Jubileul Fericitului Vladimir Ghika în Arhidieceza de Paris

WhatsApp Image 2023-05-16 at 10.16.30 PM (11)

Jubileul Fericitului Vladimir Ghika în Arhidieceza de Paris

Anul 2023 este un An Jubiliar Fericitul Vladimir Ghika: se împlinesc la 31 august 10 ani de la beatificare (31 august 2013), la 7 octombrie se împlinesc 100 de ani de la hirotonire (7 octombrie 1923), și la 25 decembrie, 150 de ani de la naștere (25 decembrie 1873). Și Arhidieceza de Paris, loc în care Monseniorul Vladimir Ghika a fost hirononit preot și și-a desfășurat activitatea, a celebrat acest Jubileu în perioada 6-16 mai, printr-un pelerinaj al relicvei Fericitului Vladimir Ghika în comunități locale legate de memoria Monseniorului și nu numai, organizat cu sprijinul Asociației Fericitul Vladimir Ghika din Franța (Dominique Viet, președinte; Charles de Villaines, vicepreședinte; Mons. Philippe Brizard, asistent spiritual; Maria Sander, Anca-Adina Ciobanu).

Atât deschiderea, cât și încheierea Jubileului s-au bucurat de prezența a doi episcopi: Mons. Dominique Blanchet, Episcop de Créteil și Mons. Laurent Ulrich, Arhiepiscop de Paris. Pe tot parcursul pelerinajului, relicva a fost însoțită de Pr. Ioan Ciobanu, Parohul Catedralei Sf. Iosif. Evenimentul a fost marcat printr-o ediție specială a săptămânalului „France Catholique”.

În seara zilei de sâmbătă, 6 mai, pelerinajul a debutat la Biserica Sfânta Tereza din Villejuif, cartier în care Fericitul Vladimir Ghika a activat în slujba săracilor, cu un moment de rugăciune și venerare a relicvelor toată noaptea. A doua zi, Sfânta Liturghie de deschidere a Jubileului a fost prezidată de Mons. Blanchet, Episcop de Créteil, apoi au urmat un moment de venerare a relicvelor și o conferință susținută de Mons. Philippe Brizard, cu tema „Slujirea Fericitului Vladimir Ghika în Villejuif, originea bisericii Sfânta Tereza”.

Marți, 9 mai, relicva a poposit în biserica Saint-Ignace din Paris, „biserica străinilor”, unde Vladimir Ghika a fost rector din anul 1931. Sfânta Liturghie a fost prezidată de Părintele Nicolas Rousselot, cu omilia susținută de Mons. Philippe Brizard. După Sfânta Liturghie, a fost organizată vizionarea filmului „O viață în slujba lui Dumnezeu și a aproapelui”, urmată de o dezbatere interactivă, care s-a repetat și în seara aceleiași zile.

Biserica Saint-Louis d’Antin din Paris a fost popasul următor al pelerinajului, miercuri, 10 mai, unde a avut loc o conferință susținută de Mons. Philippe Brizard, urmată de Sfânta Liturghie, o oră de venerație a relicvelor cu litanii ale Fericitului și câteva din „Gândurile” sale. A doua zi, Mons. Brizard a susținut o nouă conferință, urmată de proiecția filmului „O viață în slujba lui Dumnezeu și a aproapelui”.

Misiunea Greco-Catolică Română din Paris a primit relicvele în seara zilei de 11 mai, când a fost celebrată Sfânta Liturghie în rit bizantin, în limba română. După Sfânta Liturghie au urmat conferința susținută de Mons. Brizard „Vladimir Ghika și Biserica Greco-Catolică din România” și Imnul acatist al Fericitului Vladimir Ghika.

O membră a comunității, doamna Ileana Verzea, a consemnat astfel momentul: „În cadrul Jubileului Fericitului Vladimir Ghika, apostol al ecumenismului, organizat la Paris, o etapă importantă pentru românii din capitala Franței a fost cea din seara de 11 mai 2023, la Misiunea greco-catolică română, rue Michel Ange, Paris 16. Numeroși credincioși au participat la Sfânta liturghie solemnă oficiată – în jurul relicvei lui Vladimir Ghika – de cinci preoți și un diacon, în prezența Mgr. Philippe Brizard, și încheiată cu Imnul Acatist. Imaginea Fericitului Vladimir Ghika se învecina în biserică, și nu întâmplător, cu icoana celor șapte Fericiți episcopi martiri greco-catolici, dispăruți și ei, cu o singură excepție, în temnițele din perioada tragică a prigoanei comuniste. Căci Vladimir Ghika a fost un mare prieten al Bisericii Române Unite, Greco-Catolice, cu centrul la Blaj, pe care o prețuia și o respecta și în rândurile căreia ar fi dorit inițial să-și înscrie apostolatul, așa cum scrie Preasfințitul episcop Mihai Frațilă, episcopul Eparhiei Sfântul Vasile cel Mare de București. De subliniat, în același timp, cum spunea părintele paroh al Misiunii de la Paris, Mihai Marina, bi-ritualitatea Monseniorului Ghika, care celebra și în ritul latin și în cel bizantin. Căci, să nu uitam, acesta a oficiat vreme îndelungată în biserica „Sfântul Vasile cel Mare” de pe strada Polonă din București, alături de Episcopii Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinezu, astăzi Fericiți în Împărăția cerească. El este o sinteză vie a Orientului și Occidentului în cele mai bune momente ale lor. El debordează de vitalitate, căci respiră cu ambii plămâni. El este un liturgist în suflet…, spunea Pr. Daniel-Ange la colocviul din octombrie 2010. Fericitul Vladimir Ghika, precum arată Mgr. Philippe Brizard, prinț smerit prin închinarea către Dumnezeu si prin dăruirea de sine către semenul său, stabilea legătura între Sfânta Liturghie si iubirea aproapelui”

Vineri 12 mai, la Biserica Saint-Germain-L’Auxerrois din Paris, Vesperele și Liturghia au fost prezidate de Mons. Brizard și transmise în direct de KTO, postul francez catolic de televiziune. Următoarea oprire a relicvelor a avut loc la Abația benedictină Sainte-Marie din Paris, sâmbătă, 13 mai, cu o conferință susținută de Mons. Philippe Brizard, un moment de venerare a relicvelor și Sfânta Liturghie prezidată de Mons. Brizard, concelebrată de Părintele Guillaume de Menthière în prezența enoriașilor de la Notre-Dame de l’Assomption de Passy. Tot în ziua de sâmbătă, relicvariul a ajuns într-una din cele mai cunoscute biserici din lume, Bazilica Sacré-Cœur de Montmartre. După vecernie și oficiul lecturilor, filmul despre viața Monseniorului și Completoriu, seara s-a încheiat cu Sfânta Liturghie prezidată de Mons. Philippe Brizard.

Duminică, 14 mai, Sfânta Liturghie solemnă a fost prezidată de rectorul Bazilicii; au concelebrat Mons. Brizard și Părintele Ovidiu Robu, în prezența comunității românești romano-catolice din Paris. După un moment de venerare animată a relicvelor, Mons. Brizard a susținut conferința „Vladimir Ghika, un laic în slujba săracilor și a ecumenismului, devenit preot al diecezei de Paris și martir în România”. Momentul s-a desfășurat cu sprijinul surorilor benedictine și al Pr. Bernand Miclescu, capelan al Bazilicii.

Jubileul s-a încheiat în altă biserică simbolică pentru întreaga lume catolică, Capela Medaliei Miraculoase din Rue du Bac, unde Fericitul Vladimir Ghika a celebrat prima sa Liturghie. Astfel, luni, 15 mai, după Vespere, a urmat venerarea relicvelor și o prezentare a vieții Fericitului, „De la liturgia aproapelui la liturgia Cerului”, celebrată de Mons. Brizard împreună cu Părinții greco-catolici Marina și Candea. Veghea de rugăciune a fost pregătită și animată de Sora Magdalena și Fiicele Carității, Congregație pe crae Fericitul Vladimir Ghika a instalat-o la București în anul 1906.

Marți, 16 mai, în  Sărbătoarea Fericitului Vladimir Ghika, la ora 15.00 a avut loc conferința susținută de Mons. Brizard: Vladimir Ghika (1873-1954): „Un laic în slujba săracilor și a ecumenismului, devenit preot al diecezei de Paris și martir în România”, urmată de filmul “O viață în slujba lui Dumnezeu și a aproapelui”. Sfânta Liturghie de închidere a Jubileului a fost prezidată de Mons. Laurent Ulrich, Arhiepiscop de Paris.

Albumul foto poate fi accesat aici.

Hits: 469

/ Știri / Tags:

Share the Post