Fișă consultativă pentru tinerii din Arhidieceza Romano-Catolică de București

Fișă consultativă pentru tinerii din Arhidieceza Romano-Catolică de București

Această „Fişă” trebuie să reflecte realitatea pastorală a tinerilor Arhidiecezei de Bucureşti, aşa cum se prezintă ea în acest parcurs sinodal. Tinerii nu sunt doar prezentul şi viitorul ţării noastre, ci şi al Bisericii noastre locale. Inima tânără este plină de iubire, generozitate, frumuseţe, precum şi de aşteptări, dorinţe, dezamăgiri şi căutări. Ei aşteaptă să fie înţeleşi, primiţi, implicaţi, iubiţi şi promovaţi. Sinodul doreşte să asculte şi glasul lor, iar acum pot „vorbi” prin răspunsurile sincere la întrebările de mai jos.

Prin sacramentul Botezului am devenit parte integrantă din Biserică, am fost primiţi în comunitatea celor care cred în Cristos. Aceasta devine parte din identitatea noastră. Prin urmare, cu toții avem un rol de jucat în discernerea și trăirea chemării lui Dumnezeu pentru Poporul Său.

Pentru a trăi comuniunea:

  1. Consideri oportun să pui calitățile (carismele) pe care le ai în slujba Bisericii și a familiei din care faci parte? Exemplifică.
  2. Cum poţi descrie relația cu preoții din parohia ta, cu persoana responsabilă cu tineretul și cu ceilalți tineri din parohie?

Biserica trăiește prin implicarea tuturor membrilor – laici, persoane consacrate și cler. Participăm la jertfa lui Cristos ori de câte ori ne hrănim cu trupul și sângele Său în sacramentul Euharistiei și suntem invitați să activăm și în viața de zi cu zi a Bisericii.

Pentru a trăi participarea:

  1. Te implici în activitățile organizate în cadrul unei parohii? Dacă da, care sunt acelea? Dacă nu, în ce activități ai vrea să te implici și ce tip de activități consideri că ar trebui să organizeze Biserică?
  2. Te-ai simțit exclus/marginalizat din grupul parohial? Dacă da, cât de des și din ce motiv?

Biserica există pentru a evangheliza. Prin primirea Sacramentului Mirului, sacramentul maturității, ne-am asumat personal identitatea de creștini, implicit și misiunea care derivă din aceasta.

Pentru a trăi misiunea:

  1. Cât de des te gândești că rolul tău este acela de a-l face cunoscut pe Cristos celor din jur?
  2. Care este viziunea ta asupra misiunii tinerilor în Biserică?

O Biserică sinodală este în primul rând o Biserică ce își propune să asculte și să intre în dialog cu membrii săi.

  1. Ce așteptări ai de la Biserică, ce te nemulțumește și ce propuneri ai pentru ca pe viitor credința în Isus Cristos mort și înviat să fie trăită cu mai multă înflăcărare?

N.B. Această FIȘĂ pusă la dispoziție de Echipa Sinodală din ARCB, în data de 8 martie 2022, are binecuvântarea Arhiepiscopului Mitropolit Aurel Percă și se va completa la următorul link https://forms.gle/QybtDadrWvHJa73L9

Hits: 186

Share the Post