ÎPS Aurel Percă și ÎPS Ioan Robu, prezenți la ora de rugăciune a preoților din Capitală de la Biserica Italiană

cover2

ÎPS Aurel Percă și ÎPS Ioan Robu, prezenți la ora de rugăciune a preoților din Capitală de la Biserica Italiană

Luni, 10 octombrie 2022, cu începere de la ora 11.00, un număr de aproximativ 40 de preoți care activează în parohiile din Capitală și împrejurimi, s-au adunat, la invitația Pr. Daniel Bulai, parohul Parohiei Preasfântul Mântuitor („Biserica Italiană”) din București, pentru ora de rugăciune lunară, care-i adună pe păstorii sufletești pentru întâlnirea cu Bunul Păstor în adorație euharistică sau alte celebrări, precum și pentru un moment de comuniune și prietenie sacerdotală, atât de necesară pentru viața preoțească.

whatsapp-image-2022-10-10-at-11-52-10-am-1

La ora de rugăciune de la Biserica Italiană au participat și Păstorul Arhidiecezei, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, precum și ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit. Prezența Episcopilor a completat bucuria celor prezenți și a subliniat mai bine unitatea pastorală a Bisericii locale, care se construiește tocmai prin persoana Episcopului și a slujitorilor sacri uniți cu el.

Ora de rugăciune a debutat cu recitarea Orei Medii din Liturgia Orelor (Breviarul), continuând cu meditarea misterelor de bucurie din rugăciunea Sfântului Rozariu, dat fiind că luna octombrie este dedicată cinstirii Sfintei Fecioare Maria, Regina Sfântului Rozariu.

whatsapp-image-2022-10-10-at-11-52-10-am

Pentru preot, ca de altfel pentru fiecare creștin, Maica Domnului este model de ascultare plină de bucurie și generozitate față de voința lui Dumnezeu, iar meditarea Sfântului Rozariu îi oferă posibilitatea de a-și aminti că în Maria are mereu o mamă și o mijlocitoare iubitoare, care-l însoțește pe drumul vieții. La finalul recitării rugăciunii Sfântului Rozariu s-a cântat cu multă însuflețire „Litania Bavareză” în cinstea Sfintei Fecioare Maria.

Prin mijlocirea Sfintei Fecioare Maria, Regina Rozariului, Episcopii și preoții prezenți s-au rugat pentru Biserică, pentru Papa Francisc, pentru misionari, pentru episcopi, pentru preoți, pentru noul An Pastoral 2022-2023 din ARCB. În rugăciune au fost amintiți și preoții răposați care au activat cu mare dăruire la Biserica Italiană: Pr. Antonio Mantica, Pr. Clemente Gatti, Pr. Francesco Mulinari, Pr. Lazarin Belizarie si Mons. Luigi Blasutti. S-a invocat în mod special mijlocirea Fericitului  Anton Durcovici, care a fost administrator al Bisericii Italiene in anul 1918.

whatsapp-image-2022-10-10-at-12-01-38-pm

În continuare, Pr. Eugen Blaj, director național al Operelor Misionare Pontificale, a vorbit despre viața și opera Sfântului Daniel Comboni (1831-1881), comemorat în ziua de 10 octombrie, marele Episcop italian și  misionar care a iubit atât de mult pământul Africii. Cunoașterea realității triste din Africa, în care, în acea vreme erau prezente sclavia, degradarea morală și moartea, nu-l descurajează. Dimpotrivă, își ia ca deviză de apostolat această maximă celebră: “Sau Africa, sau moartea!”. A căutat „să ajute Africa cu Africa”, înființând institute misionare masculine și feminine, mobilizând mulți binefăcători și oameni deosebiți, care au înțeles visul lui. La doar 50 de ani a murit, nu înainte de a afirma: „Eu mor, dar munca mea nu va muri niciodată!”. Sfântul Daniel Comboni completează istoria plină de zel a secolului al XIX-lea, în care Biserica a trăit un elan misionar fără precedent.

whatsapp-image-2022-10-10-at-12-10-14-pm

În încheierea orei de rugăciune, ÎPS Aurel Percă a oferit anumite precizări și clarificări cu privire la noul An Pastoral pentru Arhidieceza de București, în spiritul procesului sinodal, aflat încă în desfășurare în Biserica Catolică. Întreaga întâlnire s-a încheiat cu un moment de bucurie și fraternitate sacerdotală.

Pr. Andrei Dumitrescu

Hits: 603

/ Știri / Tags: , ,

Share the Post