ÎPS Aurel Percă a participat la întâlnirea de la Biserica Armenească despre situația armenilor din Nagorno Karabah (Artsakh)

IMG_4691

ÎPS Aurel Percă a participat la întâlnirea de la Biserica Armenească despre situația armenilor din Nagorno Karabah (Artsakh)

Marți, 14 noiembrie 2023, la sediul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, a avut loc întâlnirea mai multor reprezentanți ai Bisericilor creștine din România. Evenimentul a fost organizat de către Preasfințitul Părinte Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, cu scopul de a prezenta situația umanitară gravă cu care se confruntă poporul armean în urma conflictului din regiunea Nagorno-Karabah.

Preasfințitul Datev Hagopian, Întâistătătorul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România | © basilica.ro

La masa rotundă, alături de reprezentanții Bisericii Armene din România, au luat parte reprezentanți ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Bisericii Greco-Catolice, ai Bisericii Reformate din Ardeal, ai Bisericii Evanghelice Lutherane, ai Bisericii Anglicane. Biserica Catolică din România a fost reprezentată de Înalt Preasfințitul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, Vicepreședintele Conferinței Episcopilor din România și de Preasfințitul Mihai Frățilă, Episcopul Eparhiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de București, ca delegat al Preafericirii Sale Lucian Cardinal Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolice), președintele Conferinței Episcopilor din România.

Domnul Ciprian Olinici, Secretar de Stat | © basilica.ro

Întâlnirea a fost moderată de domnul Ciprian Olinici, Secretar de Stat, care a accentuat necesitatea solidarității cu poporul armean, subliniind faptul că Preasfințitul Părinte Episcop Datev Hagopian cheamă toate cultele să dea consistență discursului și gândurilor bune și, în același timp, să fie sensibili în fața profundei drame pe care o trăiește poporul armean din Artsakh.

Preasfințitul Părinte Datev Hagopian l-a invitat la întrunire pe Preasfințitul Părinte Vrtanes Abrahamyan, Episcop Armean de Artsakh, și pe Arhimandritul Karekin Hambardzumyan, care au făcut o scurtă prezentare despre cultura și spiritualitatea armeană din Artsakh, au reliefat criza umanitară generată de refugiul a aproximativ 120.000 de persoane în Armenia și pericolul iminent al distrugerii unor monumente creștine de o valoare inestimabilă, unele datând chiar din primele secole ale creștinătății.

„Aș vrea să vă spun că populația băștinașă din Nagorno-Karabah niciodată în istoria sa nu și-a părăsit pământul strămoșesc. Și astfel, ați putea să mă întrebați: De ce acum?” a spus Preasfințitul Părinte Vrtanes Abrahamyan. Apoi el a explicat că populația majoritar armeană a provinciei s-a temut de o acțiune de purificare etnică după ocupația azeră din 19 septembrie 2023. Exodul s-a petrecut după o blocadă care a durat luni de zile și i-a lipsit de cele mai elementare condiții de supraviețuire: apă și alimente, servicii medicale și energie electrică. Astfel episcopul și cei 16 preoți ai săi au părăsit Eparhia Artsakh-ului lăsând în urmă cu durere cele 70 de biserici și 15 mănăstiri pe care le aveau în administrare. „Din lipsa combustibilului pentru vehicule mai mari, am putut lua din bisericile noastre doar ceea ce se găsea pe altar. Am încuiat bisericile și cheile le-am lăsat în ușă”, a povestit Preasfințitul Părinte Vrtanes Abrahamyan. Un sfert din refugiații care au plecat din provincie în Armenia sunt copii.

Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar patriarhal, delegatul din partea Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Române | © basilica.ro

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a mulțumit Preasfințitului Părinte Datev pentru implicarea în aducerea la cunoștință și rezolvarea acestei crize umanitare. Apoi a transmis un cuvânt de îmbărbătare Preasfințitului Părinte Episcop Vrtanes, obligat să trăiască această dramă a plecării în pribegie care tulbură întreaga creștinătate și a evidențiat faptul că persecutarea creștinilor nu este un fenomen izolat.

Înalt Preasfințitul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București și Preasfințitul Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București | © basilica.ro

ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a exprimat durerea și compasiunea față de situația dramatică a armenilor și a anunțat că parohiile și comunitățile catolice din țară vor organiza, prin Confederația Caritas România, în data de 10 decembrie 2023, o colectă în beneficiul refugiaților armeni, subliniind faptul că solidaritatea este răspunsul nostru creștinesc, iar aproapele nostru este orice om, indiferent de culoare, de naționalitate sau de religie.

Preasfințitul Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, a apreciat inițiativa inedită de a organiza această întâlnire, care vine ca o extensie practică a Octavei de Rugăciune care se organizează în fiecare an în București, și a confirmat faptul că în data de 10 decembrie 2023 Eparhiile greco-catolice din România, prin aceeași Confederație Caritas, vor organiza colecta de solidaritate cu poporul armean, atât de greu încercat.

| © basilica.ro

| © basilica.ro

Reprezentanții Bisericii Reformate din Ardeal, ai Bisericii Evanghelice Lutherane și ai Bisericii Anglicane și-au manifestat apropierea spirituală de poporul armean și au promis că vor face tot posibilul să se organizeze și din punct de vedere practic pentru a găsi modalități de solidaritate concretă cu cei năpăstuiți.

La sfârșit întâlnirii, Preasfințitul Datev Hagopian i-a invitat pe toți participanții la o recepție, unde schimburile de idei au continuat și a mulțumit participanților și Secretariatului de Stat pentru Culte în mod deosebit pentru implicare.

„Vreau să mulțumesc tuturor persoanelor, instituțiilor, cultelor care doresc în aceste momente grele să ajute poporul armean din Artsakh aflat în exod. Dacă nu acționăm în momentul oportun, vom crea premisa ca poporul armean din Artsakh, aflat acum în Armenia, să plece în diaspora, un lucru pe care nu ni-l dorim”, a mai spus Preasfințitul Părinte Episcop Vrtanes Abrahamyan.

Hits: 216

/ Știri

Share the Post