Copiii și Adolescenții Misionari, în tabăra de formare organizată de Operele Misionare Pontificale la Harghita

tabara 1

Copiii și Adolescenții Misionari, în tabăra de formare organizată de Operele Misionare Pontificale la Harghita

Oficiul Operelor Misionare Pontificale a organizat în perioada 26–30 iulie 2021 o Tabără de Formare Misionară, pentru un grup de 65 de copii și adolescenți, unii deja misionari, alții  aspiranți care au primit deja o formare misionară pentru a intra în opera Copilăriei Misionare Pontificale (CMP).

Întâlnirea a avut loc în localitatea Izvoare (Ivò), jud. Harghita, într-un loc de poveste situat în partea de est a Transilvaniei, la poalele Munților Harghita (altitudine 795 m), fiind tutelat de Asociația Kolping din România. Cei care au participat au așteptat cu nerăbdare să se revadă, după ce s-au cunoscut și au legat prietenii la întâlnirile anterioare de formare misionară, care au avut loc în primăvara acestui an la Traian (Neamț)  și Timișu de Sus (Brașov), iar mai recent la Constanța.

tabara-2

Având în vedere că Tabăra Ivò se află într-un cadru natural de poveste, am profitat să aprofundăm dezbaterea temei alese anul acesta pentru Ziua Națională CMP – „Toți suntem frați și avem aceeași casă”, lăsându-ne inspirați și de frumusețea naturală a peisajului.

Zilele petrecute în tabără începeau cu o scurtă rugăciune de dimineață, apoi micii misionari luau micul dejun, continuând în prima parte a zilei cu trei sesiuni de formare misionară, acestea fiind structurate în fiecare zi în funcție de tematica aleasă: creația (prima zi), carisma CMP – rugăciune, slujire, caritate (ziua a doua), fraternitatea (ziua a treia).

În a doua parte a zilei, s-au desfășurat activități de workshop, acestea dând ocazia micilor protagoniști să facă recurs la propria creativitate pentru a prezenta cunoștințele însușite, prin diferite reprezentări artistice, folosindu-se însă și de unele elemente din natură (apă, pietre, frunze, crengi, iarbă, pământ etc). Nu au lipsit jocurile interactive, dansurile, filmulețele din misiune, înghețata de după amiază și în ultima seară, focul de tabără cu aromă de bezele.

tabara-3

Pentru a avea parte de acest răsfăț, atât cei mici cât și cei mai mari s-au echipat corespunzător și au urcat în pădure să adune vreascuri uscate pentru foc, profitând totodată de un moment de relaxare, odihnindu-se pe iarba grasă de la umbra copacilor, protejați fiind de Maria, Mama Cerească, pe care au invocat-o în rugăciunea Sfântului Rozariu. Însă, cel mai important moment al zilei s-a concretizat în participarea la Sfânta Liturghie, la care copiii s-au simțit adevărați protagoniști și discipoli ai lui Isus.

whatsapp-image-2021-08-03-at-10-09-20

Copilăria Misionară Pontificală este una din cele patru Opere care se află în slujba Sfântului  Părinte, a cărei carismă se concretizează în rugăciune, slujire și fapte de caritate. În România și Republica Moldova a fost inaugurată la data de 18 mai 2019. De atunci până în prezent, tot mai mulți copii și adolescenți din țară și-au exprimat dorința de a cunoaște carisma misionară și de a răspândi mesajul Evangheliei lui Isus. Lăsăm mai jos câteva impresii împărtășite de unii copii și adolescenți care au participat în tabără:

„Eu am avut o experiență de neuitat, astfel încât orice activitate pe care o fac, să mă facă să mă gândesc la Harghita. Sper să mai avem asemenea tabere, sunt momente pe care nu le voi uita niciodată! Vă mulțumesc Matilda, Pr. Eugen și Pr. Ștefan pentru tot efortul depus ca noi să ne simțim cât mai bine.”  – Andrei Doboș (Gherăești)

„Totul a fost minunat, o săptămână de neuitat! Mi-am făcut mulți prieteni adevărați și îmi este tare dor de ei. Referitor la sesiuni, totul a fost pe înțelesul oricui. Am învățat foarte multe lucruri pe care nu le știam, iar cea mai interesantă sesiune pentru mine a fost cea despre Adam și Eva. La workshop am învățat să lucrăm în echipă, ne-am dezvoltat creativitatea și imaginația. In ultima zi am făcut și un foc de tabără unde toți am dansat și ne-am simțit bine. O săptămână de neuitat!”  – Clara Frîncu (București – Sf. Anton)

„Tabăra aceasta a fost o experiență unică și de neuitat. Mi-am făcut prieteni noi, am învățat multe din sesiunile ținute de Matilda, Pr. Ștefan și Pr. Eugen. M-am distrat în pauze, la petrecere, la celelalte activități și inclusiv la focul de tabără, care a fost excelent. Mi-au mai plăcut extrem de mult workshop-urile deoarece m-au ajutat să mă apropii mai mult de fetele din cabana mea, care, apropo, sunt niște persoane minunate” Francesca Surescu (București – Biserica Italiană)

227864522_371214511241418_2569007816735968025_n

„Experiența de la Harghita a fost extraordinară! Chiar aveam nevoie de persoane care să mă întoarcă spre drumul cel bun, să mă ofer altora, să las orgoliile și invidia deoparte… În acel loc m-am simțit ca acasă, m-am simțit liberă…de parcă acela era locul meu, nu mi-a lipsit nimic, animatorii și cei mai mari mi-au fost ca niște părinți. Sesiunile m-au atins și chiar simt o schimbare care începe să dea roade. Mă bucur foarte mult că am putut împărtăși cu toți copiii cum să își facă propriul breloc, doar din două fire de elastice… Sincer, la fel ca la Constanța, nu m-am putut abține să nu plâng, asemenea întâlniri te ating la inima toată viața și nu ai cum să uiți de ele! MULȚUMESC, FAMILIA CMP!” – Alexia Crețu (Tg. Ocna)

„Mie mi-a plăcut mult aceasta tabără! Mi-am făcut prietene noi, cu care încă vorbesc. În cabană ne-am distrat toate, am râs împreună. Sesiunile au fost pe înțelesul tuturor. La workshop ne-am pus toate ideile la un loc, am învățat să lucrăm în echipă, ne-am dezvoltat imaginația și creativitatea. Mi-a plăcut când am dansat cu majoritatea dintre copii, adolescenți, și cu Bogdan, care în ultima seară a aprins un foc foarte mare de tabără. Am cântat atât de mult, încât am crezut că vom rămâne fără voce a doua zi. N-am să uit această săptămână niciodată! Mulțumesc pentru tot!” – Gabriela Gostin (București – Cioplea)

„Veronicăi i-au plăcut mai multe lucruri precum focul de tabără cu bezele, Sfintele Liturghii, dansurile, jocurile cu Bogdan, leagănele, mâncarea și faptul că și-a făcut prieteni noi. Nu a fost nimic să nu-i placă! I-a  mai plăcut foarte mult prima sesiune cu creația lui Dumnezeu! Sunt primele ei ieșiri fără părinți, cu copiii misionari! Se observă și schimbări în comportament după această experiență.”  – Mama Veronicăi Cata (Cleja I)

„Mie mi-a plăcut foarte mult în tabără! A fost prima mea excursie de 5 zile fără familie și m-am bucurat ca ați fost voi, dragi copii misionari, alături de mine. Am cunoscut persoane noi si mi-am făcut și câțiva prieteni. Mi-au plăcut toate activitățile: Sfintele Liturghii, catehezele, jocurile, muzica, dansurile și focul de tabără.”  – Ana Lucia Lungu (Gherăești)

„Nouă (Daciana, Inocențiu, Elizabeta și Victoria) ne-a plăcut deosebit de mult acest campus. Am reușit sa punem în practica așa-numita carismă misionară, iar acest fapt ne-a ajutat sa devenim niște misionari mai credincioși, mai puternici, mai zeloși. Cel mai mult ne-au plăcut sesiunile (discuțiile asupra temelor biblice sau a altor lucruri ce țin de CMP, care ne-au ajutat sa înțelegem mai bine crearea lumii, Paradisul, chiar și carisma misionară și fraternitatea), workshop-urile (chiar dacă nu am câștigat, ne-am bucurat de succesul echipei câștigătoare), dansurile și jocurile în aer liber și focul de tabără, deopotrivă. Așteptăm cu mare bucurie și cu brațele deschise următorul campus!” – Daciana Pop (București – Bărăția)

„Mie uneia mi-a plăcut tabăra de la Harghita. A  fost o săptămână de neuitat și am reușit sa înțeleg fiecare sesiune. Chiar și la spălat de vase m-am distrat cu Părintele Ștefan, cu Bogdan și cu Maria.”  – Manuela Georgiana Iștoc (Cleja I)

„Tabăra aceasta a fost de neuitat! A fost minunată! Am învățat multe cuvinte noi, pe care le pot  aplica în vocabularul meu. Am ascultat cu multă plăcere sesiunile care s-au prezentat. Aș dori să facem mereu astfel de tabere! Matildei îi mulțumesc pentru că a avut grijă de fratele meu, Alex, Părintelui Ștefan, că a vegheat toată noaptea și Părintelui Eugen, că ne-a învățat despre fraternitate.”  – Mădălina Panaite (Tg. Ocna)

Pr. Eugen Blaj, Director Național OMP

 

 

Hits: 387

/ Știri / Tags: ,

Share the Post