Alegerile și mesajul final al Adunării Plenare a CCEE, Roma, 23-26 septembrie 2021
Sâmbătă, 25 septembrie 2021, Biroul Media al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE) a transmis un comunicat prin care anunță alegerea Arhiepiscopului de Vilnius, Mons. Gintaras Linas Grušas, Președintele Conferinței Episcopilor Lituanieni, în calitate de Președinte al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE). Noul Președinte CCEE a fost ales de către președinții Conferințelor Episcopale ale Europei reuniți la Roma în Adunarea Plenară.
Monseniorul Gintaras Linas Grušas, în vârstă de 60 de ani, a preluat președinția deținută până acum de Cardinalul italian Angelo Bagnasco, care a condus CCEE din 2016 până în 2021. Au fost aleși și cei doi noi vicepreședinți: Cardinalul Jean-Claude Hollerich, Arhiepiscop al Luxemburgului și Excelența Sa Mons. Ladislav Német, Președintele Conferinței Episcopale Internaționale a Sfinților Ciril și Metodiu de la Belgrad.
La sfârșitul lucrărilor, episcopii au aprobat și mesajul final, redat mai jos.
Să mergem împreună
Mesajul final al Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE)
în Adunarea Plenară la cea de-a 50-a aniversare a instituției sale
Popoare și națiuni ale Europei, noi, episcopii Bisericii Catolice unite cu Sfântul Părinte Francisc, ne deschidem inimile către voi și vă reînnoim stima și afecțiunea noastră de Părinți și Păstori.
Ne-am adunat la Roma pentru a 50-a aniversare a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), o organizație pe care Sfântul Paul al VI-lea și-a dorit-o după Conciliul Vatican II, ca un semn suplimentar al atenției și al apropierii ecleziale față de continentul iubit.
Lângă veneratul mormânt al Apostolului Petru, întăriți de mărturia sa vie și confirmați prin cuvintele Supremului Pontif Francisc, ne întoarcem la voi, dragi frați și surori, pentru a vă spune că suntem cu voi și că misiunea noastră ne îndeamnă să mergem împreună spre viitorul unui continent care se naște dintr-un destin de frumusețe și civilizație, de bunătate răspândită și consolidată în inimi, în tradiții, în limbi: în esență, într-un sentiment comun, într-un suflet.
După cum se știe, istoria europeană este o împletire armonioasă a particularităților care și-au găsit sinteza și împlinirea în persoana lui Cristos, Mântuitorul lumii. Acesta este un dar pe care Providența l-a oferit odată cu venirea Apostolilor Petru și Paul, cu mărturia credinței până la sângele care s-a răspândit peste tot prin drumuri și poduri, schimburi și cercetări, liturgie și credință comună. Este aproape ca și cum Ierusalimul și Atena ar fi trebuit să-și găsească locul de ancorare la Roma.
Provocările vremurilor, precum dificultatea de a comunica, neîncrederea în întâlnirea cu celălalt, cultura materialistă dominantă, presează atât credința creștină, și religia, cât și civilizația umană în general. Nu trebuie să ne temem, ci să fim uniți; iar noi – ca Păstori și cetățeni – mergem alături de voi, indivizi, familii, popoare, națiuni, pentru a fi slujitori ai bucuriei voastre. O, Popoare care ne ascultați, vocea noastră nu este puternică, ci poartă ecoul secolelor: are un singur nume de anunțat de pe acoperișurile de pretutindeni, Isus Cristos. El este adevărata speranță a Europei, pentru că el este adevărul, și numai adevărul ne face liberi.
Sfântul Părinte Francisc nu încetează să ne amintească că ne salvăm împreună, și Europa are mare nevoie de acest mesaj. El ne-a invitat să întreprindem călătoria sinodală pentru a ne pune în atitudinea de ascultare față de toți. Ne angajăm, de îndată, să organizăm o reflecție continentală și așteptăm cu încredere să auzim ce ne vor spune popoarele europene. Când mergem împreună, când avem un scop comun, crește stima reciprocă, se dezvoltă răbdarea, cine este mai avansat încurajează, măsoară ritmul și nu se impune. Dar obiectivul trebuie să fie clar, solid și frumos, adică înalt, capabil să fascineze, să depășească dificultățile și oboseala, să elibereze cele mai bune energii ale fiecărui protagonist.
Nimeni să nu se teamă de Evanghelia lui Isus: ea ne vorbește despre om și despre Dumnezeu, garantul demnității umane; ne amintește că nimeni nu este singur și nu trebuie să fie singur; că cei mai slabi trebuie să primească o privire preferențială. Amintiți-vă că nu există libertate fără celălalt, și nici progres, deoarece fiecare constituie un bine pentru toți: indivizi, familii și state. Punctul de sinteză al acestui drum împreună este în fiecare, ca dorință, și în Dumnezeu ca principiu: El nu este gelos pe creatura umană, pe dorința sa de bucurie și infinit. Mai degrabă, El este începutul și destinul său.
La această atât de dragă aniversare, îi invităm pe toți cei din Europa: să mergem împreună. Cuvintele noastre sunt cele ale credinței și, de asemenea, cele ale rațiunii adevărate: ele provin din același Izvor, Cuvântul Tatălui, Cristos Domnul. Acolo unde este El, nu există periferii uitate: acolo există Dumnezeu, credincioșii, oamenii de bunăvoință.
Cu voi ne ridicăm privirea sus, departe, pentru a nu ne pierde drumul și a nu ne opri în meandrele istoriei. Împreună vedem mai bine și mergem, cu umilință, spre orizonturi de lumină și pace.
Roma, 25 septembrie 2021
Hits: 281