Ziua Mondială a Misiunilor în parohia din Câmpina, sub deviza „Inimi arzătoare, picioare în mișcare”

PHOTO-2023-10-24-20-40-54 2

Ziua Mondială a Misiunilor în parohia din Câmpina, sub deviza „Inimi arzătoare, picioare în mișcare”

Ziua Mondială a Misiunilor s-a celebrat anul acesta în data de 22 octombrie. Ea a fost instituită încă din anul 1926 de Papa Pius al XI-lea la cererea Consiliului Superior ale Operelor Pontificale Misionare pentru a fi cunoscută și celebrată în întreaga lume catolică în penultima duminică a lunii octombrie.

Este o zi importantă în calendarului oricărui creștin! Cu toții suntem invitați să ne rugăm pentru întreaga activitate misionară ad gentes, dar și un prilej de a ne aminti că, prin botez, și noi avem misiunea de a-l vesti pe Cristos și de a-i ajuta pe cei care sunt departe de el sau nu-l cunosc, să ajungă să-l întâlnească.

În micuța biserică Sfântul Anton de Padova din Câmpina, de pe Valea Prahovei, Părintele paroh Claudiu Cojan, la Sfânta Liturghie de dimineață, a amintit, de mai multe ori, cuvintele care deschid mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc pentru Ziua Mondială a Misiunilor din anul 2023: „Inimi arzătoare, picioare în mișcare”. În cadrul predicii, Părintele Claudiu a meditat la episodul evanghelic din Luca, capitolul 24, în care se face referire la drumul parcurs de doi discipoli, care mergând triști spre Emaus au fost petrecuți de Isus, în chip de străin, iar acest pelerinaj împreună cu Cristos, s-a transformat într-o lecție de redescoperire a lui Dumnezeu Fiul, care avea să vină în lume ca să sufere pentru păcatele noastre, ca, mai apoi, a treia zi, înviind din morți, să intre în gloria Tatălui ceresc.

Totodată, Părintele paroh Claudiu a menționat că în Ziua Mondială a Misiunilor toată Biserica este chemată, de la cel mai mic la cel mai mare, mai mult ca de obicei, să mediteze la misiunea de a evangheliza, misiune primită de la Isus Cristos, întemeietorul ei, precum și la provocările pe care le presupune astăzi aceasta.

 

La ofertoriu, ministranții, alături de surorile Sfântului Iosif din Aosta (SSJ), au mers în procesiune spre Sfântului Altar, aducând daruri, precum: globul pământesc, înconjurat de rozariu, – ca simbolistică, atât de actuală, a rugăciunii către Sfânta Fecioară Maria oferită pentru toți locuitorii pământului, atât pentru cei sărmani, cât și pentru cei bogați –, versete din Biblie. Surorile africane, venite din Madagascar, sunt prezente din anul 1993 în Câmpina, având carisma de a deveni semințe germinatoare de comunicare prin slujire umilă a celor săraci.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, credincioșii, prezenți în număr mare, au putut vedea fotografii din zonele unde preoții Arhidiecezei de București își desfășoară activitatea ca misionari în Africa. Departe de țară, în Kenya, în zone deșertice sau în văi încețoșate, preoții misionari români le vorbesc oamenilor, poate, pentru prima dată despre Cristos. Astfel, cei prezenți au putut să vadă și să înțeleagă problemele cu care se confruntă misiunea din Africa cu nevoile stringente pentru viață și sănătate. Proiectul de a aduce apă în comunitățile africane, prin intermediul forajelor, este o prioritate pentru aceștia. Un alt proiect important este susținerea comunității parohiale din Hurry Hills pentru extindere și evanghelizare.

În încheiere, invitația este de a ne lua drept exemplu pe cei doi patroni ai misiunilor, pe Sfântul Francisc Xaveriu, misionar în Extremul Orient, care a ajuns până în China, și pe Sfânta Tereza a Pruncului Isus, care deși nu a plecat niciodată din mănăstire, s-a rugat pentru misionari. Așadar, chiar dacă nu putem ajunge fizic în Africa, putem fi și noi misionari, alăturându-ne prin rugăciune și susținând comunitățile cu darul nostru. Să facem totul din inimă!


Simona Banu, Director adjunct și coresponsabil al Oficiului Pastoral pentru Misiuni al ARCB

Hits: 687

/ Știri

Share the Post