lumina Chipului tău, plin de milostivire, să panseze rănile părăsirii și ale păcatului care ne dor. Tu care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin!

 

Stațiunea a VII-a

Isus cade pentru a doua oară

El, nu a săvârşit păcat, şi nici nu s-a găsit înşelăciune în gura lui… El a purtat păcatele noastre în trupul său pe lemnul crucii pentru ca noi, ne mai trăind pentru păcat, să trăim pentru dreptate (1 P 2, 22.24).

Meditație

În clasa a patra, voiam cu orice preț să obțin rolul principal al scenetei de la sfârșitul anului școlar. M-am străduit cât am putut să obțin rolul, am repetat de mai multe ori replicile în fața oglinzii, dar doamna învățătoare a decis să dea rolul lui Giovanni. El era un copil care nu se preocupa decât de el.

În acel moment, m-am simțit umilit și furios: pe mine, pe învățătoare și pe Giovanni. Sceneta a fost un succes, iar din acel moment, Giovanni s-a deschis tot mai mult față de întreaga clasă.

Dezamăgirea mea s-a dovedit folositoare pentru a ajuta o altă persoană; alegerea doamnei învățătoare i-a oferit o ocazie celui care avea cu adevărat nevoie de ea.

Rugăciunea tinerilor

Isuse, fă-mă un instrument al iubirii tale, fă-mă în stare să ascult strigătul plin de suferință al celui care trăiește într-o situație dificilă, ca să-i aduc alinare.

Să ne rugăm

Doamne, ai căzut la pământ ca un om oarecare. Dă-ne puterea să ne ridicăm atunci când nici măcar nu mai dorim să o facem. Fă să crească în noi convingerea că, în suferință și în descurajare, putem oricând reîncepe să pășim, avându-te pe tine alături. Tu, care viețuiești și domnești în vecii vecilor.  Amin!

 

Stațiunea a VIII-a

Isus întâlnește femeile din Ierusalim

 Îl urma o mare mulţime de popor şi de femei care-şi băteau pieptul şi-l plângeau. Dar Isus, întorcându-se către ele, le-a spus: „Fiice ale Ierusalimului, nu mă plângeţi pe mine, ci mai degrabă plângeţi-vă pe voi şi pe copiii voştri. (Lc 23, 27-28)

Meditație

Eu și fratele meu ne-am jucat toată după amiaza jocuri video. Seara, mama ne-a întrebat dacă ne-am făcut temele. Amândoi i-am spus: „Bineînțeles, mamă”. Eu m-am dus imediat în camera mea și am început să le fac, în timp ce fratele meu s-a uitat la televizor, așezat pe canapea.

A doua zi, el nu s-a dus la școală, prefăcându-se că-l doare tare burta.

Întorcându-mă acasă, m-am dus în camera lui și am vorbit despre cele întâmplate: am  greșit atunci când am mințit-o pe mama, și când el s-a prefăcut că îl doare burta.

I-am propus să-și facă temele imediat; în felul acesta l-am ajutat să le recupereze pe cele din ziua de dinainte.Îndată ce am terminat, am petrecut restul după-amiezii jucându-ne.

Corectarea unui frate este un gest dificil, dar necesar; e nevoie de curaj, de simplitate și de delicatețe.

Rugăciunea tinerilor

Isuse, care ne-ai umplut inimile de bunăvoință și de sensibilitate, fă-ne capabili să avem grijă de frații noștri mai mici.

Să ne rugăm

Doamne, Părinte bun, fă din noi martori credibili ai milostivirii tale; fă ca cuvintele și faptele noastre să fie întotdeauna un semn sincer și gratuit de iubire față de oricare frate. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin!

 

Stațiunea a XI-a

Isus cade pentru a treia oară

 Isus a zis: Adevăr, adevăr vă spun: dacă bobul de grâu, căzut în pământ, nu moare, rămâne singur; însă dacă moare, aduce rod mult. Cine îşi iubeşte viaţa o va pierde; cine îşi urăşte viaţa în lumea aceasta o va păstra pentru viaţa veşnică. (Ioan 12,24-25).

Meditație

În ultimul an nu i-am mai vizitat împreună cu familia pe bunici; părinții mei spun că e periculos, i-am putea îmbolnăvi de Covid.  Mi-e dor de ei!

Tot la fel mi-e dor de prietenele de la volei și de la cercetași.

De multe ori mă simt singură.

Chiar și școala e închisă; mai înainte de multe ori mergeam fără prea multă plăcere, dar acum aș dori să mă întorc în clasă, ca să-i revăd pe colegi și pe profesori.

Tristețea singurătății devine adesea de nesuportat, ne simțim „părăsiți” de toți, incapabili de a mai zâmbi. Asemenea lui Isus, ne aflăm prăbușiți la pământ.

Rugăciunea tinerilor

Isuse, lumină veșnică, strălucește, te rog, atunci când, îndepărtându-mă de tine, mă pierd în gânduri întunecate.

Se ne rugăm

Doamne, care ai urcat Calvarul asemenea unui miel pentru jertfă, luminează-ne în această noapte întunecată, pentru ca să nu ne rătăcim în aceste vremuri dificile. Tu care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin!

 

Stațiunea a X-a

Isus este despuiat de hainele sale

 [Soldații] l-au răstignit şi au împărțit între ei hainele sale, trăgând la sorți pentru ele, care ce să ia. Astfel s-a împlinit Scriptura care zice: Au împărțit între ei hainele mele și pentru tunica mea au aruncat sorții. Soldații au făcut toate acestea. (Mc 15,24; In 19,24b).

Meditație

Pe rafturile camerei mele, se puteau vedea o mulțime de păpuși, fiecare diferită. Cu fiecare ocazie, primeam cadou câte una nouă, și eram foarte atașată de toate aceste mici prietene ale mele.

Duminică, în timpul anunțurilor de la sfârșitul Liturghiei, parohul a vorbit despre o colectă de jucării pentru copiii refugiați din Kosovo.

Întoarsă acasă, m-am uitat la păpușile mele și m-am gândit: „Am nevoie cu adevărat de ele?”

Cu o oarecare tristețe am ales câteva, pe cele mai vechi, pe cele de care eram mai puțin atașată. Am pregătit o cutie pe care să o duc la biserică duminica următoare.

Pe seară, totuși, am simțit că nu am făcut destul. Mai înainte să merg la culcare, cutia era plină de păpuși, iar rafturile goale.

Despărțindu-ne de lucrurile de prisos, ne ușurăm sufletul și ne eliberăm de egoism.

Când dăruiești, ești mai fericit decât atunci când primești.

Rugăciunea tinerilor

Isuse, veghează asupra inimii mele, elibereaz-o de sclavia bunurilor materiale. Ajută-mă să dau nu numai ce am de prisos, dar și ceva necesar.

Să ne rugăm

Doamne, Părinte bun, umple distanțele dintre noi, fă-ne generoși când împărțim cu frații darurile providenței Tale. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin.

 

Stațiunea a XI-a

Isus este țintuit pe cruce

 Poporul stătea şi privea, iar conducătorii îşi băteau joc de el, spunând: „Pe alţii i-a salvat, să se salveze pe sine, dacă el este Cristos al lui Dumnezeu, alesul”. Şi soldaţii îl luau în râs, când se apropiau de el, şi-i aduceau oţet, spunând: „Dacă tu eşti regele iudeilor, salvează-te pe tine însuţi”. (Lc 23, 35-37).

Meditație

În ziua de Crăciun, împreună cu cercetașii, ne-am dus la Roma, la Surorile Misionare ale Carității, pentru a împărți hrană celor nevoiași, renunțând la ziua de sărbătoare din familiei.

În timpul călătoriei cu trenul, m-am gândit la toate lucrurile pe care le pierdeam: pastele cappeletti pregătite în casă de bunica Maria, partida de bingo, cozonacul panettone, cadourile despachetate în fața focului…

Când m-am întors, m-am gândit la fețele oamenilor pe care i-am servit, la zâmbetele și la poveștile lor… Gândul de a le fi adus acestor oameni un moment de seninătate a făcut acest Crăciun de neuitat.

A te oferi pe tine însuți și slujirea proprie cu iubire reprezintă lecția pe care ne-o oferă Isus pe cruce.

Rugăciunea tinerilor

Isuse, eliberează-ne de orgoliul nostru și de prejudecățile noastre; fă ca inima noastră să fie deschise către alții.

Să ne rugăm

Doamne, dă-ne harul să nu rămânem țintuiți în păcatele noastre, ci ajută-ne să vedem în fiecare slăbiciune a noastră o nouă posibilitate de a lăsa să transpară puterea Crucii tale, care dă viață și speranță. Tu, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin!

 

Stațiunea a XII-a

Isus moare pe cruce

Era cam pe la amiază şi s-a făcut întuneric pe tot pământul până pe la trei după amiază, pentru că Soarele s-a întunecat. Catapeteasma templului s-a sfâşiat la mijloc. Isus a strigat cu glas puternic: „Tată, în mâinile tale încredinţez sufletul meu”. Şi spunând aceasta, şi-a dat duhul. (Lc 23, 44-46).

Meditație

Nu de mult, după ce am discutat subiectul în clasă, am scris un eseu pe tema copiilor victime ale mafiei. Mă întrebam: „Cum se pot întâmpla fapte atât de cumplite? E corect să iertăm aceste lucruri? Oare eu aș fi în stare să o fac?”

Isus, murind pe cruce, le-a oferit tuturor mântuirea. El nu a venit să-i cheme pe cei drepți, ci pe păcătoșii care au umilința și curajul de a se converti.

Rugăciunea tinerilor

Isuse, dă-ne puterea de a ierta, tu care ai spus: „Va fi mai multă bucurie în cer pentru un păcătos care se convertește decât pentru nouăzeci și nouă de drepți care nu au nevoie de convertire.”

Să ne rugăm

Doamne Isuse, care ai murit pe cruce pentru noi, primește viața noastră care se unește cu a ta, asemenea jertfei veșnice și definitive. Tu, care viețuiești și domnești în vecii vecilor. Amin!

 

Stațiunea a XIII-a

Trupul lui Isus e luat jos de pe cruce

Când s-a făcut seară, a venit un om bogat din Arimateea, numit Iosif, care era şi el discipol al lui Isus. Acesta a mers la Pilat şi i-a cerut trupul lui Isus. Atunci Pilat a poruncit să-i fie dat.(Mt 27, 57-58).

Meditație

Din ambulanță au coborât niște oameni care semănau cu astronauții, acoperiți de costume, mănuși, măști și viziere; l-au luat pe bunicul care avea, de câteva zile, probleme cu respirația.

Atunci a fost ultima oară când l-am văzut pe bunicul; a murit câteva zile mai târziu în spital, suferind, îmi imaginez, și de singurătate.

Nu am putut fi aproape de el fizic, ca să-mi iau rămas bun și să-i aduc alinare.

M-am rugat pentru el în fiecare zi; doar așa am putut să-l însoțesc în această ultimă călătorie a lui de pe pământ.

Rugăciunea tinerilor

Îți mulțumim, Isuse, pentru că ne-ai dat, odată cu moartea ta pe cruce, puterea speranței.

Să ne rugăm

Doamne, Părinte preabun, ajută-ne să te simțim ca pe o prezență consolatoare și împăciuitoare, până în momentul în care, printr-un dar al providenței tale, ne vei chema să fim una cu tine. Prin Cristos, Domnul nostru. Amin!

 

Stațiunea a XIV-a

 Trupul lui Isus e așezat în mormânt

 Iosif a luat trupul lui Isus, l-a înfășurat într-un giulgiu curat și l-a pus în mormântul său nou, pe care și-l săpase în stâncă. După ce a rostogolit o piatră mare la intrarea mormântului, a plecat. (Mt 27, 59-60)

Meditație

Dragă Isuse, numele meu este Sara, am 12 ani și vreau să-ți mulțumesc pentru că astăzi m-ai învățat să fac binele în numele iubirii tale. M-ai învățat să depășesc suferința încrezându-mă în Tine; să-l iubesc pe celălalt ca pe fratele meu; să cad și să mă ridic; să-i slujesc pe ceilalți; să mă eliberez de prejudecăți; să recunosc esențialul și mai presus de toate să-mi unesc viața în fiecare zi cu a ta. Astăzi, mulțumită gestului tău de infinită iubire, știu că moartea nu este sfârșitul a toate. Magic Jackpot Casino – Recenzie: https://cazinouriromania.com/magic-jackpot-casino

Rugăciunea tinerilor

Isuse, ajută-ne să nu ne întrerupem rugăciunile când ne simțim inima grea în fața pietrei mormântului tău.

Să ne rugăm

O Doamne, Părinte preabun, atunci când parcursul vieții ne pune înainte unor istorii dificile, dă-ne speranța Paștelui, trecerea de la moarte la înviere.

Prin Cristos, Domnul nostru. Amin!

 

 

Rugăciunea finală

Doamne, Părinte preabun, am făcut și în acest an amintirea Căii Crucii a Fiului tău Isus, și am făcut-o cu glasurile și cu rugăciunile copiilor, pe care tu însuți i-ai dat ca exemplu pentru a intra în Împărăția Ta.

Ajută-ne să devenim asemenea lor, mici, având în toate nevoie, deschiși la viață. Fă să redobândim puritatea privirii și a inimii.

Îți cerem să binecuvântezi și să ocrotești fiecare copil al lumii, pentru ca el să crească în vârstă, înțelepciune și har, să cunoască și să urmeze proiectul binelui pe care l-ai gândit pentru fiecare.

Binecuvântează-i și pe părinți și pe cei care colaborează cu ei în educația copiilor tăi, în așa fel încât ei să se simtă întotdeauna uniți cu tine în a dărui viață și iubire. Prin Cristos, Domnul nostru.

Amin!

 

 

Hits: 719

/ Știri

Share the Post