Papa Ioan Paul I (Albino Luciani) va fi beatificat

cq5dam.thumbnail.cropped.1500.844

Papa Ioan Paul I (Albino Luciani) va fi beatificat

Miercuri, 13 octombrie 2021, Congregația pentru Cauzele Sfinților a anunțat că Papa Ioan Paul I – Albino Luciani (1912-1978) va fi proclamat Fericit.

Născut pe 17 octombrie 1912 la Forno di Canale (astăzi, Canale d’Agordo), în Italia, Ioan Paul I a murit pe 28 septembrie 1978 în Cetatea Vaticanului. După moartea Sfântului Paul al VI-lea, cardinalul pe atunci Albino Luciani a fost ales papă pe 26 august 1978 și a murit subit în noapte de 28 septembrie în același an. Beatificarea sa a devenit posibilă după recunoașterea unei minuni, în beneficiul unei fetițe de 11 ani, grav bolnavă, vindecarea fiind considerată, potrivit analizei medicale, ”inexplicabilă, completă și definitivă”. Minunea a avut loc pe 23 iulie 2011 la Buenos Aires, iar fetița era afectată de o gravă encefalopatie inflamatorie acută și stare de rău epileptic refractar malign. Aflată șoc septic, era aproape de moarte. Cadrul clinic fiind foarte grav, marcat de numeroase crize epileptice zilnice și de o stare septică de bronhopneumonie, familia și parohia au luat inițiativa de a cere mijlocirea Venerabilului Ioan Paul I, față de care preotul paroh avea o devoțiune specială. (Vatican News)

Ioan Paul I a fost primul papă care și-a luat două nume. Inițial a ales numele Giampaolo I, dorind să îmbine numele predecesorilor săi Ioan al XXIII-lea și Paul al VI-lea și respectând tradiția de a avea un singur nume. Cardinalii însă l-au atenționat că numele suna prea familiar, și nu era potrivit pentru un papă. Atunci a decis să poarte două nume: Ioan Paul I. (papaluciani.ro).

Biografia detaliată a Papei Ioan Paul I, informații inedite, gânduri din scrierile sale, cateheze, discursuri, mesaje, predici și alte resurse pot fi accesate la singurul site în limba română dedicat exclusiv lui Albino Luciani: papaluciani.ro; Facebook: Papa Luciani

Foto: Vatican Media

 

 

 

Hits: 208

/ Știri

Share the Post