ÎPS Aurel Percă la sfințirea bisericii din Turbi (Kenya): Misiunea continuă!

IMG-20230315-WA0034

ÎPS Aurel Percă la sfințirea bisericii din Turbi (Kenya): Misiunea continuă!

După ce au vizitat parohiile Hurri Hills și Maikona, în perioada 3-9 martie 2023,  ÎPS Aurel Percă, împreună cu grupul de preoți din țară care l-au însoțit s-au îndreptat în ziua de vineri, 10 martie spre Turbi, parohia cea mai tânără a Diecezei de Marsabit. Această parohie a fost încredințată misionarilor din Arhideceza de București spre păstorire.

Sâmbătă, 11 martie, dis-de-dimineață în biserică, ÎPS Aurel Percă a adresat un cuvânt de încurajare, încredere și bucurie celor 100 de copii care sunt în internatul școlar susținut de misiune. La sfârșitul discursului Păstorul Arhidiecezei de București le-a mulțumit copiilor pentru mărturia pe care o oferă celorlalți copii prin trăirea credinței lor și i-a îndemnat să se încreadă mereu în Mântuitorul.

Tot sâmbătă, ÎPS Aurel Percă, împreună cu toți preoții oaspeți și cu Pr. Cristian Pișta, parohul comunității din Turbi, au vizitat filialele Burgabo și Yaa Galbo. În Burgabo au vizitat școala, care are ca scop educarea copiilor până în clasa a III-a și capela comunității. Yaa Galbo este un cătun care se află în zona Burgabo și este locul unde se află conducătoriii clanului Galbo, unul din cele cinci clanuri ale tribului Gabbra. Aici oaspeții au ascultat dificultățile prin care trec locuitorii din această comunitate și din zona Burgabo.

Tot în această zi, seara, au vizitat locul din apropierea localității Turbi, care a fost acordat de comunitate misiunii și unde s-a forat apă. În luna februarie anul curent a fost realizat un test de pompare pentru a vedea dacă este apă în această fântână abandonată de mai bine de zece ani. În urma testului, la o adâncime de 215 m a fost găsită apă.

Pentru viitor, misiunea Arhidiecezei de București are în vedere aducerea acestei ape de la fântână în curtea misiunii, după care să înceapă să distribuie apă comunității. Aducerea apei în comunitate va aduce o schimbare semnificativă în viața tuturor celor care locuiesc acolo. În prezent se folosește un mic lac de acumulare săpat în curtea misiunii, care adună apa de ploaie.

În a treia zi a vizitei Excelenței Sale în parohia Turbi, pe data de 12 martie, a avut loc sfințirea bisericii și dedicarea altarului. În această zi, comunitatea din Turbi a avut bucuria de a-i avea în mijlocul lor și pe Monseniorul Jose Antonio Teixeira, însărcinat cu afaceri al Nunțiaturii Apostolice – Ambasada Vaticanului – în Kenya și pe Monseniorul Ionuț-Paul Strejac, însărcinat cu afaceri al Ambasadei Vaticanului în Sudanul de Sud.

La această celebrare a participat și PS Peter Kariuki Kihara, Episcop de Marsabit, care a ținut cuvântul de învățătură. Excelența Sa a spus că sfințirea Bisericii este un simbol al credinței noastre. Biserica Catolică este una, sfântă, catolică și apostolică, iar acest lucru este vizibil prin preoții care au fost trimiși de Arhidieceza de București și Dieceza de Iași să slujească în Dieceza de Marsabit. Excelența sa a mulțumit ÎPS Aurel Percă pentru darul pe care, prin puterea lui Dumnezeu l-a făcut Diecezei pe care el o păstorește, prin preoții care au slujit și slujesc în această Dieceză.

Evenimentul sfințirii bisericii și dedicarea altarului era așteptat de întreaga comunitate de creștini catolici din parohia Turbi. La Sfânta Liturghie au participat toate filialele parohiei, în număr de 39 de cătune. Bucuria a fost completată de prezența credincioșilor din parohia mamă Sololo și a altor parohii din Hurri Hills, Maikona, Moyale, Marsabit, Kallacha, Dukana și Karare.

În această zi de sărbătoare, după terminarea Sfintei Jertfe au urmat 2 ore și jumătate de discursuri din partea reprezentanților fiecărei parohii și cântece în limba borana, swahili și engleză interpretate de femeile din Turbi care fac parte din Acțiunea Catolică și a copiilor din Turbi care fac parte din Copilăria Misionară Pontificală.

Cei din tribul Gabbra, mereu, la Rugăciunea credincioșilor cer ploaie și pace. Pentru ei, venirea oaspeților la sărbătoarea sfințirii Bisericii și a dedicării altarului a însemnat aducerea binecuvântării lui Dumnezeu. Începând de sâmbătă seara, comunitatea din Turbi a fost binecuvântată de Dumnezeu cu ploaie. Ne rugăm pentru pace: Sfântă Treime, te rugăm să păstrezi în inima noastră, în familiile și în comunitățile din România pacea. Nimeni să nu treacă prin război, să nu trăiască ura și suferința pe care o răspândește războiul. Să nu se afirme că este necesar războiul și că este singura cale spre pace. Prezența și iubirea ta este ceea ce căutăm. Prin Cristos Domnul nostru.

Înainte de a pleca din parohia Turbi, luni 13 martie, ÎPS Aurel Percă, împreună cu toți preoții oaspeți, au celebrat Sfânta Liturghie în filiala Kukub Fami.

Păstorii și credincioșii din parohiile Hurri Hills, Maikona și Turbi sunt recunoscători ÎPS Aurel Percă, Mons. Ionuț-Paul Strejac, Pr. Francisc Trefaș, Pr. Isidor Mîrț, Pr. Sorin Valer Russu, preot greco-catolic, Pr. Florin Sescu și Pr. Egidiu Condac pentru vizita lor.

Venirea Arhiepiscopului și a confraților preoți reînnoiește comuninunea sacerdotală și oferă putere în continuarea slujirii în zonele de misiune. De asemenea, le suntem recunoscători și îl rugăm pe bunul Dumnezeu să-i binecuvânteze pe toți credincioșii din România.

Pr. Ștefan Lenghen

Mai multe fotografii pot fi accesate aici.

Hits: 682

/ Știri / Tags: , ,

Share the Post