Hramul Catedralei Sfântul Iosif

cover sf iosif

Hramul Catedralei Sfântul Iosif

Primul hram al Catedralei Sf. Iosif după încheierea stării de alertă a reunit cu bucurie păstorii și credincioșii în biserica-mamă a Arhidiecezei de București, sâmbătă, 19 martie 2022. La Sfânta Liturghie solemnă, prezidată pe ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, au concelebrat Excelența Sa, Mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova; ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit emerit; PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București, PS Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar greco-catolic de Lugoj; preoții Catedralei și preoți din Arhidieceză.

În cadrul omiliei, ÎPS Aurel Percă a meditat asupra figurii Sfântului Iosif, pornind de la un tablou al lui El Greco, Sfântul Iosif și Isus copil, care îl prezintă pe tatăl purtător de grijă al lui Isus ca pe un bărbat în plină putere, plin de umilință și de forță. Trasând o istorie succintă a devoțiunii către Sf. Iosif, ÎPS Aurel Percă a subliniat virtuțile pe care le putem imita în viața acestuia și în special dreptatea, subliniată de Evanghelie, „o dreptate extraordinară, așa cum îi place lui Dumnezeu, nu cu măsura timpului sau a lucrurilor, ci cu generozitatea inimii”. „Un muncitor mistic”, Iosif „știa să-și spiritualizeze munca”. Patron al Bisericii din toate timpurile, el asistă Poporul lui Dumnezeu. „Și rugăciunea noastră, care devine tot mai intensă în aceste zile, când auzim despre dramele din Ucraina și când pacea este pusă în pericol, să fie «La tine alergăm, o fericite Iosife, în necazul nostru…», a îndemnat Arhiepiscopul de București.

san_jose_el_greco

La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Aurel Percă a anunțat consacrarea Rusiei și a Ucrainei la Inima Neprihănită a Mariei pe care Sfântul Părinte Papa Francisc o va face vineri, 25 martie, ora 17.00 (ora Romei). „Suntem îndemnați ca noi toți, din întreaga lume, să ne unim la această consacrare”, a subliniat ÎPS Aurel Percă, anunțând că atât în Catedrală, la Sf. Liturghie de vineri de la 18.30, cât și în fiecare parohie se va face această consacrare, și în mod special la sanctuarele mariane.  La final, ÎPS Aurel Percă a împărțit logodnicilor prezenți în Catedrală binecuvântarea specială tradițională în Solemnitatea Sfântului Iosif.

La Sf. Liturghie a fost prezent dl Victor Opaschi, Secretar de Stat la Secretariatul de Stat pentru Culte. Corul Catedralei Sfântul Iosif a făcut ca sărbătoarea să fie memorabilă pentru toți cei prezenți.

Sfânta Liturghie a fost transmisă live de Angelus TV și poate fi urmărită aici.

Foto: Cristian Dumitrache


 

 

 

Hits: 346

Share the Post