Celebrarea Zilei Naționale a Copilăriei Misionare Pontificale (CMP) din România

WhatsApp Image 2023-05-23 at 10.52.16 AM (1)

Celebrarea Zilei Naționale a Copilăriei Misionare Pontificale (CMP) din România

Sâmbătă, 20 mai 2023, copiii și adolescenții misionari din România au celebrat Ziua Națională a Copilăriei Misionare Pontificale, una din cele patru Opere Misionare ale Sfântului Părinte Papa. Anul acesta, sărbătoarea a avut loc în Parohia Greco-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Municipiul Târnăveni, jud. Mureș. Părintele paroh Emil Puia, alături de doamna Mihaela Puia, soția sfinției sale, i-a primit cu brațele deschise pe copiii și adolescenții misionari din parohia lor, din Moldova și din parohia  vecină „Sfânta Treime”, Cetatea de Baltă, care au venit cu mult entuziasm să participe la sărbătoare.

Pentru ca sărbătoarea să fie celebrată într-un mod cât mai roditor, copiii și adolescenții misionari au avut parte de mai multe zile de formare și animare misionară, pe care le-au cuprins într-un Simpozion Național, desfășurat pe Zoom și transmis Live pe pagina de Facebook a Copilăriei Misionare Pontificale. Astfel, joi toți membrii misionari din România au avut ocazia să împărtășească experiența lor misionară cu copiii și adolescenții din parohia romano-catolică Torbi, în dieceza de Marsabit, Kenya, o misiune încredințată grijii pastorale a preoților fidei donum din Arhidieceza de București.

În cea de-a doua zi, vineri, ziua de naștere a “Sfintei Copilării” (180 de ani de la înființare de către Episcopul Charles de Forbin Janson), simpozionul a fost transmis de la Târnăveni, avându-i ca protagoniști pe copiii și adolescenții din Parohia “Adormirea Maicii Domnului” și pe misionarii de la Biserica „Sfânta Treime” din Cetatea de Baltă, care au venit însoțiți de parohul lor, Pr. Sorin Ivan. A fost un moment de împărtășire, în care cei prezenți au dat mărturii, au cântat și mulți dintre simpatizanții CMP și-au exprimat dorința de a intra în familia misionară.

Sâmbătă, protagoniștii misionari au venit la biserica “Adormirea Maicii Domnului” îmbrăcați în straie de sărbătoare. De aici, ei au pornit în procesiune către „Centrul Cultural Victoria” din localitate, intonând cântări și înălțând rugăciuni lui Dumnezeu.

După procesiune, s-a celebrat liturghia în ritul bizantin, prezidată de Pr. Emil Puia. Au concelebrat Pr. Eugen Blaj, directorul național al Operelor Misionare Pontificale, Pr. Doru Velțan, paroh la Parohia Greco-Catolică Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, Târnăveni, și Pr. Sorin Ivan, paroh la parohia greco-catolică Sfânta Treime”, Cetatea de Baltă. După cuvântul de învățătură adresat copiilor de Pr. Emil, un grup de 70 de copii și adolescenți au făcut adeziunea la Copilăria Misionară Pontificală în fața celor prezenți la sărbătoare. La Sfânta Liturghie a fost prezent și primarul din Târnăveni, Dl. Nicolae Sorin Megheșan, care la finalul Sf. Liturghii a dorit să transmită celor prezenți un cuvânt de bun venit. După Sf. Liturghie s-a servit prânzul pregătit de părinții însoțitori ai misionarilor din Moldova, ajutați de voluntarii din zonă. Au urmat apoi alte activități recreative și de formare misionară, în cadrul cărora Rita Doboș din loc. Gherăești, jud. Neamț, câștigătoarea concursului organizat pentru ZN2023, a prezentat semnificația desenului ei care a însoțit tema din acest an: „Cu inimi arzătoare formăm comuniune și cu Isus pornim la drum în misiune”.

Celebrările ZN de la Târnăveni s-au încheiat cu un spectacol de excepție, pregătit de artiști din Târnăveni: Ansamblul folcloric „Junii Târnavei”, grupul „Canto Melody”, grupul chitariștilor misionari din Cetatea de Baltă și artiști din Moldova. La sărbătoare am fost onorați de prezența Preasfințitul Cristian Crișan, Episcop Auxiliar al Arhieparhiei de Alba-Iulia și Făgăraș, care la finalul evenimentului, i-a felicitat pe artiști și a adresat noilor membri misionari un cuvânt de încurajare în activitatea lor de evanghelizare.

Amintim prezența la eveniment și a Pr. Liviu Negrea, Protopop de Făgăraș și director diecezan OMP; a Pr. Alexandru Dulău, paroh greco-catolic la biserica Înălțarea Domnului din Nima Râciului, Mureș; a Pr. Toader Dulău, paroh greco-catolic la biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Parohia Râciu, Mureș, și a domnului Guillome Jabard, reprezentant al Asociației „L’Oeuvre d’Orient” din Franța.

La finalul spectacolului, Părintele Eugen Blaj a adresat cuvinte de mulțumire tuturor celor implicați în organizarea și buna desfășurare a evenimentelor și în semn de recunoștință a oferit Preasfințitului Cristian, oaspeților, organizatorilor și celor care au făcut ca Ziua Națională să fie atât de solemnă, primul număr al revistei Copilăriei Misionare Pontificale „Cu Isus în misiune”. De asemenea, a mai oferit traducerea caietului de scrieri spirituale al fericitei Pauline Jaricot, fondatoarea Operei Misionare pentru Răspândirea Credinței, intitulat “Iubirea infinită în divina Euharistie” și un trofeu cu simbolul OMP. Preasfinția sa a primit din partea comunității din Târnăveni o icoană cu chipul lui Pauline Jaricot, pictată de Daria Cătălina Puczi, o adolescentă în vârstă de 15 ani din Târnăveni.

Duminică, la invitația părintelui Sorin Ivan, sărbătoarea a continuat în parohia Sfânta Treime din Cetatea de Baltă, unde, în vara anului trecut, a avut loc un campus misionar, la care au participat aproape două sute de copii și adolescenți din zonă. A fost o mare bucurie pentru animatorii misionari din Moldova să fie din nou alături de misionarii din Cetatea de Baltă și de artiștii misionari din Târnăveni, care au venit să ne mai încânte încă o dată cu vocile lor îngerești.

 

La sfârșitul celebrării, Părintele Sorin a oferit misionarilor pizza, apoi, cu toții, am mers în vizită la Castelul Bethlen – Haller, o adevărată emblemă a Transilvaniei, și la bisericuța romano-catolică din vecinătate, Adormirea Maicii Domnului, unde copii și adolescenții misionari s-au rugat Sf. Fecioare Maria pentru toți copiii din lume.

Oficiul Operelor Misionare Pontificale adresează un cuvânt de profundă recunoștință celor care au făcut ca Ziua Națională CMP 2023 să fie atât de frumoasă și să rămână cu adevărat memorabilă: Pr. Emil Puia și doamna Mihaela Puia, Pr. Sorin Ivan și doamna Maria Ivan, dl. primar Megheșan Nicolae Sorin, voluntarilor, părinților care au însoțit misionarii din Moldova și celor care au contribuit cu rugăciunile și sacrificiile lor. Dumnezeu să-i răsplătească pe toți pentru disponibilitatea și generozitatea inimii lor!

Cu același zel misionar, membrii CMP rămași acasă au celebrat ZN în comunitățile din care fac parte, organizând activități de promovare și formare misionară și întâlniri de rugăciune cu membrii comunității lor. În mod special îi amintim pe copiii și adolescenții misionari din București, care s-au adunat la biserica Sfânta Fecioară Maria, Regină (Cioplea) și au participat la Sfânta Liturghie, au prezentat mărturii din experiența lor misionară, au mâncat, și s-au jucat împreună, iar la final s-au rugat Sfântul Rozariu în capela Operelor Misionare Pontificale pentru misionari și misiunile lor.

În parohia Sf. Francisc de Assisi din Băile Borșa, copiii însoțiți de Pr. Marius Leabu, director diecezan OMP în dieceza de Satu Mare, s-au rugat împreună rozariul misionar și au pregătit o scurtă prezentare a Copilăriei Misionare.

Și în parohia Sf. Anton de Padova din București, misionarii au sărbătorit ZN alături de Pr. Andrei Ciprian, parohul comunității, animând Sfânta Liturghie prin cântări și rugăciuni pentru misionari. Nu au lipsit simbolurile misionare și mărturiile membrilor CMP. În alte parohii din țară s-au organizat târguri caritabile, dar și momente de comuniune și rugăciune.

În vederea unei pregătiri cât mai eficiente a micilor protagoniști misionari, oficiul OperelorMisionare Pontificale a programat încă de la începutul anului 2023 vizite și întâlniri zonale, pentru ada oportunitatea la cât mai mulți copii și adolescenți să se angajeze în familia misionară prin rugăciune și ajutor concret în favoarea semenilor lor, în special a celor care trăiesc în Bisericile din țările de misiune. Ziua Națională a Copilăriei Misionare a fost o oportunitate de a întări acest angajament.

Operele Misionare Pontificale

Mai multe fotografii pot fi accesate pe pagina Facebook Copilăria Misionară Pontificală

Hits: 394

/ Știri

Share the Post