Vizita ÎPS Aurel Percă în Republica Moldova și Transnistria

444484134_441089305233353_6622336265873691391_n

Vizita ÎPS Aurel Percă în Republica Moldova și Transnistria

În urma invitației adresate de PS Anton Coșa, Episcop de Chișinău, în perioada 24-27 mai a.c., ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, însoțit de Pr. Gabriel Daniel Popa, secretar arhiepiscopal, s-a aflat într-o vizită în Dieceza de Chișinău.

În data de 25 mai 2024, ÎPS Aurel Percă a prezidat Sfânta Liturghie de hram și aniversare a sfințirii Catedralei „Providența Divină” din Chișinău, bucurându-se să vadă reunite în jurul Păstorului ei comunitatea diecezană și comunitatea parohială, pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru darurile și harurile obținute de-a lungul veacurilor de dăinuire catolică pe acele meleaguri.

La începutul liturghiei, PS Anton Coșa l-a salutat pe Arhiepiscopul de București, i-a mulțumit pentru apropierea sa manifestată de-a lungul anilor și a menționat că în această zi comunitatea se reunește „cu ocazia împlinirii a 116 de când episcopul de Tiraspol, Preasfințitul Iosif Aloysius Kessler, i-a consacrat altarul, pângărit apoi în perioada în care a fost deținută abuziv de autoritățile comuniste și reconsacrat cu 16 ani în urmă, la 24 mai 2008”, chiar în ziua în care se împlinesc 74 de ani de la trecerea din această viață a PS Marcu Glaser, care a fost paroh la Chișinău timp de 23 de ani, din 1916 și până în 1939 și ulterior administrator apostolic al Diecezei de Iași.

În predica sa, ÎPS Aurel Percă le-a reamintit credincioșilor că sărbătoarea aniversării dedicării catedralei este întotdeauna o zi de bucurie și de mulțumire către Dumnezeu. Vorbind de faptul că trăim vremuri grele, Arhiepiscopul de București a amintit că acesta este și timpul Providenței și că fiecare creștin este chemat să conștientizeze responsabilitatea personală pe care o are în viața Bisericii: „Fiecare dintre noi este o cărămidă care alcătuiește templul Bisericii, construit pe temelia credinței apostolilor, în care Cristos însuși este piatra de temelie! Iar piatra unghiulară este cea care leagă între ele cele două părți ale temeliei; fără ea, clădirea se prăbușește”.

La sfârșitul Liturghiei, Pr. Mihai Bălan, parohul comunității Catedralei, a avut un gând de mulțumire, adresată tuturor celor prezenți, în special Arhiepiscopului Mitropolit de București, precum și unui grup de credincioși din Iași, venit la Chișinău împreună cu parohul. La liturghie au participat și majoritatea preoților din dieceză, care au trăit bucuria sărbătorii alături de comunitatea parohială.

Sf. Liturghie din Catedrala Providența Divină poate fi urmărită pe canalul de YouTube al Parohiei Chișinău

Duminică, 26 mai 2024, cu ocazia Solemnității Preasfintei Treimi, comunitatea din Tiraspol, capitala Transnistriei, și-a celebrat hramul parohial. Cu acest prilej, credincioșii l-au întâmpinat nu doar pe PS Anton Coșa, ci și pe ÎPS Aurel Percă, invitat să prezideze Sfânta Liturghie solemnă în limba latină cu intervenții scurte și în limba rusă. Sfânta Liturghie a început cu mesajul de salut al parohului, Pr. Piotr Kuszman, care a mulțumit pentru prezența celor doi păstori și a invitat comunitatea să se roage pentru beneficiile spirituale ale acestui eveniment.

La predică, PS Anton le-a explicat credincioșilor că sărbătoarea Preasfintei Treimi ne cheamă să reflectăm cu atenție la iubirea pe care Dumnezeu o revarsă în inimile celor care cred în el: «Aceasta ar trebui să fie o lecție și pentru noi, mai ales știind că „atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât l-a dat pe Fiul său, unul născut” (In 3,16). Și care este această lecție? Că la iubirea lui Dumnezeu nu se răspunde cu trădare, cu infidelitate, cu ură, cu indiferență față de poruncile sale. Isus, atunci când i-a trimis pe apostoli, le-a spus: „Învățați-i să țină toate câte v-am poruncit!” (cf. Mt 28,20), iar Sfântul Ioan ne învață că „din aceasta știm că îl cunoaștem, adică îl iubim: dacă păzim poruncile lui” (1In2,3). La iubirea lui Dumnezeu se răspunde numai cu iubire! De aceea, vă provoc să vă întrebați: crezând că Dumnezeu mă iubește, îl iubesc eu cu adevărat pe Dumnezeu și demonstrez această iubire ținându-i poruncile?»

La sfârșitul Liturghiei a avut loc o procesiune euharistică în jurul bisericii, după care parohul i-a oferit cuvântul și unei enoriașe din comunitatea locală, care s-a adresat celor doi oaspeți, mulțumindu-le pentru darul special al Liturghiei și al prezenței lor, ocazie pentru comunitate de a celebra o sărbătoare unică.

Arhiepiscopul Aurel Percă a mulțumit pentru primire și a avut cuvinte de apreciere, văzând o comunitate activă și o biserică frumoasă. La celebrare au participat mai mulți preoți din Decanatul de Transnistria, cu toții din familia călugărească a dehonienilor, Parohia Tiraspol fiind și ea încredințată spre slujire acestei congregații. Evenimentul festiv a fost încheiat cu un moment de fraternitate și bucurie pentru comunitate și pentru toți oaspeții.

Întreaga celebrare poate fi urmărită pe pagina Parohiei Preasfânta Treime din Tiraspol

Album foto – Hramul Catedralei Providenta Divină, Chișinău

Hits: 258

/ Știri / Tags: ,

Share the Post