37 de ani de slujire în Palatul Arhiepiscopal din București: surorile Congregatio Jesu predau ștafeta Slujitoarelor lui Cristos, Marele Preot

WhatsApp Image 2022-08-29 at 7.06.25 PM

37 de ani de slujire în Palatul Arhiepiscopal din București: surorile Congregatio Jesu predau ștafeta Slujitoarelor lui Cristos, Marele Preot

În ziua de luni, 29 august a.c. a avut loc la Palatul Arhiepiscopal din București un moment semnificativ: surorile din Congregatio Jesu, care vreme de 37 de ani au asigurat întreținerea Palatului Arhiepiscopal, s-au retras din această misiune, lăsând locul surorilor din Institutul Diecezan „Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot” din Iași. Motivul retragerii din această misiune a surorilor din Congregatio Jesu este legat de reforma ce se desfășoară în această perioadă la nivelul Provinciei din România.

whatsapp-image-2022-08-29-at-7-05-41-pm

În cadrul Sfintei Liturghii celebrate cu această ocazie, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a reamintit, în câteva cuvinte, începutul acestei misiuni și modul în care ea s-a desfășurat în tot acest timp. Astfel, începutul misiunii a avut loc în luna septembrie 1985, când ÎPS Ioan Robu, în plină perioadă comunistă, a oferit un important spațiu din Palatul Arhiepiscopal pentru ca tinerele aspirante la viața consacrată să se poată forma – moment care va sta la baza reînvierii activității în Arhidieceza de București a Congregației ce se numea, la acea vreme, Institutum Beatae Mariae Virginis. Între altele, activitatea de formare a tinerelor surori a inclus și munca de menaj în Palatul Arhiepiscopal, precum și în Capela Palatului și în Catedrala Sf. Iosif.

whatsapp-image-2022-08-29-at-7-06-22-pm

După anul 1990, când surorile și-au schimbat locul de formare a aspirantelor la viața consacrată, un număr de 3-4 surori au continuat să locuiască în Palatul Arhiepiscopal și să asigure menajul în spațiile sus-amintite. Odată cu ziua de 29 august 2022, misiunea lor a fost asumată de 3 surori ale Institutului Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot.

whatsapp-image-2022-08-29-at-7-06-28-pm

În cadrul predicii, ÎPS Aurel Percă a ținut să sublinieze faptul că schimbarea petrecută la sediul ARCB nu este atât de mare pe cât ar putea să pară, de vreme ce surorile acestui institut diecezan se înrudesc întrucâtva cu surorile din Congregatio Jesu. Mai precis, statutele acestei congregații au servit de model statutelor institutului ieșean. În plus, chiar uniforma pe care surorile de la Iași o poartă s-a inspirat într-o oarecare măsură din uniforma purtată de surorile din Congregatio Jesu. Prin urmare, chiar dacă are loc o tranziție între cele două comunități religioase, în Palatul Arhiepiscopal se păstrează ceva din spiritul Congregationis Jesu.

whatsapp-image-2022-08-29-at-7-05-47-pm

În încheierea predicii sale, Arhiepiscopul de București a ținut să mulțumească conducerii Congregatio Jesu care a încredințat, vreme de aproape 4 decenii, această misiune importantă mai multor generații de surori. A mulțumit, apoi, celor 3 surori care și-au încheiat misiunea în această zi, apreciind devotamentul și eficacitatea slujirii lor. Totodată, Arhiepiscopul a urat „Bun venit!” celor 3 surori venite de la Iași, apreciind disponibilitatea lor de a îndeplini o slujire importantă la nivelul sediului ARCB.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, Sora Maximiliana, delegata sorei provinciale, a ținut să aducă mulțumire atât către ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit, cât și către ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, pentru susținerea congregației, în decursul celor aproape 4 decenii de activitate și de slujire, precum și a tuturor surorilor care și-au împlinit cu fidelitate și devotament misiunea încredințată.

whatsapp-image-2022-08-29-at-7-05-51-pm

Celebrarea liturgică s-a prelungit cu o cină fraternă la care au luat parte alături de ÎPS Aurel Percă, PS Cornel Damian, preoții și persoanele rezidente în Palatul Arhiepiscopal, cele două grupuri de surori: cele care astăzi și-au încheiat și cele care, tot astăzi, și-au început misiunea de slujire încredințată.

Pr. Tarciziu Șerban
Purtător de cuvânt al ARCB

Hits: 3943

/ Știri / Tags: ,

Share the Post