22 aprilie: Charta Œcumenica, 20 de ani de la semnare. Declarație comună a președinților CCEE și CEC și eveniment online

White and Pale Pink Fashion Advertisement Facebook Cover

22 aprilie: Charta Œcumenica, 20 de ani de la semnare. Declarație comună a președinților CCEE și CEC și eveniment online

„Charta Œcumenica – Liniile directoare pentru cooperarea în creștere între bisericile din Europa”, semnată în 2001 de președintele Consiliului Conferințelor Episcopale (CCEE) și cel al Conferinței Bisericilor Europene (CEC), este un document fundamental care urmărește păstrarea și dezvoltarea fraternității între bisericile europene. Pentru a sărbători cea de-a 20-a aniversare a Cartei, Cardinalul Angelo Bagnasco, Președintele CCEE, și Rev. Christian Krieger, Președintele CEC, au emis o declarație comună în care îi mulțumesc lui Dumnezeu „pentru pacea pe care am trăit-o și pentru realizările mișcării ecumenice globale”, transmite un comunicat al biroului de presă al CCEE.

„Pe măsură ce bisericile își redefinesc slujirea în mijlocul pandemiei Covid-19, cei doi președinți reafirmă „împreună și într-un spirit de unitate, angajamentul nostru de a da mărturie despre Cristos ca Mântuitor al nostru și despre promisiunea sa, aceea a unei vieți transformate de puterea Duhului Sfânt”, conștienți de faptul că „vechile și noile diviziuni din Biserică au nevoie de vindecare; inegalitățile sociale și economice necesită transformarea atitudinilor și structurilor noastre. Amenințările continue la adresa democrației și a mediului natural necesită o atenție reînnoită asupra integrității vieții. Apariția conflictelor armate și a atacurilor teroriste în unele părți ale continentului în ultimii ani necesită pocăință, iertare și dreptate”.

La final, semnatarii fac apel la rugăciune pentru ca toți să fie una: „dorim să fim instrumente pentru această unitate și ne angajăm din nou la întărirea fraternității bisericești prin rugăciune și acțiune comune, oferind, în același timp,slujirea noastră lumii, pentru promovarea dreptății și a păcii”.

Printre evenimetele ce marchează această aniversare, CCEE și CEC organizează o slujbă ecumenică online programată pe 22 aprilie 2021, de la 20:00 la 21:30 ora României.

Toate bisericile și partenerii ecumenici sunt invitați să participe la eveniment, care se intitulează: „Bucurați-vă în speranță, aveți răbdare în suferință, perseverați în rugăciune”, inspirat din versetul din Romani 12,12.

Această rugăciune online va avea loc în limba engleză și va fi condusă de către Eminența Sa, Cardinalul Nichols, Arhiepiscop de Westminster și Vicepreședinte al CCEE, și Rt Rev. Dr. Dr Guli Francis-Dehqani, Episcop de Chelmsford al Bisericii Anglicane și Vicepreședinte CEC. Momentul de celebrare va include extrase din Charta Oecumenica, rugăciuni, reflecții biblice și muzică.

Pentru a marca această ocazie, va fi publicată o broșură care conține textul slujbei și reflecții ecumenice asupra liniilor directoare. Broșura, disponibilă pentru descărcare gratuită de pe site-urile CCEE și CEC în engleză, franceză, germană și italiană, este destinată bisericilor și poate fi folosită pe tot parcursul anului pentru celebrări locale.

Evenimentul poate fi urmărit live pe YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCmNjQop8IRofn3WO4mIDLzg

Pentru înscriere, este necesară înregistarea aici:  https://zoom.us/webinar/register/WN__lClRISEQW2ofhF2ufA0aA

Hits: 121

/ Știri / Tags: ,

Share the Post