Ziua Mondială a Bolnavului, celebrată la Catedrala Sfântul Iosif

Screenshot 2023-02-13 at 06.15.39

Ziua Mondială a Bolnavului, celebrată la Catedrala Sfântul Iosif

Cea de-a XXXI-a Zi Mondială a Bolnavului (11 februarie 2023), aflată sub motoul „«Îngrijeşte-te de el». Compasiunea ca exerciţiu sinodal de vindecare”  a fost marcată la Catedrala Sfântul Iosif, în sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, printr-o Sfântă Liturghie solemnă, prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București. Au concelebrat PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București; ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit; Mons. Ionuț Strejac, Secretariatul de Stat, Roma, însărcinat cu afaceri „ad interim” al Nunţiaturii Apostolice din Sudanul de Sud; preoții Catedralei, preoți din Arhidieceză.

La începutul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă a explicat faptul că în 1992, această zi a devenit Ziua Mondială a Bolnavului prin voința Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea. „Suntem invitați ca în această zi să ne amintim de cei care sunt în suferință, în spitale sau acasă, și au nevoie de spirjinul nostru, să ne amintim de toți cei care se îngrijesc de bolnavi: medici, infirmieri, voluntari, de toate asociațiile care încearcă să aducă alinare celor care suferă, în trup sau în suflet”, a spus ÎPS Aurel, invitându-i pe cei prezenți să se roage și mai ales de a implora de la Bunul Dumnezeu harul de a putea înțelege semnificația suferinței și de a dobândi capacitatea de a o purta împreună cu Isus.

În cadrul omiliei, ÎPS Aurel Percă a vorbit despre semnificația apariției Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes, Tămăduitoarea Bolnavilor și despre semnificația Zilei Mondiale a Bolnavilor, „a căror suferință este adesea ignorată, subestimată și uitată”. De aceea, „Biserica ne invită să reflectăm și să trăim această confruntare cu suferința, deoarece trebuie să citim toată această realitate, mai gravă sau mai puțin gravă, la lumina credinței”. „Cei care suferă și care simt în trupul lor această cruce a suferinței trebuie să aibă multă credință pentru a o înfrunta și pentru a putea citi totul la lumina credinței, dincolo de toată durerea și necazul provocate de suferință, și să ajungă să vadă că Dumnezeu nu ne părăsește niciodată”. Suferința poate fi pentru mulți o încercare deosebit de grea, însă „Dumnezeu, prin darul Fiului să, a ales crucea pentru noi, a ales suferința pentru noi, ca să ne mântuiască, a dat sens istoriei noastre și chiar suferinței noastre. Privind la crucea lui Cristos putem da alt sens suferințelor și bolii”.

La finalul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul de București i-a îndemnat pe toți cei care poartă crucea bolii să aibă încredere în Domnul, dorindu-le să aibă parte de „samariteni milostivi care să se aplece asupra lor atunci când au nevoie de ajutor”. „Oferiți suferința pentru binele Bisericii, pentru preoți, pentru toți cei care au nevoie de un ajutor special. Nimic nu se pierde, ci suferințele dumneavoastră se pot aduna cu cele ale lui Cristos, care ne-au adus mântuirea, pentru a face mult bine în Biserică”. Cei prezenți au primit binecuvântarea cu relicva spinului din cununa de spini Mântuitorului, care a fost în posesia Fericitului Vladimir Ghika și în prezent este păstrată în Arhidieceza de București.

Sfânta Liturghie a fost transmisă în direct de Angelus TV și poate fi urmărită aici.

Hits: 218

Share the Post