Mesajul ÎPS Aurel Percă pentru Ziua Națională a României

mesaj 1 dec

Mesajul ÎPS Aurel Percă pentru Ziua Națională a României

Dragi credincioși, iubiți concetățeni români,

Fiecare popor îşi are propriile sărbători naționale, unele bazate pe tradiții religioase, altele asociate cu Statul și Unitatea națională. Sărbătorile naționale au scopul de a aminti tuturor cetățenilor unui popor tradițiile, aspirațiile şi momentele istorice care au contribuit de-a lungul anilor la realizarea identității şi unității sale.

Anul 1918 reprezintă în istoria poporului român anul triumfului idealului național, anul încununării victorioase a lungului şir de lupte şi sacrificii umane şi materiale pentru făurirea Statului național unitar. Sărbătoarea națională de 1 Decembrie este unul din evenimentele speciale pentru țara noastră – întregirea neamului prin Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 proclamată la Alba Iulia.

Ziua de 1 Decembrie este o zi istorică, deoarece marchează începutul unei ere noi pentru națiunea noastră și renașterea iubitei noastre patrii. Pentru a aminti și a sărbători cu demnitate valoarea unui asemenea eveniment – şi pentru a nu lăsa să cadă în uitarea timpului sacrificiul atâtor eroi care şi-au jertfit viața lor, visând pe câmpurile de luptă o națiune unită, pentru a realiza România Mare – sărbătorim cu îndreptățită mândrie această zi de 1 Decembrie, Ziua Națională a tuturor românilor.

Ziua de 1 Decembrie este Sărbătoarea Națională a României, pentru a ne aminti că trebuie să ne iubim patria, să ne rugăm pentru ea, să promovăm tot ceea ce contribuie la apărarea drepturilor cucerite, pentru care astăzi ne bucurăm şi sărbătorim.

Este sărbătoarea la care sunt chemați toți românii, din țară și de pretutindeni, pentru a alimenta și întări, prin memoria colectivă, conștiința valorilor care formează identitatea noastră de Țară. Invit pe toți credincioșii Bisericii Catolice să se unească în marele cor de rugăciuni care se ridică în această zi și din inimile celorlalți credincioși aparținând altor confesiuni, pentru a face simțită unitatea și apropierea noastră.

Să ne bucurăm de această zi plină de emoție și semnificație pentru noi toți, să fim uniți, pentru că doar împreună putem înfrunta orice pericol. Să fim demni și să fim mândri de istoria noastră și de simbolurile naționale, să ne iubim țara cu aceeași forță cu care au făcut-o înaintașii noștri! Și mai ales, să fim plini de credință, pentru că românii au învins întotdeauna punându-și încrederea în Dumnezeu. Credința i-a unit pe români în toate momentele grele ale țării și credința trebuie să ne țină uniți pentru a răzbate prin toate încercările.

De aceea, această zi de 1 Decembrie să fie şi o zi de mulțumire pentru Dumnezeu, care a vegheat asupra poporului nostru și „şi-a întors privirea” spre noi întotdeauna.

Indiferent unde ne-am afla, în ţară, sau oriunde ne-au dus cărările vieții prin lume, 1 Decembrie este și rămâne ziua identității noastre naționale. Este ziua în care românii se adună, cu gândul și cu fapta, pentru a-și cinsti trecutul, a-și onora eroii, a-și prețui valorile, animându-și gândurile și speranțele pentru un viitor mai bun.

De Ziua Națională, se impune să comemorăm cu prețuire și respect glorioasele fapte de vitejie ale eroilor neamului, spiritul de dăruire şi sacrificiu pentru împlinirea unui ideal viu – făurirea Statului național unitar. Bunul Dumnezeu, în nespusa sa milostivire, să-i fericească în împărăția cerului.

Astăzi reînnoim, împreună cu tot poporul creștin, rugăciunea pentru unitatea tuturor românilor, din țară și de peste hotare, pentru binele și prosperitatea fiecărui cetățean. Și mai ales, într-un context în care aceste valori tind să fie date la o parte, ne reînnoim prețuirea și rugăciunea pentru toate familiile țării noastre, pentru toți copiii și tinerii poporului nostru de care depinde viitorul neamului nostru credincios.

Cinste celor care au făurit Marea Unire!

În veci, pomenirea eroilor noștri și binecuvântare pentru toți cei care duc mai departe idealul sfânt al Unirii.

Tuturor românilor din țară și de pretutindeni, vă împărtășesc binecuvântarea mea arhierească, dorindu-vă sănătate, prosperitate, unitate şi bucurie în Domnul!

La mulți ani, români din țară şi din toată lumea!

La mulți ani, România!

București, 30 noiembrie 2021

 

+ Aurel Percă
Arhiepiscop Mitropolit de București

 

Hits: 327

/ Comunicate de presă, Știri / Tags:

Share the Post