Încheierea proiectului „Redescoperirea duminicii ca întâlnire cu Tatăl nostru” la Greci

WhatsApp Image 2024-10-08 at 22.11.03

Încheierea proiectului „Redescoperirea duminicii ca întâlnire cu Tatăl nostru” la Greci

Ultima activitate a proiectului „Redescoperirea duminicii ca întâlnire cu Tatăl Nostru” a avut loc în perioada 4-6 octombrie, în Parohia Sfânta Lucia, Greci. Cei prezenți au putut să exploreze ultima parte a rugăciunii Tatăl Nostru, mai ales conceptul de ispită.

Sunt evenimente care aparțin unei istorii a unui popor, de cele mai multe ori sunt interpretate ca blesteme, astfel îl face pe Dumnezeu urât, sunt coincidențe umane care pot consolida credința poporului. Aici avem ca exemplu pe Abraham (Gen 22) “Dumnezeu l-a pus l-a încercare pe Abraham”. Sunt evenimente dure în viața noastră de unde putem ieși maturi ca oameni. El nu trimite durerea, sunt lucruri pe care le vom întâmpina cu toții. Dumnezeu ne luminează să nu ieșim înfrânți.

Noi îi cerem Lui, când ne rugăm, Tatăl Nostru, nu să avem un drum mai ușor, noi cerem să avem dispoziția interioară, a minții, a inimii cu care vom trăi aceste evenimente care se vor prezenta în viața noastră. Substantivul “ispită” este la singular, nu este vorba despre slăbiciuni, greșeli și răutăți zilnice, cu toate că pot face parte, este vorba de dezartare, să părăsești logica Evangheliei și să umbli după logica lumii.

La momentul de dezvoltare personală, doamna Codruța Constantinescu, psiholog, a ajutat participanții să identifice Rana de Devalorizare, care este sentimentul profund că nu ai valoare, că nu meriți, că nu ești la fel de bun ca ceilalți, că este ceva în neregulă cu tine și că nu ești suficient, indiferent de cât ai face.

Cel care trăiește Rana de Devalorizare crede despre el că nu este suficient de bun în raport cu ceilalți, că îi lipsește ceva, fără să știe ce, dar simte cum permanent îi dezamăgește pe cei din jur.

Devalorizarea poate fi de două tipuri:
1 Directă: când sunt criticat, când sunt negat, ca și cum nevoile mele nu contează, deci nici eu nu contez.
2. Indirectă: prin ignorare, prin datul ochilor peste cap, prin neascultare, prin neacordarea atenției și prin amânare.

Participanții au primit și câteva sugestii concrete:
1 Recunoașterea și acceptarea rănii.
2. Învățarea auto-compasiunii: Înlocuirea gândurilor critice cu afirmații pozitive. Exerciții zilnice de auto-validare.
3. Stabilirea granițelor: Identificarea situațiilor în care alți oameni nu pot devaloriza și învățarea modului de a seta limite sănătoase.
4. Învățarea abilităților de asertivitate: Cum să ne apărăm punctele de vedere fără să simțim că trebuie să ne cerem scuze pentru ele.

Am încheiat activitatea cu celebrearea Sfintei Liturghii în Ziua Domnului, în cadrul căreia o tânără și-a profesat credința și a primit Prima Sfântă Împărtășanie după o lungă pregătire.

Și astfel am ajuns la finalul activității proiectului Redescoperirea Duminicii ca întâlnire cu Tatăl Nostru, o concretizare a temei Anului Pastoral 2023-2024 în parohia noastră.

Pr. Romeo Horvat

Hits: 172

/ Știri / Tags:

Share the Post