Comunicat CCEE: Observațiile finale ale episcopilor reuniți la Praga pentru Adunarea continentală a Sinodului

Foto-Assemblea-Praga-2048×1366

Comunicat CCEE: Observațiile finale ale episcopilor reuniți la Praga pentru Adunarea continentală a Sinodului

Episcopii de pe continentul european s-au angajat să dezvolte în continuare „o Biserică sinodală”, urmând indicațiile Papei Francisc, bucurându-se de modul în care lucrările Adunării Continentale de la Praga au fost „un semn inconfundabil al apartenenței noastre unice la Cristos”.

Angajamentul este prezentat în nota de încheiere a episcopilor, care s-au reunit la Praga între 10 și 12 februarie pentru a discerne conținutul documentului final al Adunării sinodale, care tocmai s-a încheiat. Întâlnirea episcopilor a fost încurajată de documentul de lucru pentru etapa continentală (nr. 108).

După ce au participat la Adunare, ale cărei concluzii au fost deja publicate, iar un document final amplu primit deja de la Adunare va fi publicat în curând, episcopii au subliniat provocările și aspectele care trebuie dezvoltate pentru a se asigura că parcursul sinodal devine o practică concretă în Biserică.

În nota de încheiere, episcopii subliniază cum „ascultarea reciprocă, dialogul fructuos, povestea modului în care comunitățile noastre ecleziale au trăit prima fază a procesului sinodal și s-au pregătit pentru această întâlnire continentală” sunt „semnul clar al apartenenței unice la Cristos”.

Prin urmare, episcopii se angajează „să continue să trăiască și să promoveze procesul sinodal în structurile și viața noastră diecezană, subliniind că „această experiență de grijă pentru întreaga Biserică din Europa ne-a încurajat în angajamentul nostru de a trăi cu fidelitate misiunea noastră universală”.

„Suntem angajați – scriu episcopii – în susținerea indicațiilor succesorului lui Petru, Sfântul Părinte, pentru a deveni o Biserică sinodală hrănită de experiența comuniunii, participării și misiunii în Cristos”.

Aproximativ două sute de participanți au fost prezenți la Adunarea continentală a Sinodului de la Praga, 156 de delegați din partea celor 39 de Conferințe episcopale din Europa și 44 invitați de Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa. La aceștia s-au adăugat 270 de delegați online. Adunarea s-a desfășurat între 5 și 9 februarie și s-a încheiat cu acceptarea unui document final, care a fost primit și de episcopi în cadrul reuniunii finale.

Mai jos, textul integral al observațiilor finale ale episcopilor

Adunarea continentală a Sinodului
Observațiile finale ale episcopilor

Îi mulțumim Domnului pentru experiența sinodalității, care ne-a văzut pe toți – episcopi, preoți, bărbați și femei consacrați și laici – pentru prima dată unul lângă altul la nivel continental. Ne bucurăm pentru că, în aceste zile la Praga, am constatat că momentele de rugăciune trăite împreună și, mai ales, lucrările Adunării au fost o experiență profund spirituală și cu adevărat sinodală. Ascultarea reciprocă, dialogul fructuos și povestea modului în care comunitățile noastre ecleziale au trăit prima fază a procesului sinodal și s-au pregătit pentru această întâlnire continentală sunt un semn inconfundabil al apartenenței noastre unice la Cristos.

Rapoartele naționale, munca de grup și numeroasele intervenții pe care le-am ascultat au convers în documentul final prezentat Adunării. Acesta va fi contribuția Bisericilor din Europa la redactarea Instrumentum laboris al Sinodului. Le mulțumim celor care și-au împărtășit experiențele cu franchețe și cu respect pentru diferitele sensibilități. De asemenea, suntem recunoscători Comitetului de redacție pentru marea muncă depusă în redactarea documentului.

Ca rod al acestei experiențe sinodale, noi, episcopii, ne angajăm să continuăm să trăim și să promovăm procesul sinodal în structurile și viața noastră diecezană. Această experiență a grijii pentru întreaga Biserică din Europa ne-a încurajat în angajamentul nostru de a trăi cu fidelitate misiunea noastră universală. Suntem angajați în susținerea indicațiilor succesorului lui Petru, Sfântul Părinte, de a deveni o Biserică sinodală hrănită de experiența comuniunii, participării și misiunii în Cristos.

Dorim să mergem împreună, ca popor sfânt al lui Dumnezeu, atât laici cât și păstori, pelerini pe drumurile Europei pentru a vesti bucuria Evangheliei care izvorăște din întâlnirea cu Cristos. Vrem să o facem împreună cu frații și surorile noastre din alte confesiuni creștine.
Vom lucra neobosit pentru a lărgi spațiul corturilor noastre, astfel încât comunitățile noastre ecleziale să devină și mai mult locuri în care toată lumea să se simtă binevenită.

Praga, 11 februarie 2023
Memoria Sfintei Fecioare de la Lourdes

Foto: CCEE

 

 

Hits: 289

Share the Post