22 februarie: Miercurea Cenușii la Catedrala Sf. Iosif

miercurea cenusii

22 februarie: Miercurea Cenușii la Catedrala Sf. Iosif

Miercuri, 22 februarie, Miercurea Cenușii (post și abstinență) începem timpul Postului Mare, timp de pregătire pentru Solemnitatea Învierii Domnului. ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, va prezida Sf. Liturghie de la ora 18.30, în Catedrala Sf. Iosif, ce va fi transmisă în direct de Angelus TV.

În zilele de miercuri, vineri și duminică în timpul Postului Mare se va celebra Calea Sfintei Cruci la ora 18:00.

Drumul ascetic din Postul Mare şi, în mod asemănător, cel sinodal, au ambele ca destinaţie o schimbare la faţă, personală şi eclezială. O transformare care, în ambele cazuri, îşi are modelul său în cea a lui Isus şi se realizează prin harul misterului său pascal. Pentru ca această schimbare la faţă să se poată realiza în noi anul acesta, aş vrea să propun două “cărări” de urmat pentru a urca împreună cu Isus şi a ajunge cu el la destinaţie.

Prima face referinţă la imperativul pe care Dumnezeu Tatăl îl adresează discipolilor pe Tabor, în timp ce îl contemplă pe Isus schimbat la faţă. Glasul din nor spune: “Ascultaţi de el” (Mt 17,5). Aşadar prima indicaţie este foarte clară: a-l asculta pe Isus. Postul Mare este timp de har în măsura în care ne punem în ascultarea lui care ne vorbeşte. Şi cum ne vorbeşte? Înainte de toate în cuvântul lui Dumnezeu, pe care Biserica ni-l oferă în Liturgie: să nu-l lăsăm să cadă în gol (…)În afară de Scripturi, Domnul ne vorbeşte în fraţi, mai ales în chipurile şi în istoriile celor care au nevoie de ajutor. Dar aş vrea să adaug şi un alt aspect, foarte important în procesul sinodal: ascultarea lui Cristos trece şi prin ascultarea fraţilor şi surorilor în Biserică, acea reciprocă ascultare care în unele faze este obiectivul principal dar care rămâne oricum mereu indispensabilă în metoda şi în stilul unei Biserici sinodale.

Papa Francisc, Mesaj pentru Postul Mare 2023

Hits: 421

/ Știri / Tags: ,

Share the Post