ÎPS Aurel Percă va participa la Adunarea Plenară jubiliară a CCEE (Roma, 23-26 septembrie 2021)
ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, Președintele Conferinței Episcopilor din România, va participa la Adunarea Plenară a Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), ce se va desfășura la Roma în perioada 23-26 septembrie 2021. Conform comunicatului transmis de CCEE, această Adunare Plenară are un caracter jubiliar: se împlinesc 50 de ani de la înființarea CCEE în martie 1971 și aprobarea ulterioară de către Sfântul Papă Paul al VI-lea. La Adunarea plenară cu tema „CCEE, 50 de ani în slujba Europei, memorie și perspective în contextul Fratelli tutti” vor participa președinții Conferințelor Episcopale din toată Europa.
Înființată ca o organizație a comuniunii dintre Conferințele Episcopale europene, cu scopul de a promova și proteja binele Bisericii, de 50 de ani CCEE s-a angajat, conform statutelor sale, „să exercite colegialitatea în comuniunea ierarhică cum et sub romano pontefice; o comunicare și o cooperare mai strânsă între episcopi și Conferințele Episcopale din Europa, să promoveze și să inspire munca noii evanghelizări; să contribuie la dialogul ecumenic pentru unitatea creștină; să ofere un martor eclezial în societatea europeană”.
Sesiunea inaugurală a Adunării plenare va fi deschisă de o celebrare euharistică prezidată de Papa Francisc în Bazilica Sf. Petru, pe 23 septembrie, la ora 17.00 (ora Romei). La finalul Sfintei Liturghii cu Sfântul Părinte, participanții la Adunarea Plenară vor vizita mormintele Papilor care au însoțit CCEE, pentru un moment de rugăciune.
În după-amiaza zilei de 24 septembrie, președinții Conferințelor Episcopale din Europa vor fi primiți la Quirinale de către Președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella.
Tema aleasă pentru Adunarea Plenară, „CCEE, 50 de ani în slujba Europei, memorie și perspective în contextul Fratelli tutti”, își propune să fie o ocazie pentru o analiză a situației europene, pentru a identifica cele mai semnificative elemente care influențează structura eclezială și civilă a continentului nostru și pentru a reaminti rădăcinile creștine inerente istoriei sale. De asemenea, urmărește să reînnoiască angajamentul Bisericii față de construirea Europei, în urma îndemnului Papei Francisc care, în mesajul său către episcopii europeni cu ocazia Adunării de la Santiago de Compostela, i-a invitat să lucreze „pentru un nou umanism european, capabil de dialog, integrare și generație”, astfel încât Europa să poată „crește ca o familie de popoare, un ținut al păcii și al speranței”.
Hits: 181