Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului, sărbătorită la Catedrala Sf. Iosif
De Ziua Mondială a Migrantului și a Refugiatului (26 septembrie 2021), numeroși credincioși s-au strâns în Catedrala Sf. Iosif , dând curs invitației Papei și Conferinței Episcopilor din România de a se ruga împreună pentru un „noi cât mai mare”. Iar acest „noi” a dat naștere în timpul Sfintei Liturghii unei întreite sinergii.
A fost, întâi de toate, împreuna lucrare liturgică dintre comunitățile culturale de diferite limbi prezente la București: alături de grupurile cele mai consistente alcătuite din credincioși vietnamezi și filipinezi, au participat creștini din Belgia, Camerun, India, Irlanda, Italia, Marea Britanie, Nigeria, Polonia, Spania, Sri Lanka, Statele Unite și, bineînțeles, din România. A fost cu atât mai îmbucurător să întâlnim această varietate și în rândul concelebranților: doi preoți din India, doi din România, și câte unul din Belgia, respectiv, Statele Unite!
A doua sinergie se poate chema eclezială, întrucât la Euharistia celebrată în limba engleză au luat parte activă preoți diecezani și călugări, surori și frați din viața consacrată, și în mod cu totul notabil laicii: prin lecturi și intențiile de rugăciune, prin cântece și daruri. În acest sens, se cuvine amintit momentul plin de emoție de la Ofertoriu, atunci când au fost aduse în procesiune la altar patru daruri simbolice ale „pelerinilor” vieții: Crucea făcută din lemnele bărcilor scufundate la Lampedusa, Cuvântul lui Dumnezeu ca Făclie pentru pașii pribegiei, Lumina Speranței pe care întunericul nu a cuprins-o și mai ales copiii de refugiați născuți în țara noastră, semn că Dumnezeul Vieții rămâne fidel Legământului Său!
Însă cea mai emoționantă osmoză considerăm că s-a produs la nivelul inimilor, prin rugăciune și credință, prin condescendență și respect, prin solidaritate și generozitate: de la localnicii care i-au însoțit pe cei veniți pentru prima oară la Catedrală și cei care au animat Liturghia, până la cei care au pus la dispoziție sălile și au pregătit agapa, de la cei care au realizat transmisiunea prin internet și până la cei care au venit de departe pentru a fi aproape de „poporul lui Dumnezeu în mișcare”!
Vii mulțumiri, în acest sens, deschiderii și sprijinului oferit de ÎPS Aurel Percă, de Parohia Catedralei, de Angelus TV, de JRS (Jesuit Refugee Service) România, alături de mai multe Congregații de viață consacrată din Arhidieceză: a fost o seară în care fiecare a putut descoperi minunea învierii de la „eu” la „noi”, având grijă împreună nu doar pentru sine, ci pentru Trupul lui Cristos, care este Biserica!
Pr. Marius Taloș SJ
Hits: 542