Două CD-uri de muzică sacră înregistrate de Corul Catedralei Sf. Iosif

cd-uri

Două CD-uri de muzică sacră înregistrate de Corul Catedralei Sf. Iosif

Cu sprijinul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, Corul Catedralei Sf. Iosif, sub bagheta dirijorului Andrei Stănculescu, a înregistrat două CD-uri de muzică sacră, disponibile de luna aceasta la librăria Sf. Iosif.

În CD-ul „Laboravi”, Corul Catedralei Sf. Iosif propune un repertoriu ce cuprinde creații ale muzicii vechi franceze: Jean-Philippe Rameau – Laboravi clamans, Marc-Antoine Charpentier – Transfige dulcissime Jesu, dar și creații ale compozitorilor de secol XIX: Clément Philibert Léo Delibes – Messe brève și Charles François Gounod – Messe brève no. 7.

CD-ul „Toți într-un glas” are ca titlu deviza membrilor Corului Catedralei Sf. Iosif din București care, punându-și talantul în slujba aproapelui, își doresc să aducă un strop de bucurie în inimile celor ce vor asculta rodul strădaniei lor. Lucrările ce alcătuiesc conținutul acestui CD aparțin repertoriului curent al Corului Catedralei „Sfântul Iosif” din București, punctând principalele momente ale liturgiei romano-catolice: Introitus, Asperges, Aleluia, Offertorium, Communio, Exitus. Pentru a răspunde necesităților pastorale și muzicale ale corului catedralei, majoritatea acestor piese au fost aranjate special de organistul catedralei, Eduard Antal, dar pe lângă aceste piese sunt prezentate și lucrări armonizate de Thomas Ospital – Aleluia, Paul Gibson – Pange lingua, sau Cristian Petculescu – Te Joseph celebrent.

ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, afirmă cu privire la acest proiect muzical:

„Salut cu mare bucurie și satisfacție apariția acestor două CD-uri cu muzică liturgică şi sacră, rezultat al muncii îndelungate a Corului Catedralei Sf. Iosif din Bucureşti, care încoronează o lungă și impresionantă strădanie de a valoriza şi aduna bogata și variatul patrimoniu în acest domeniu, pe care îl prezintă credincioșilor la fiecare Sfântă Liturghie din zilele festive.

Îi felicit pe toți cei care, dând glas talentului lor, dau expresie frumuseții care are darul de a ridica mintea şi inima spre Dumnezeu, pentru că „cine cântă, se roagă de două ori” (Sf. Augustin).

Exprim, în numele tuturor beneficiarilor acestei munci sârguincioase, un gând de aleasă prețuire şi de mulțumire față de cei care s-au implicat cu zel pentru această realizarea înregistrărilor: corului, soliștilor, organistului şi dirijorului,  care s-au ostenit să ofere prin măiestria lor, momente de lumină, fascinație şi încântare, în care se iradiază ceva din frumusețea strălucitoare a lui Dumnezeu”.

Corul Catedralei Sf. Iosif din București a fost preluat în luna noiembrie a anului 2018 de către dirijorul Andrei Stănculescu. Cu o activitate de trei ani în formula actuală, Corul Catedralei Sf. Iosif” din București este un ansamblu coral profesionist, alcătuit din studenți și absolvenți ai Universității Naționale de Muzică din București, fiind implicat activ în viața corală bucureșteană.

Dedicat muzicii religioase culte, corul are un repertoriu ce include lucrări din perioada Renașterii europene, muzică veche franceză, muzică liturgică, muzică bizantină, bijuterii ale muzicii clasice universale și românești, tradiționalele colinde, compoziții contemporane și lucrări vocal-instrumentale.

În prezent, corul este înscris în Asociația Națională Corală din România, susținând concerte atât în țară, cât și în străinătate. Corul a avut onoarea de a cânta la Sfânta Liturghie prezidată de Papa Francisc pe 31 mai 2019 în Catedrala Sf. Iosif, cu ocazia vizitei Sfântului Părinte în România.

Hits: 906

/ Știri / Tags: ,

Share the Post