ÎPS Aurel Percă și PS Cornel Damian, la hramul Parohiei Sfânta Cruce

sf cruce

ÎPS Aurel Percă și PS Cornel Damian, la hramul Parohiei Sfânta Cruce

Joi, 14 septembrie 2023, la orele 18:00, am sărbătorit cu mare bucurie hramul comunității noastre. Din primul moment ce intri în Biserica Sfânta Cruce, îți atrage privirea tabernacolul și crucea mare, pe care stă răstignit Mântuitorul, din Sfântul Altar. Nimic mai potrivit pentru a evidenția hramul acestei Biserici. Isus, mereu cu brațele întinse pe cruce ca semn al „celei mai fidele, cele mai credincioase dintre iubiri”, al Iubirii infinite cu care îi primește pe toți cei ce trec pragul Bisericii noastre.

Această imagine extrem de frumoasă este extrasă din predica părintelui Marius Taloș SJ, care, parafrazându-l pe teologul croat Miroslav Volf, a asemănat jertfa lui Cristos cu o eternă îmbrățișare:

„Noi, când îmbrățișăm, întindem brațele ca o cruce, dar apoi strângem în brațe persoana iubită, rămânem mai mult sau mai puțin, dar nu rezistăm, ci le redeschidem și le coborâm. [În schimb], Mântuitorul atunci când și-a deschis brațele ca să ne cuprindă pe toți în iubirea Sa, El nu le-a mai coborât niciodată.”

Așa ne-am simțit noi membrii comunității în timpul celebrării euharistice: îmbrățișați de Cristos prin Sfintele Taine pe care le-am celebrat împreună slujitori ai altarului și credincioși.

Cristos ne-a împrățișat prin păstorii noștri, Înalt Preasfințitul Aurel Percă și Preasfințitul Cornel Damian, prin precedentul paroh, Părintele Florin Bejenaru și actualul paroh, Părintele Ciprian Andrei, prin foști și actuali preoți din parohie și prin toți preoții concelebranți prezenți la sărbătoare.
De asemenea, prin credincioșii veniți din toate parohiile Bucureștiului, care ni s-au alăturat în rugăciune la Sfânta Liturghie, prin părinții care și-au încadrat copiii în superbe arcade de flori în momentul ofertoriului. Acești copii au dus cu bucurie și cu mândrie darurile la Sfântul Altar, indiferent de cât de mari păreau în comparație cu brațele lor firave, și au primit în dar binecuvânterea Arhiepiscopului nostru.

Îmbrățișarea Domnului s-a manifestat și prin ministranții mereu gata să slujească la altar, prin corul și instrumentiștii care ne-au însoțit în cântarea liturgică și ne-au înălțat inimile către El, prin echipa mass-media care a făcut posibilă transmisiunea celebrării și la cei care nu au putut fi prezenți în mod fizic.

Într-adevăr, după cum a evidențiat și Înalt Preasfințitul Aurel „așa este frumos să ne bucurăm împreună în marea familie a copiilor lui Dumnezeu [căci] ne unește semnul comun al nostru, al tuturor: Sfânta Cruce!”

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele paroh Ciprian Andrei a mulţumit tuturor, pornind de la bunul Dumnezeu, apoi ierarhii Bisericii locale, Părintelui Florin, Părinților colaloratori Emanuel și Maricel, Părintelui greco-catolic Valeriu Median, tuturor preoților din altar, ministrantilor, corului, binefăcătorilor, în special familiei care a oferit florile pentru hram, voluntarilor care au ajutat la curățenia generală și tuturor celor implicați în organizarea agapei de după Sf. Liturghie, tuturor celor prezenți în Biserică, precum și Părintelui predicator Marius-Anton Taloș, SJ.

Îi mulțumim Părintelui paroh Ciprian Andrei că a acceptat să completeze seria de păstori vrednici ai Parohiei Sfânta Cruce, începută de ctitorul ei, Preasfințitul Cornel Damian, și, după cum i-a dorit Păstorul Arhiediecezei noastre, ÎPS Aurel Percă, îi dorim și noi „Să aibă o cruce bună de purtat!”

„Ne-nchinăm ție, Cristoase și te binecuvântăm, căci prin Sfânta ta Cruce ai răscumpărat lumea!”

Vlad Achim

Foto: Cristian Dumitrache

Albumul foto poate fi accesat pe pagina parohiei.

Înregistrarea video poate fi accesată aici.

 

 

Hits: 870

/ Știri

Share the Post