Deschiderea solemnă a celui de-al VIII-lea Centenar Franciscan în Arhidieceza de București

331788680_1526301664527099_3935506292813175476_n

Deschiderea solemnă a celui de-al VIII-lea Centenar Franciscan în Arhidieceza de București

„Asemenea Sărăcuțului, imitați-l pe Isus și iubiți-i pe săraci”, a spus Papa Francisc, în Sala Clementină din Palatul Apostolic, când i-a primit în audiență pe membrii grupului Coordonării ecleziale în vederea celui de-al VIII-lea Centenar Franciscan. Această perioadă de sărbătoare se va derula pe parcursul a patru ani (2023-2026) și va culmina în data de 3 octombrie 2026, când se vor comemora 800 de ani de la moartea Sfântului Francisc din Assisi sau, mai bine zis, a nașterii sale pentru cer.

 Sărbătoarea a fost deschisă în mod solemn în Arhidieceza de București, în Biserica „Sfânta Maria a Harurilor” – Bărăția, în data de 18 februarie a.c., printr-o Sfântă Liturghie celebrată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, alături de preoții franciscani din Conventul „Sfântul Bonaventura” din București, Pr. Alexandru Olaru, președintele Comisiei Familiei Franciscane din România și preoții parohiei gazdă, la care au luat parte surori din congregația Franciscanele Misionare din Assisi, terțiari din Ordinul Franciscan Secular – comunitatea „Sfânta Elisabeta” și, nu în ultimul rând, credincioșii prezenți pentru a-l slăvi împreună pe Dumnezeu și a-i mulțumi pentru darul făcut Bisericii prin Sfântul Francisc. Sfânta Liturghie a fost precedată de o oră de Adorație Euharistică în fața Preasfântului Sacrament și rugăciunea Sfântului Rozariu.

Predica a fost rostită de ÎPS Aurel Percă într-un ton plin de bucurie și de profunzime. Înalt Preasfințitul a scos în evidență carisma franciscană evidențiată prin simplitate în iubirea lui Cristos și trăirea Evangheliei, o Evanghelie a Iubirii și a Speranței. De asemenea, a menționat scopul acestui Centenar care este, așa cum a spus și Sfântul Părinte Francisc, un prilej de recunoștință și aprofundare a carismei franciscane.

Așa cum Sfântul Francisc a fost copleșit de misterul iubirii inefabile a lui Dumnezeu, Creator și Mântuitor, făcând totul cu iubire și pasiune față de Cristos la fel, franciscanii, să fie iubitori și pasionați în urmarea Mântuitorului. Toți cei care fac parte din familia franciscană observă dragostea sfântului pentru virtutea ascultării trăite față de Dumnezeu, Biserică și superiorii legitimi. În încheiere, ÎPS Aurel i-a invitat pe toți să descopere darul a tot ce există în creație și să-l laude pe Dumnezeu asemenea Sărăcuțului.

Deschiderea Centenarului a fost, pentru toți cei prezenți la Biserica Sfânta Maria a Harurilor, un moment de rugăciune și comuniune fraternă, un prilej de bucurie, un timp de har și pace.

Mulțumim lui Dumnezeu și tuturor celor care au contribuit, într-un fel sau altul, la organizarea acestui grandios eveniment.

Pace și bine!

                                                                         Sr. Regina Mengheriș

Mai multe fotografii pot fi accesate pe pagina Facebook a Parohiei Bărăția

Foto: Adrian Grecu

Hits: 852

/ Știri / Tags: ,

Share the Post