Încheierea proiectului „Amoris Laetitia” în Parohia Sf. Lucia din Greci

IMG-20221015-WA0081

Încheierea proiectului „Amoris Laetitia” în Parohia Sf. Lucia din Greci

Vineri, 14 octombrie 2022, a avut loc ultima întâlnire din cadrul proiectului „Amoris Laetitia” în Parohia Sfânta Lucia (Greci, județul Tulcea) cu următoarele teme de concluzie: „Câteva perspective pastorale” și „Aha-urile conștientizărilor”.

img-20221015-wa0006

Întregul proiect s-a desfășurat sub binecuvântarea și sprijinul ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, pe o perioadă de 5 luni, adresându-se credincioșilor din Dobrogea și tinerilor din diferite locuri ale țării. Alături de noi în acest proiect a fost, ca de fiecare dată, doamna Codruța Constantinescu, psiholog.

Una din perspectivele pastorale este să-l vedem pe celălalt ca o persoană reală și nu imaginară. Când îl las pe celălalt să fie real, dezamăgește aceea dorință care este doar imaginară, pentru că celălalt trebuie să fie lăsat să-și manifeste diversitatea. Când cineva se simte primit așa cum este, se simte sprijinit în vocația lui de a fi diferit. „Cum ne dăm seamă dacă o iubire funcționează? Atunci când eu devin eu însumi, iar tu, tu însuți. Cum îți dai seamă că relația maternă sau paternă funcționează? Îți dai seama când ești aliat în misterul vieții fiului sau a fiicei și nu un dușman”.

img-20221015-wa0057

Un al doilea aspect este iertarea. A ierta nu înseamnă că „tu ești mizerabil, iar eu te iert”. Eu iert pentru că văd acea lucrare pe care Dumnezeu a văzut-o în Fiul risipitor. Căci altfel, îi dai ocazia unei persoane, când o iubești în unicitatea și diversitatea ei, să greșească. Dacă iubirea depinde de modul cum celălalt se comportă, nu mai este iubire. Pentru a ajunge la aceste trăiri, ne este necesară o abilitate ca a Fecioarei Maria, descrisă de Evanghelia Sfântului Luca, capitolul 18, versetul 48  „păstra toate în inima ei și medita”. Este necesar ca lucrurile să se așeze în timp, iar aceasta presupune o căutare continuă.

Activitatea proiectului s-a încheiat duminică, 16 octombrie 2022 cu celebrarea Sfintei Liturghii, cu toată comunitatea parohială.

img-20221016-wa0008

La baza organizării proiectului a fost munca în echipă și mulțumesc pe această cale enoriașilor, pentru generozitatea și disponibilitatea lor pe tot parcursul derulării acestuia. O mulțumire aparte o adresez, doamnei psiholog Codruța Constantinescu, pentru implicarea în reușita proiectului, disponibilitatea și dragostea pe care le-a manifestat de fiecare dată.

Pr. Paroh Romeo Horvat
Parohia Romano-Catolică Sfânta Lucia din Greci

Hits: 215

/ Știri / Tags:

Share the Post