Inaugurarea expoziției „Fericitul Vladimir Ghika, «In spiritu caritatis»” la Biblioteca Națională Széchényi din Budapesta

Screenshot 2021-09-07 at 13.22.19

Inaugurarea expoziției „Fericitul Vladimir Ghika, «In spiritu caritatis»” la Biblioteca Națională Széchényi din Budapesta

În perioada 7-24 septembrie 2021, participanții la cel de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional de la Budapesta și toți cei interesați au ocazia de a admira expoziția Fericitul Vladimir Ghika, „In spiritu caritatis”,  organizată de Institutul Cultural Român la Budapesta, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de București și Biblioteca Națională Széchényi din Budapesta, gazda expoziției.

Fericitul Vladimir Ghika este din nou prezent la al 52-lea Congres Euharistic Internațional de la Budapesta prin operele sale artistice, de o rară frumusețe și delicatețe, desene miniaturale în tuș și creion – adevărate bijuterii, cărți ilustrate precum Les Intermèdes de Talloires (Interludiile din Talloires) publicate în 1923 la Paris, ca ediție bibliofilă cu 43 de heliogravuri (realizate după desenele Fericitului Vladimir Ghika de Victor Jaquemin).

portret-f-v-ghika-mic-pt-mail-icrfb

Publicul are ocazia de a vedea și ilustrațiile originale ale cărții La visite des pauvres (Vizitarea săracilor) publicate în premieră ca ediție bibliofilă de către Arhiepiscopia Romano-Catolică de București  – un vis abia acum împlinit al Fericitului Ghika. Cartea apare cu binecuvântarea ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București și ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop emerit. Selecția lucrărilor prezente în expoziție provine din Arhiva Vladimir Ghika din cadrul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București. Curatorul expoziției este dr. Anna-Maria Orban, artist plastic, cadru didactic al Universității Naționale de Artă din București.

Inaugurarea expoziției a avut loc în după-amiaza zilei de marți, 7 septembrie, la sediul Bibliotecii Naționale Széchényi din Budapesta, în prezența ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a PS József Csaba Pál, Episcop de Timișoara, a PS Jenő Schönberger, Episcop de Satu Mare, a doamnei Simona Tănăsescu, Directorul Institutului Cultural Român de la Budapesta, a Mons. Kálmán Imre, reprezentantul Conferinței Episcopilor din Ungaria, și a numeroși invitați.

„Este o bucurie pentru noi că acest Congres Euharistic de la Budapesta ne oferă și nouă, celor din România, ocazia să-l aducem pe Vladimir Ghika aici. Monseniorul Vladimir Ghika a participat la ultimul Congres Euharistic de la Budapesta din 1938, de la care ne-au rămas fotografii și un film documentar”, a spus ÎPS Aurel Percă. Arhiepiscopul de București a prezentat o scurtă biografie a Monseniorului, subliniind aspectele principale ale spiritualității sale, așa cum rezultă din scrierile și operele acestuia.

fb-coverghika-2021

„Sunt recunoscător tuturor instituțiilor care au permis și facilitat această expoziție”, a concluzionat ÎPS Aurel Percă, mulțumind reprezentanților Bibliotecii, ICR, doamnei Anna Maria Orban, curatorul expoziției, Conferinței Episcopilor din Ungaria și tuturor celor care au contribuit la realizarea expoziției, precum și celor prezenți. Într-un interviu realizat cu această ocazie de Pr. Francisc Ungureanu, Director Angelus TV, ÎPS Aurel Percă a subliniat că astfel „îl facem cunoscut pe Vladimir Ghika nu doar ca Fericit, ci și ca artist”. „Cred că această expoziție, care a adunat foarte multe personalități din Budapesta, va fi vizitată în continuare”, a spus Arhiepiscopul de București, lansând invitația de a vizita expoziția tuturor românilor care locuiesc sau vizitează Budapesta.

Doamna Simona Tănăsescu, Directorul Institutului Cultural Român de la Budapesta, a menționat că „ICR se bucură foarte mult să deschidă acest eveniment deosebit într-un asemenea context, la exact nouă ani de la beatificarea Monseniorului Vladimir Ghika”. Mons. Kálmán Imre, reprezentantul Conferinței Episcopilor din Ungaria, a transmis salutul Președintelui Conferinței Episcopilor din Ungaria, PS András Veres. De asemenea, a luat cuvântul Prof. László Beke, specialist în istoria artei, care a subliniat că „această expoziție nu este o simplă expoziție artistică, ci în primul rând slujește gloriei lui Isus Cristos”.

Expoziția poate fi vizitată între 7-24 septembrie 2021, la Biblioteca Națională Széchényi din Budapesta (1014, Piața Szent György nr. 2-4, Palatul din Cetatea Budei, clădirea F), de marți până vineri, între orele 10.00-17.00. Intrarea este liberă.


Inaugurarea expoziției a fost transmisă live de Angelus TV și poate fi vizionată aici.

Traducerea în direct a discursurilor în limba maghiară a fost asigurată prin bunăvoința PS József Csaba Pál, care a stat la dispoziția telespectatorilor Angelus TV pentru a-i ajuta să participe cât mai deplin la acest eveniment și căruia echipa Angelus TV îi mulțumește pe această cale.

Hits: 347

/ Știri / Tags: ,

Share the Post