Calendarul franciscan de Advent 2021 – „Umanitatea, poartă spre cer”

202111034-2

Calendarul franciscan de Advent 2021 – „Umanitatea, poartă spre cer”

Pentru perioada Adventului care se apropie cu paşi repezi, Părinţii franciscani de la Institutul Teologic Franciscan din Roman au bucuria să vă propună şi în acest an un itinerar de pregătire la marea solemnitate a Naşterii Domnului. Alcătuit în jurul cuvântului lui Dumnezeu, care luminează drumul Adventului, explicat printr-o scurtă reflecţie şi însoţit de o poveste plină de înţelepciune, calendarul doreşte să fie un instrument util pentru meditaţia şi rugăciunea zilnică, facilitând întâlnirea cu Domnul şi îmbogăţind umanitatea noastră cu atitudinile persoanelor pe care evanghelia zilei ni le aduce în prim-plan.

Umanitatea ca spaţiu de întâlnire cu Dumnezeu… Crăciunul, în această perspectivă, este o propunere de umanizare pentru toţi cei care doresc să trăiască într-un mod autentic viaţa de credinţă. Înseamnă a găsi comoara propriei existenţe în spaţiul vieţii cotidiene: în familie, la locul de muncă, în comunitatea parohială din care facem parte, alături de prieteni, dar şi lăsându-ne surprinşi de „neprevăzut”.

Cardinalul Martini scria în urmă cu câţiva ani: „Cunoaşterea lui Dumnezeu este o cale pe care omul o face de fapt spre autenticitatea sa şi, urcând spre ea, recunoaşte prezenţa lui Dumnezeu. Devenim adevăraţi căutători ai lui Dumnezeu căutând voia lui, căutând-o în această Biserică, în această lume, în această societate, în aceste situaţii dificile pe care le trăim cu toţii, crescând în dialog, în răbdare, suportând răul şi adversităţile, în ascultare”.

202111034-1

Este un avertisment care ne invită cu adevărat să privim realitatea personală, socială şi politică cu o privire diferită, fără a o judeca, nu într-o aşteptare resemnată ca ceva din exterior să se schimbe, ci printr-o implicare personală în situaţiile pe care suntem chemaţi să le trăim, transformând totul cu caritate. Pentru aceasta, este nevoie de darul purificării inimii, dar şi a inteligenţei noastre, a aspiraţiilor noastre.

Crăciunul este steaua strălucitoare ce indică calea pe care omenirea o poate parcurge: de la un Dumnezeu distant şi rece până la redescoperirea apropierii sale de noi prin Fiul; de la doctrina înţelepţilor zilelor noastre, la simplitatea Evangheliei, care le vorbeşte celor mici şi cere umila noastră colaborare pentru a ne transforma în adevăraţi protagonişti ai istoriei de astăzi.

Parcurgând acest drum de pregătire, Crăciunul va fi un Crăciun al bucuriei dacă acceptăm că trăirea credinţei este marcată nu numai de victorii şi realizări, ci şi din înfrângeri şi eşecuri.

Crăciunul va fi un Crăciun al bucuriei dacă acceptăm invitaţia de a descoperi că lui Dumnezeu îi place să se întâlnească cu oameni curajoşi şi liberi, având o slăbiciune pentru oamenii sinceri, autentici, capabili să-şi asume riscuri şi să vorbească cu demnitate şi adevăr, fără teamă şi fără pretenţii.

Un drum al Adventului binecuvântat… şi cât mai fascinant!

Pr. Paul-Dragoş Mîrţ
Preşedintele Academiei “Petru Tocănel”


Calendarul este realizat sub egida Academiei „Petru Tocănel”, are formatul A5, 72 de pagini, costă 10 lei şi poate fi achiziţionat prin comanda doar prin e-mail la adresa frdragos19@yahoo.com, dar poate fi găsit şi la Librăria “Serafica”. Expedierea va fi prin Poşta Română sau prin curier, în funcţie de preferinţe.

Hits: 140

/ Știri / Tags:

Share the Post