ÎPS Aurel Percă a acceptat numirea în Comitetul mixt CCEE-CEC
Pe data de 27 octombrie 2021, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, Președintele Conferinței Episcopilor din România, a acceptat numirea în Comitetul mixt al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) și al Conferinței Bisericilor Europene (CEC).
Comitetul mixt CCEE-CEC are în centru raporturile ecumenice între Bisericile din Europa, dar și problemele comune cu care se confruntă acestea, precum necesitatea grijii față de creație. Participând din partea CCEE, din care face parte în calitate de Președinte al Conferinței Episcopilor din România, ÎPS Aurel Percă va contribui la lucrările și dezbaterile Comitetului mixt CCEE-CEC, valorificând experiența ecumenică din pastorația în România, țară cu populație majoritar ortodoxă.
Din partea CCEE, din Comitetul mixt fac parte Mons. Gintaras Linas Grušas, Arhiepiscop de Vilnius, Președintele CCEE; Cardinalul Jean-Claude Hollerich, Arhiepiscop de Luxemburg, Vicepreședinte CCEE; Mons. Ladislav Német, Episcop de Zrenjanin, Vicepreședinte CCEE; Mons. Thomas Löhr, Episcop Auxiliar de Limburg; Mons. Gregorz Grzegorz Ryś, Arhiepiscop de Łódź, Pr. Manuel Barrios Prieto, Secretar general și purtător de cuvânt al COMECE; Pr. Martin Michalíček, Secretar general al CCEE; Pr. Antonio Ammiranti, Vicesecretar general și purtător de cuvânt al CCEE.
Consiliul Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) a fost înființat în martie 1971 și aprobat ulterior de către Sfântul Papă Paul al VI-lea. Înființată ca o organizație a comuniunii dintre Conferințele Episcopale europene, cu scopul de a promova și proteja binele Bisericii, de 50 de ani CCEE s-a angajat, conform statutelor sale, „să exercite colegialitatea în comuniunea ierarhică cum et sub romano pontefice; o comunicare și o cooperare mai strânsă între episcopi și Conferințele Episcopale din Europa, să promoveze și să inspire munca noii evanghelizări; să contribuie la dialogul ecumenic pentru unitatea creștină; să ofere un martor eclezial în societatea europeană”. CCEE reunește toți președinții Conferințelor Episcopale de pe continentul european (nu doar din Uniunea Europeană).
Conferința Bisericilor Europene (CEC) reunește 114 biserici din tradițiile ortodoxe, protestante și anglicane din toată Europa pentru dialog, advocacy și acțiune comună, acționând în slujba Europei și a lumii și pentru promovarea păcii și a unității. CEC a apărut ca un efort de consolidare a păcii în 1959, construind punți între Est și Vest în timpul Războiului Rece. Această misiune originală continuă prin efortul depus pentru o Europă umană, socială și durabilă, în pace cu ea însăși și cu vecinii săi.
Cele două organizații și-au oficializat cooperarea prin documentul „Charta Œcumenica – Liniile directoare pentru cooperarea în creștere între bisericile din Europa”, semnat în 2001 de președintele Consiliului Conferințelor Episcopale (CCEE) și cel al Conferinței Bisericilor Europene (CEC). Charta Œcumenica, de la cărei semnare s-au aniversat anul acesta 20 de ani, este un document fundamental care urmărește păstrarea și dezvoltarea fraternității între Bisericile europene.
Printre activitățile recente CCEE – CEC se numără momente de rugăciune ecumenică și Declarația comună a Președinților CCEC și CEC cu ocazia Timpului Creației 2021: O casă pentru toți? Reînnoind Oikos-ul lui Dumnezeu (august 2021).
Hits: 401