Primul curs de formare pentru lectorii permanenți din Arhidieceza de București
Sâmbătă, 25 mai 2024, în Aula Mare a Facultății de Teologie Romano-Catolică, Universitatea București, s-a desfășurat primul curs de formare pentru lectorii permanenți din Arhidieceza de București, în baza Decretului Episcopal cu privire la instituirea lectoratului permanent în Arhidieceza de București cu caracter ad experimentum pe o perioadă de trei ani, semnat în data de 13 aprilie 2024 de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București.
Cursul de formarea a fost moderat de Pr. Daniel Bulai, Vicar episcopal pentru activitatea pastorală, responsabilul și coordonatorul general al evenimentului, iar prelegerile au fost prezentate de către Sr. Cristina Mareș – Oficiul pentru Pastorația Biblică, Pr. Claudiu Eva – Oficiul pentru Pastorația Liturgică și Sacramente, Pr.Emil Moraru – Oficiul Pastoral pentru Cateheză.
La începutul cursului, Pr. Daniel Bulai a transmis salutul și binecuvântarea Păstorului Arhidiecezei, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București și a subliniat că instituirea lectoratului permanent pentru laicii din Arhidieceza de București este o inițiativă frumoasă și o slujire prețioasă, întrucât este important ca laicii să fie prezențe vii în parohie, să fie activi și mai ales să ofere un exemplu frumos, elocvent pentru credincioși.
Pr. Daniel Bulai a subliniat, în continuare, că acest curs se încadrează într-un parcurs sinodal, început în Biserica Catolică în urmă cu doi ani, iar această inițiativă a Păstorului Arhidiecezei de București se poate încadra ca fiind un rod al acestui proces sinodal, în sensul că laicii „pot merge împreună”, își pot găsi locul activ în comunitățile lor, pot contribui ca viața parohiilor să fie mai dinamică, mai vie, să fie în conformitate cu spiritul Evangheliei. Prin instituirea lectoratului permanent se dorește o mandatare oficială a acelora care își asumă în mod liber această slujire în Biserică datorită carismei pe care au descoperit-o.
Pr. Claudiu Eva a dat citire Decretului Episcopal cu privire la instituirea lectoratului permanent în Arhidieceza de București, emis de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, precum și Scrisorii adresate de Păstorul Arhidiecezei preților parohi din Arhidieceză privind necesitatea selectării atente a lectorilor permanenți și condițiile adiacente.
In continuare, Sr. Cristina Mareș a făcut o prezentare generală a obiectului misiunii lectorului permanent – Sfânta Scriptură, care constituie fundamentul vieții creștine și hrănește Biserica în Sfânta Liturghie. De aceea, Pr. Daniel Bulai ne-a îndemnat „să ne îndrăgostim, înainte de toate, de Cuvântul lui Dumnezeu”.
Pr. Claudiu Eva a prezentat cadrul activității lectorului permanent, respectiv celebrarea Liturgiei Cuvântului, aducând o serie de precizări, inclusiv terminologice, necesare unei bune și corecte înțelegeri a acestui cadru.
Pr. Emil Moraru a prezentat elementele necesare înțelegerii calității de lector permanent: modul de a fi al lectorului, comportamentul, viața spirituală. Au fost subliniate importanța fundamentală a credinței în Cuvântul lui Dumnezeu, vestirea Cuvântului (proclamarea Cuvântului), diferite aspecte practice.
La acest prim curs au participat aproximativ 140 de candidați din foarte multe parohii ale Arhidiecezei de București. Cursul avut un caracter introductiv și general, pe parcurs urmând să fie identificate temele necesare unei formări autentice a lectorului permanent, mediator umil al Cuvântului lui Dumnezeu.
Ioana Herseni
Mai multe fotografii pot fi accesate aici.
Hits: 1139