Relicvele a trei Fericiți din România, încastrate în Crucea Misiunilor de la Congresul Internațional Euharistic de la Budapesta

WhatsApp Image 2021-09-08 at 14.12.27

Relicvele a trei Fericiți din România, încastrate în Crucea Misiunilor de la Congresul Internațional Euharistic de la Budapesta

Crucea Misiunilor este simbolul celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional (5-12 septembrie 2021, Budapesta). Crucea din lemn de stejar cu ornamente de bronz ce măsoară peste 3 metri a fost lucrată de orfevrul maghiar Csaba Ozsvári (1963-2009) în 2007. Elementele decorative de pe cruce includ motive florale maghiare din Bazinul Carpaților, Pomul Vieții și un păun ce face referire la creștinismul timpuriu. Crucea este de asemenea și un relicvariu.

„Pentru mine, arta îndeplinește o funcție religioasă evidentă. Scopul ei poate fi rezumat după cum urmează: să cultive sufletul, având un mare impact emoțional, să ofere posibilitatea de a trăi cu pasiune, să facă binele, să fie frumoasă, să fie dreaptă, și să ne pregătească pentru moarte, pentru întâlnirea din urmă cu Dumnezeu” – astfel și-a descris misiunea Csaba Ozsvári, câștigătorul premiilor „Hungarian Heritage” și „Pro Ecclesia Hungariae”, un artist cunoscut și respectat la nivel internațional încă din timpul vieții.

whatsapp-image-2021-09-08-at-14-12-51

Realizatorul Crucii s-a inspirat din coperta cărții de rugăciuni oferite Papei Ioan Paul II în 1991 și folosită acum de Papa Francisc. Artistul a murit pe neașteptate în 2009. Una dintre operele lui monumentale a devenit simbolul celui de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional. Crucea Misiunilor, înaltă de 320 cm, din lemn de stejar a fost ridicată pentru prima dată în 2007 cu ocazia Misiunii Orașului Budapesta. Decorațiunile florale amintesc de motivel specifice maghiare.

Modelul frunzelor de indigo reprezintă motivul străvechi al pomului vieții maghiar, iar simbolul păunului poartă și el trăsături stilistice ale creștinismului timpuriu. Relicva Sfintei Cruci este păstrată într-o casetă de argint în mijloc, fiind înconjurată de relicvele unor Sfinți și Fericiți maghiari, dar și ale altor Sfinți și Fericiți, printre care Fericitul Vladimir Ghika, Fericitul Anton Durcovici și Fericitul János Scheffler, plasate în frunzele ornamentale. Crucea, binecuvântată de Papa Francisc, a străbătut peste 50.000 km atât în Ungaria, cât și în afara granițelor acesteia, pentru a invita credincioșii la evenimentul internațional din Budapesta.

Traducere și adaptare de Francesca Gehl după iec2020.hu
Foto: Pagina Facebook a Congresului Euharistic

 

Hits: 347

/ Știri / Tags:

Share the Post