Actualitatea creștină: nr. 9/2021, disponibil din 5 septembrie
Din 5 septembrie este disponibil în parohii noul număr al Actualității creștine. În editorialul ce deschide revista, semnat de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, se subliniază semnificația și importanța marelui eveniment internațional care are loc între 5 și 12 septembrie la Budapesta: al 52-lea Congres Euharistic, dar și cele două sărbători ale acestei luni, „care ne ajută să descoperim izvoarele vieții creștine”: Înălțarea Sfintei Cruci și Sfânta Fecioară Maria Îndurerată.
„Sindromul Italia” este o deprimare psihică și fizică suferită de femeile emigrante în Italia atunci când se restabilesc în țările de origine. Această realitate face subiectul unei cărți cu benzi desenate realizată de Tiziana Francesca Vaccaro și Elena Mistrello și prezentată în revistă.
La rubrica „Semnificații liturgice” semnată de Pr. Gabriel Anghel, luna aceasta aflăm despre primele Sacramentarii și de ce acestea sunt premergătoarele liturghierelor de astăzi.
Cu ocazia aniversării a 70 de ani, ÎPS Aurel Percă a oferit un interviu pe care îl puteți găsi în paginile rubricii „Focus”. La rubrica „Biserică și societate” puteți descoperi informații legate de cea de-a X-a Întâlnire Mondială a Familiilor ce va avea loc vara viitoare la Roma: structura multicentrică a evenimentului (fiecare dieceză din lume va putea fii protagonistă), semnificația logoului și imaginii Întâlnirii, cât și Rugăciunea evenimentului.
La pagina dedicată Doctrinei Sociale, Pr. Iosif Adrian Fechet prezintă marea valoare și afecțiune cu care Biserica îi privește pe membrii ei în vârstă, izvoare de înțelepciune pentru cei mai tineri. Rubrica „Suflet tânăr” oferă sfaturi pentru tineri (cum să porți o conversație reușită, „cum să evit păcatele trupești”), continuă expunerea Exortației Apostolice Christus Vivit și ne-o prezintă pe Sfânta Regina, o adolescentă martiră din secolul al III-lea.
Pr. Fabian Măriuț ne prezintă cel de-al patrulea capitol al Exortației Amoris Laetitia; plecând de la Imnul dragostei (1Cor 13), Papa explică ce înseamnă „Iubirea în căsătorie”.
La rubrica „Din catehezele Papei” îl cunoaștem mai îndeaproape pe Sfântul Ștefan: slujirea sa ca unul dintre primii diaconi ai Bisericii și martiriul său. La pagina dedicată Sfintei Scripturi, Pr. Tarciziu Șerban ne vorbește de „Experiența întâlnirii cu Dumnezeu”, prin prisma Psalmului 103 care exprimă tocmai bucuria acestei întâlniri.
În ceea ce privește „Biserica Misionară”, Pr. Ștefan Lenghen ni-l prezintă pe Fer. Paoli Manna, fondatorul operei Uniunea Misionară Pontificală (prezentată în numărul precedent al revistei), un promovator și susținător neobosit al ramurii misionare a Bisericii. La „Pagina Ghika” o descoperim pe soția scriitorului Scarlat Callimachi (pe care l-am cunoscut în numărul trecut), actrița Dida Solomon-Callimachi.
La rubrica „Dosar” se face o incursiune în situația „Școlilor rezidențiale pentru indigeni din Canada și implicarea Bisericii Catolice”, ca urmare a valului de indignare la nivel mondial declanșat de descoperirile mai multor morminte nemarcate în incinta unor astfel de școli.
În încheierea revistei, Mons. Ieronim Iacob pornește de la un raport al nunțiului F. Marmaggi despre vizita sa la Blaj din 1921 pentru a vorbi – într-o primă parte – despre „Episcopiile Catolice din România acum o sută de ani”, iar Pr. Andrei Dumitrescu ne prezintă importanța artistică și spirituală a tabloului Ecce Homo!, realizat de artistul baroc Philippe de Champaigne.
În paginile revistei se mai găsesc știri din țară, de la Vatican și din lume, anunțuri și idei pentru timpul liber. Lectură plăcută!
Francesca Gehl
Hits: 124