A apărut revista „Pro Memoria” nr. 21/2022

pro memoria

A apărut revista „Pro Memoria” nr. 21/2022

Semnalăm apariția celui mai recent număr din Pro Memoria, nr. 21/2022, publicând cuvântul-inainte semnat de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. 

Cuvânt-înainte

Salutăm apariția numărului 21/2022 al revistei de istorie și cultură ecleziastică „Pro Memoria”, editată în comuniune de competențe de Centrul „Biserica și Istoria”, Arhiva „Vladimir Ghika” și Departamentul „Bunuri Culturale Ecleziastice” din cadrul Arhidiecezei Romano-Catolice de București. Suntem bucuroși, așadar, să constatăm că valoroasa publicație arhidiecezană își continuă seria aparițiilor anuale, în spiritul tradiției și culturii promovate de Biserica noastră.

Lecturând numărul prezent al revistei, mi-au atras atenția două articole care conțin indexul autorilor și implicit al articolelor publicate de aceștia în paginile publicațiilor „Revista Catolică” (1912-1916) și „Verbum” (1990-1996), supranumite și „revistele intelectualilor catolici”. Istoricul acestor valoroase publicații a fost prezentat pe larg în cuprinsul lucrării Biserica și cultura. Tradiții ale vieții culturale în Arhidieceza Romano-Catolică de București, publicat anul trecut la editura Arhidiecezei, cele două publicații fiind precursoarele de mare valoare ale revistei „Pro Memoria”. Această tradiție publicistică și culturală, alături de bogatul patrimoniu cultural al Arhidiecezei noastre, dezvoltate încă de la fondarea acesteia în 1883, au fost și continuă să fie sursele de inspirație pentru „Pro Memoria”. „Revista Catolică” și revista „Verbum” au avut un impact de rezonanță în mediul cultural catolic și național al epocilor în care au apărut, datorită mișcărilor culturale catolice de mare anvergură care le-au susținut, diversității tematice abordate – cultură, istorie, filosofie, teologie, literatură, arheologie, numismatică, știri… etc. – și receptării revistelor în cele mai înalte medii culturale, interne și externe ale vremii. Cu aceste reviste a fost atins, putem spune, vârful cel mai înalt în domeniul cultural promovat de Biserica noastră locală.

„Pro Memoria” reprezintă un anuar care găzduiește rezultatul cercetărilor în domeniile istorie, arhivistică și patrimoniu ecleziastic, efectuate de cercetătorii care activează în cele trei departamente arhidiecezane ce susțin revista.

Acum două decenii, Arhiepiscopul Mitropolit dr. Ioan Robu a înțeles golul existent în presa culturală arhidiecezană, în special în domeniul istoriografiei, fondând prin urmare revista „Pro Memoria”, pe care a proiectat-o ca un factor coagulant al energiilor creatoare în domeniul atât de vast al cercetării istorice. După două decenii de apariție neîntreruptă, se poate spune că revista „Pro Memoria” a fost și continuă să fie imaginea Arhidiecezei de București în domeniul istoriografiei și patrimoniului ecleziastic, fiind totodată și aportul Bisericii noastre locale la dezvoltarea istoriografiei și a culturii românești.

O nedorită sistare a aparițiilor revistei ar avea consecințe nefaste pentru cultura catolică și nu numai, cunoscut fiind faptul că bogatul patrimoniu cultural și arhivistic al Arhidiecezei a fost explorat și valorificat doar parțial până la această dată.

Sunt multe de recuperat în domeniul cercetării comunităților parohiale, de exemplu, așa cum o probează și studiul dedicat istoricului Parohiei Ploiești, găzduit în paginile revistei, în continuitatea unor monografii parohiale care au fost publicate în perioada 2005-2017. Lista institutelor, a asociațiilor, a congregațiilor laice și religioase deopotrivă care își așteaptă monografiștii este lungă, iar revista „Pro Memoria” va continua la rândul ei să găzduiască acest tip de studii.

Sunt și alte articole și studii interesante găzduite de cel mai recent număr al revistei, fidelă astfel direcțiilor de interes științific promovate încă de la apariția acesteia: nevoia de adevăr, de istorie, de identitate culturală catolică, de cunoaștere a figurilor ilustre de martiri și mărturisitori din perioada persecuției comuniste, de restituire a patrimoniului istoriografic al Arhidiecezei și de evidențiere a tradițiilor catolice.

Suntem încrezători că membrii colegiului redacțional vor continua să susțină pe mai departe apariția revistei „Pro Memoria”, fidelă menirii sale de „carte de identitate” culturală pentru credincioșii din Arhidieceza Romano-Catolică de București, și de „instrument de apostolat” pentru formarea intelectuală a acestora.

Viață lungă așadar revistei „Pro Memoria”, invocând binecuvântarea Domnului asupra colectivului de redacție și colaboratorilor revistei.

+ Aurel Percă

Arhiepiscop Mitropolit de București

Hits: 98

/ Știri / Tags:

Share the Post