Nouă ani de la beatificarea Fericitului Vladimir Ghika, celebrați la Catedrala Sf. Iosif

WhatsApp Image 2022-08-31 at 7.49.01 PM

Nouă ani de la beatificarea Fericitului Vladimir Ghika, celebrați la Catedrala Sf. Iosif

Miercuri, 31 august 2022, s-au împlinit 9 ani de la beatificarea Fericitului Vladimir Ghika, moment marcat printr-o Sfântă Liturghie în Catedrala Sf. Iosif, prezidată de PS Cornel Damian, Episcop Auxiliar de București. Alături de preoții Catedralei, s-au numărat și preoți colaboratori ai Angelus TV, postul de televiziune catolic care îl are drept patron chiar pe Fericitul Vladimir Ghika. A participat la Sfânta Liturghie și o parte din echipa Angelus TV, iar telespectatorii au putut să se unească în rugăciune prin intermediul transmisiunii în direct.

La începutul Sf. Liturghii, PS Cornel Damian le-a adresat celor prezenți îndemnul „să ne rugăm ca Fericitul Vladimir Ghika să ne ocrotească mereu și să mijlocească pentru noi puterea de a-l mărturisi pe Cristos, așa cum a făcut-o el, prin viață, prin credință și mai ales prin martiriu”.

whatsapp-image-2022-08-31-at-7-49-01-pm-1

În cadrul predicii, Pr. Tarciziu Șerban, purtător de cuvânt al ARCB, a ținut să reamintească, mai întâi, atmosfera din acea zi minunată de 31 august 2013. O mare de lume s-a îndreptat încă de dimineață spre Palatul Expozițional unde, de pe un poster imens, fixat deasupra intrării principale, chipul surâzător al Monseniorului Vladimir Ghika, cu un surâs cald și primitor, îi întâmpina pe toți cei veniți să ia parte la Sfânta Liturghie de beatificare.

„Am avut atunci senzația că Monseniorul Ghika parcă ne aștepta cu un zâmbet cald și primitor. Am simțit atunci că bucuria ne inundă întreaga ființă, o bucurie diferită de toate celelalte, o bucurie pe care am păstrat-o ca pe o lumină până astăzi”, a subliniat Părintele.

Numărul impresionant de mare al pelerinilor s-a datorat, de bună seamă, admirației pe care oameni de confesiuni diferite, îndeosebi romano-catolici și greco-catolici, o au față de o personalitate atât de specială, față de disponibilitatea lui fără limite și față de slujirea lui creativă și eficientă.

„Așteptam de mult acest moment. Știam că se pregătește acest eveniment și inimile noastre fremătau într-o așteptare răbdătoare și senină întrucât mulți dintre noi, dacă nu l-am cunoscut personal, cel puțin am auzit mărturiile celor care l-au cunoscut, iar noi ne încântam de ceea ce auzeam.”

Mai apoi, Pr. Tarciziu Șerban a scos în evidență semnificația acestei beatificări pentru Biserica noastră locală: „Celebrarea beatificării a marcat un moment deosebit pentru că îi erau recunoscute meritele acestui om de excepție… Or, recunoașterea meritelor Monseniorului Vladimir Ghika ne oferea garanția că, avându-l drept călăuză, putem privi cu încredere și speranță într-un viitor care nu se anunță favorabil Bisericii și învățăturii evanghelice. Fericitul Vladimir Ghika ne-a lăsat ca moștenire prețioasă, pe lângă mărturiile venite de la cei care l-au cunoscut, câteva scrieri, agendele sale, corespondența cu fratele său și alte scrieri care ne oferă reflecții și soluții foarte concrete pentru situațiile dificile din zilele noastre. Ele au în vedere atât viața de familie, viața soților, educația copiilor și tinerilor și pericolele care îi amenință, cât și viața consacrată, viața călugărilor și călugărițelor, viața preoților și nu în ultimul rând viața Bisericii și rolul laicilor creștini în societatea de astăzi.”

Părintele Tarciziu și-a încheiat predica subliniind faptul că: „Această aniversare pe care noi o celebrăm astăzi este prețioasă atâta timp cât Fericitul Vladimir Ghika rămâne pentru noi o referință. E important să nu pierdem acest tezaur de spiritualitate și această mărturie pe care ne-a lăsat-o. Și tocmai de aceea Biserica noastră locală are nevoie de el.”

whatsapp-image-2022-08-31-at-7-49-03-pm

La finalul Sfintei Liturghii, a luat cuvântul Pr. Francisc Ungureanu, Postulator al cauzei de beatificare a Fericitului Vladimir Ghika. Pr. Francisc Ungureanu le-a oferit celor prezenți o informație inedită: faptul că specialiștii care au studiat osemintele lui Vladimir Ghika au constatat că oasele picioarelor aveau malformații din cauza statului îndelungat în genunchi, mărturie a unei vieți interioare intense. Tot în genunchi, în rugăciune și cu credință, suntem îndemnați și noi să stăruim la Domnul pentru acel miracol necesar pentru cauza canonizării. Pr. Francisc Ungureanu a subliniat că de-a lungul timpului a putut vedea în acțiune mijlocirea Fericitului Vladimir Ghika, și nu în ultimul rând, invervenția sa a putut fi constatată și în ceea ce privește înființarea și continuitatea postului catolic de televiziune Angelus TV, care îl are drept patron.

La final, toți cei prezenți s-au unit în recitarea rugăciunii de cerere de canonizare a Fericitului Vladimir Ghika.

Hits: 580

/ Știri / Tags: ,

Share the Post